(P) Provocările pacienților cronici la locul de muncă

DE Newsweek România | Actualizat: 27.05.2021 - 12:59

Ce măsuri ar trebui să ia angajatorii pentru persoanele cu Boli Inflamatorii Intestinale.

SHARE

Bolile Inflamatorii Intestinale pot avea un impact major asupra alegerii unui loc de muncă și asupra rezultatelor profesionale, arată datele studiului Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale și provocările de la locul de muncă, derulat în perioada mai 2021 pe un număr de 70 de pacienți cu Boli Inflamatorii Intestinale, majoritatea cu vârste între 25 și 45 de ani, angajați în sectorul public sau privat.

Peste 54% dintre pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale declară că boala de care suferă le-a afectat alegerile privind traseul profesional, în timp ce peste 29% au fost nevoiți să renunțe la un loc de muncă din cauza afecțiunii intestinale.

Cele mai importante provocări cu care se confruntă la locul de muncă sunt nevoia de a lipsi în unele zile (67%), nevoia unui program fexibil (40%), nevoia unui spațiu de lucru adecvat – birou individual, toaletă individuală (40%), nevoia de a lucra de acasă (30%), stigma colegilor (14%).

Cu privire la relația cu angajatorul, peste 71% dintre pacienți spun au discutat cu acesta despre boala de care suferă, însă doar 40% au discutat și despre condițiile de care ar  avea nevoie la muncă pentru a putea performa.

La fel, dacă 56% consideră că angajatorul lor este deschis în a le înțelege nevoile, doar 31% spun că angajatorul ar face un pas în plus, de a lua măsuri pentru adaptarea spațiului de lucru, mediului de lucru și programului la nevoile pacientului.

În cazul celor care au ales să nu discute cu angajatorul despre boala de care suferă, principalele motive sunt teama de discriminare, teama de a nu pierde locul de muncă, teama de a nu fi înțeles.
 

Pornind de la acest studiu, cu ocazia Zilei Mondiale a luptei împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale (BII), marcată pe 19 mai, Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie (SRGH) și Clubul Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă (RCCC) au lansat campania „100 de Companii pentru BII”, care își propune să discute public despre impactul BII la locul de muncă și să determine cât mai mulți angajatori să ofere un cadru de lucru adecvat pacienților cronici în general și specific pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale.

“Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale au de regulă un profil psihosocial și educațional special. Sunt pacienți tineri, foarte preocupați de a performa la locul de muncă, sunt pacienți în cea mai mare parte intelectuali, bun camarazi, preocupați de tot ceea ce înseamnă igienă.

Angajatorii ar trebui să cunoscă toate aceste lucruri și faptul că, în puseele de activitate ale bolii, au nevoie de înțelegere și condiții speciale”, a declarat Prof. Dr. Cristian Gheorghe, președintele Societății Române de Gatroenterologie și Hepatologie.

“Prin această campanie, ne-am dorit să înțelegem direct de la pacienți acele măsuri de care au nevoie pentru a putea rămâne activi la locul de muncă și pentru a performa.

Toate aceste măsuri se regăsesc în ghidul manifest publicat pe site-ul ASPIIR (https://aspiir.ro/manifesto/).

Dorim să convingem cât mai multe companii să semneze acest document și pe mai departe să vedem ce putem modifica împreună pentru o viață profesională mai bună pentru pacienții cronici în general și specific pentru pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale”, a declarat Isabella Grosu, președinte ASPIIR.

Ce sunt Bolile Inflamatorii Intestinale?

Bolile Inflamatorii Intestinale din care fac parte boala Crohn şi colita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt tulburări gastro-intestinale cronice care se manifestă prin dureri abdominale, diaree, incontinenţă, pierdere în greutate, oboseală.

Deşi impactul acestor afecţiuni se răsfrânge asupra vieţii personale şi profesionale, diagnosticarea corectă şi tratamentul adecvat pot oferi pacienţilor cu BII șansa la o viaţă cât mai apropiată de cea normală. În România, aproximativ 15.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu Boli Inflamatorii Intestinale

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te