Pacient în România: 10 ani de transplanturi în care nu s-au respectat criterii legale

DE Adelina Sahlean | 08.06.2019 - 16:46

10 ani de transplanturi care nu au respectat criterii legale. Aceasta este concluzia controlului cerut de ministrul sănătăţii la Agenţia Naţională de Transplant.

SHARE

Reporterii Digi24 au aflat şi ce părţi ale documentului nu au fost făcute publice de Sorina Pintea. Cât de gravă este situaţia, aflaţi dintr-un episod al campaniei „Transplant, misiune posibilă”.

Anca Baculea, fost director la Agenția Națională de Transplant: „Vorbim despre o activitate de transplant față de care Agenția Națională nu avea niciun control și nicio putere de a o monitoriza”.

Este principala concluzie a raportului de control făcut de Corpul de Control al Ministrului Sănătății, Sorina Pintea, dar și a Ancai Baculea, fosta șefă a Agenției de Transplant, demisă după aproape un an. În locul ei a fost numit medicul Radu Zamfir, doctorul care a supraviețuit accidentului aviatic din Apuseni de acum câțiva ani, când era într-o misiune de prelevare de organe.

„Aș începe prin a-l felicita pe noul director executiv al Agenției Naționale și aș spune că sunt mândru că e unul din membrii echipei pe care o conduc”, declara, în momentul în care a fost numit, dr. Irinel Popescu, șeful Clinicii pentru Transplant Hepatic.

Corpul de Control al ministrului sănătății a mers la Agenția Națională de Transplant anul trecut, iar concluziile sunt clare: au fost acţiuni nu doar imorale, ci şi încălcări ale legii. Prelevări și transplanturi de organe fără reguli clare, sub coordonarea unui singur om: doctorul Zota, condamnat pentru trafic de ovule.

Cele mai mari suspiciuni legate de modul în care sunt aleşi bolnavii care să primească organul salvator au început să iasă la iveală în mandatul fostului ministru al sănătății Vlad Voiculescu. El a cerut primele controale în acest domeniu. Aşa a izbucnit scandalul de la Institutul de Transplant Renal de la Cluj-Napoca.

„Ceea ce profesorul Lucan a făcut acolo de mai bine de 20 de ani este inimaginabil. Oameni trimiși acasă să își vândă casa ca să cumpere un organ, oameni cărora le-a fost condiționată viața fie de disponibilitatea financiară, fie că erau cineva”, a declarat Vlad Voiculescu

Unul dintre cazurile care a stârnit un scandal de amploare a fost cel al actorului Alexandru Arşinel. În 2013, vedeta care avea atunci 70 de ani a primit la Institutul de Transplant Renal de la Cluj-Napoca rinichiul unui tânăr de 23 de ani. Vedeta ar fi fost luată în evidenţa clinicii doar cu câteva zile înainte de operaţie, dar Arşinel a negat mereu că a intrat peste rând pe lista de transplant.

Întregul material poate fi citit pe site-ul Digi24.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.