Scandalul Parcului Verdi revine. Oana Cuzino și Yoav Shtern cer 2,2 mil. euro de la PMB

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 16.02.2022 - 13:13
Scandalul Parcului Verdi revine. Oana Cuzino și Yoav Shtern cer 2,2 mil. euro de la PMB. / Foto: descopera.ro

Scandalul Parcului Verdi din Floreasca, apărut în 2018, după ce PMB condusă de Gabriela Firea a dat circa 50 de milioane de euro pe 4,6 hectare de teren, revine în prim plan. Curtea de Apel București a admis apelul foștilor soți Oana Cuzino și Yoav Shtern.

SHARE

Foștii soți Oana Cuzino și Yoav Shtern au pierdut în primă instanță procesul în care solicitau despăgubiri în valoare de 2,2 milioane de euro Primăriei Municipiului București pentru un teren aflat în Parcul Verdi din cartierul Floreasca al Capitalei. Dar Curtea de Apel București le-a admis apelul și a anulat decizia Tribunalului București.

„Admite apelul. Anulează sentinţa apelată şi reţine cauza spre judecare. Acordă termen la 08.04.2022, ora 12:00, pentru când vor fi citate părţile. Cu recurs odată cu fondul”, a decis Curtea de Apel București. 

Citește și: Șeful DSP Iași, către o jurnalistă: „Incompetento, cum îți permiți să scrii de mine de rău”

Scandalul Parcului Verdi

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat în septembrie 2018 cumpărarea a 4,6 hectare de teren în Parcul Verdi din Capitală cu o sumă de aproape 50 de milioane de euro. PMB a negociat tranzacția cu Dragoş Săvulescu, un om de afaceri controversat, fost patron al Clubului Dinamo Bucureşti și condamnat într-un dosar al fostului primar al Constanței și lider PSD Radu Mazăre, care i-a reprezentat și pe ceilalți principali proprietari ai terenurilor, Saadathi Sohi Manoheher, fostul patron al Antrefrig, și Speranţa Budeanu, mama mogulului media Radu Budeanu. Cei trei au achiziționat șase din cele șapte terenuri cumpărate de PMB în Parcul Verdi de proprietarii cărora le-au fost retrocedate.

Citește și: O femeie din Italia a murit pe mormântul soţului ei, de Ziua Îndrăgostiţilor

Hotărârea CGMB a fost atacată în instanță de atât de Prefectura București, care a reclamat nerespectarea mai multor legi, precum Legea nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, H.G. nr. 53/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 255/2010, Legea nr. 33 / 1994, Legea nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor și Legea nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. Iar PMB a fost dată în judecată și de foștii soți Oana Cuzino și Yoav Shtern. 

Oana Cuzino a explicat anul trecut, printr-un comunicat, de ce solicită PMB despăgubiri în valoare de 2,2 milioane de euro. 

Citește și: Un român de 12 ani a câștigat Olimpiada Internațională de Aritmetică Mentală pentru copii

„Toate demersurile întreprinse de subsemnată au avut un singur scop legitim, acela de respectare a dreptului meu de proprietate privată de către Municipiul București și de a beneficia de o despăgubire justă, calculată în raport de valoarea terenului și de durata de timp pentru care am fost lipsită de folosința normală a terenului. (...) Prin H.C.G.M.B. nr. 573/06.09.2018, Consiliul General al Municipiului București a aprobat achiziționarea a 7 (șapte) terenuri în suprafață totală de 46.088 m.p., aflate în Parcul Verdi, iar în data de 12.10.2018, Primăria Generală a Municipiului București a încheiat cele 7 (șapte) contracte de vânzare-cumpărare cu proprietarii terenurilor învecinate.

Deși Prefectul municipiului București a contestat în justiție procedura derulată de Municipiul București pentru cumpărarea terenurilor învecinate, autoritățile locale au susținut legalitatea acesteia, iar acțiunea Prefectului a fost respinsă în primă instanță.

Subsemnata și fostul meu soț suntem discriminați în raport de tratamentul aplicat proprietarilor terenurilor învecinate, Municipiul București decizând să cumpere proprietățile învecinate cu terenul nostru și care au exact același regim urbanistic. Ulterior restituirii terenului către persoana de la care subsemnata l-am cumpărat, acesta a intrat în circuitul civil ca teren proprietate privată, liber de sarcini, fiind înscris în cartea funciară în categoria curți-construcții. Prin urmare, întrucât terenul este proprietatea privată a mea și fostului meu soț, Municipiul București avea obligația de a modifica regimul urbanistic instituit prin H.C.G.M.B. nr. 269/2000 în sensul eliminării imobilului din zona urbanistică V1a – Spații verzi”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te