Popularitatea ciupercilor este în plină expansiune, dar la fel sunt și otrăvirile

DE Florin Budescu | Actualizat: 29.12.2023 - 16:16
Popularitatea ciupercilor este în plină expansiune - Foto: Pexels/Pixabay/CC0

Popularitatea ciupercilor este în plină expansiune, dar la fel sunt și otrăvirile. Cosind în curtea din faţa casei sale din Windham, Ohio, William D . Hickman a descoperit ceea ce credea că va fi un plus delicios.

SHARE

Popularitatea ciupercilor este în plină expansiune, dar la fel sunt și otrăvirile. Cosind în curtea din faţa casei sale din Windham, Ohio, William D. Hickman a descoperit ceea ce credea că va fi un plus delicios la cina lui.

O mână frumoasă de ciuperci ieșise din gazonul verde. Cum puteai oare să rezişti tentaţiei şi să nu le găteşti?

Popularitatea ciupercilor este în plină expansiune

„În timp ce săpam șanțul, am trecut pe lângă ele de trei sau patru ori și mi-am spus: „Omule, arată bine”, a spus bărbatul de 55 de ani, închizând ochii, atunci când rememorează ziua.

De generații, familia Hickman a căutat ciuperci. Spre deosebire de străbunicii săi, care trebuiau să studieze care dintre ele sunt sigure de mâncat, Hickman a crezut că are un avantaj: și-a scos smartphone-ul, a fotografiat ciupercile și a încărcat imaginea într-un identificator de plantă.

Aplicația lui spunea că sunt pufball giganți, o varietate comestibilă. Așa că Hickman a adus micile ciuperci bej înăuntru soției sale, Tammy. Aceasta era nerăbdătoare să mănânce ceva din curte, așa că le-a călit în unt și usturoi și le-a așezat cu grijă, pe tortellini.

Citeşte şi: Legume congelate contaminate, retrase din supermarket. Avertisment: „Nu cumpărați!” Unde s-au găsit?

Hickman a crezut că sunt delicioase - până aproximativ opt ore mai târziu, când a simțit că va muri. Aproape că a şi făcut-o.

Oamenii caută ciuperci încă din epoca de piatră, dar micologii spun că au observat un interes crescut pentru acest hobby și o creștere semnificativă a otrăvirilor.

„Ciupercile sunt un subiect fierbinte, în acest moment”, spune dr. Matthew Nelsen, cercetător la Centrul de Cercetare Integrativă Negaunee, de la Field Museum, din Chicago, care este și președinte al Asociației Micologice din Illinois, un grup care se descrie ca „ entuziaști ai ciupercilor”, conform CNN.

Citeşte şi: Care sunt principalele legume pe care trebuie să le consumăm în perioada postului. Recomandări

Desenele cu ciuperci decorează acum tot felul de lucruri: prosoape, pulovere pentru copii mici, lămpi de masă. Dar, atunci când interesul se extinde dincolo de ciupercile desenate, la plăntuţele reale, oamenii chiar că trebuie să fie foarte atenți.

„Multe dintre apelurile pe care le primim sunt copii mici, dar avem adulți care poate cred că știu ce fac în căutarea hranei. Vedem că nu, într-adevăr”, spune dr. Gregory M. Mueller, vicepreședinte pentru știință la Grădina Botanică din Chicago, expert de frunte în conservarea ciupercilor, care oferă consultanță pentru centrul său, specilizat în cazurile de otrăvire.

Din ianuarie până în octombrie, centrele de otrăvire din America au primit peste 7.250 de apeluri, despre potențiale otrăviri cu ciuperci, o creștere de 11% față de tot anul 2022, când au fost aproximativ 6.500 de apeluri, pentru întregul an.

Citeşte şi: O femeie a fost arestată după ce le-a servit rudelor o cină cu vită și ciuperci. Ce a găsit poliția

Numai în acest an, centrele de otrăvire din Ohio au primit peste 260 de apeluri legate de ciuperci, până în octombrie, 45% dintre persoane mergând la serviciile de urgență și 33 fiind spitalizate.

În ultimii doi ani, apelurile către centrele de otrăvire din Ohio, cu privire la potențialele otrăviri de la ciuperci, au crescut cu 25%, față de nivelurile prepandemie, a declarat Jonathan Colvin, directorul general al Centrului de Informare Drug & Poison, din Ohio.

Colvin a spus că nu este întotdeauna clar dacă apelurile privind ciupercile sunt legate de hrană, dar cei care au avut nevoie de cel mai serios tratament, pentru o leziune hepatică sau renală, au spus că au mâncat ciuperci furajere, care au fost identificate greșit ca soiuri comestibile.

Nu se mai oprea din vomitat

Anul trecut, familia Hickman a fost actanta unuia dintre acele apeluri. Soții Hickman au plecat la o plimbare lungă obișnuită, după cina cu ciuperci. Opt ore mai târziu, Bill a început să vomite și nu s-a mai putut opri. Avea sentimentul că acesta nu era un caz tipic de otrăvire alimentară.

„Știi cum dacă ești bolnav și te simți mai bine după aceea și poți dormi puțin? Ei bine, pur și simplu a continuat”, a spus el. Nu a fost nici o ușurare. Durerea lui era chinuitoare. Se simțea extrem de slab.

„A fost îngrozitor”, a spus el. Când s-a mai întremat, Tammy s-a repezit la ciupercile care au rămas în curte. A făcut o fotografie și a trimis-o la controlul otrăvirii. I s-a spus că soțul ei probabil că a mâncat o ciupercă toxică și că trebuie să fie dus imediat, la spital.

Îngerul distrugător

Se pare că a mâncat o ciupercă numită "înger distrugător". O astfel de ciupercă are suficientă toxină pentru a ucide o persoană. Bill a mâncat patru. Când nu a putut nici măcar să meargă la spital pe propriile sale picioare, Tammy a știut că ceva trebuie să fie într-adevăr în neregulă. „De obicei, este foarte încăpățânat”, a spus ea.

La Urgență, povesteşte ea, medicii i-au spus efectiv să înceapă „să facă aranjamentele” pentru deces. „Când am auzit asta”, a spus Bill, „și am știut ce simțeam, m-am gândit: Știu că acesta este sfârșitul”.

Chiar și experților le este greu să distingă toxicul de comestibil doar din vedere, a spus instructorul de micologie Rick Van de Poll. Trebuie să examineze unele dintre ciuperci la microscop, pentru a se asigura că sunt în regulă.

Costă sute de dolari

În timp ce făcea drumeții printre frunzele uscate din Sandwich, New Hampshire, luna aceasta, ochii săi au cercetat constant crăpăturile din fagi și mesteacăniş. Timp de aproape 50 de ani, el a căutat colțurile întunecate ale pădurii, după pietrele ei fungice. Unele ciuperci se pot vinde cu sute de dolari pe piaţa internaţională.

Într-o zi, Van de Poll a găsit cel puțin 35 de soiuri, la doar 30 de metri de un drum mărginit de copaci. Răspândite pe o zonă mai înaltă, unele arată ca niște umbrele, pe dinafară, cu centrele întunecate întoarse spre soare.

Altele sunt minuscule, cu o parte inferioară portocalie, strălucitoare. Unele sunt galbene muștar, cu un evantai de branhii închise la culoare. Foarte frumoase, bune pentru albume foto.

Certificaţi

Unele sunt comestibile, altele sunt otrăvitoare. Pentru a vinde ciuperci furajere în New Hampshire, oamenii trebuie să fie certificati, dar Van de Poll a spus că a făcut descoperiri îngrijorătoare.

„Am scos ciuperci toxice de pe rafturi”, a spus Van de Poll. „Încercăm să corectăm asta”, a adăugat acesta. Oferă cursuri, pentru a ajuta oamenii să identifice care dintre ele sunt comestibile.

Este prea dificil să identifici ciupercile online și, deși aplicațiile sunt utile, ele nu ar trebui folosite pentru a determina dacă ceva este comestibil, a spus el. Culoarea și structura pot ajuta, dar oamenii trebuie să-și folosească toate simțurile, inclusiv mirosul, pentru a determina ce ciuperci pot fi consumate în siguranță, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te