OncoGen: România ar putea testa de 50 de ori mai multe persoane de Covid-19

DE Alexandru Pop | Actualizat: 09.04.2020 - 13:25
Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Institutul OncoGen din Timișoara propune autorităților o metodă pusă la punct de cercetătorii germani, care ar permite României să facă de 50 de ori mai multe teste.

SHARE

 

Cercetătorii de la Crucea Roșie Germană din Frankfurt, conduși de Prof. Dr. Erhard Seifried, și Institutul de Virusologie Medicală al Spitalului Universitar Frankfurt, din cadrul Universității Goethe, condusă de Prof. Dr. Sandra Ciesek au reușit să dezvolte o procedură care permite creșterea imediată a capacității de testare pentru detecția SARC-CoV-2.

De menționat este faptul că Prof. Dr. Erhard Seifried este colaborator al colectivului de cercetători de la OncoGen de mai bine de 20 de ani, el aflându-se în bordul științific al institutului din Timișoara încă de la înființare.

Noua metodă face posibilă extinderea testării pe grupuri populaționale mai mari, mai repede și cu consum redus de kit-uri de reactivi. Această procedură are la bază combinarea mai multor probe (mini-grupuri), obținute de la indivizi diferiți, într-o soluție specifică, ulterior aceste probe fiind testate prin metoda PCR (reacție de polimerizare în lanț) pentru identificarea SARS-CoV-2. În cazul unui rezultat negativ, toate probele incluse vor fi cu siguranță considerate negative. Modalitatea de testare a mini-grupurilor de probe nu influențează limita de detecție a testului. Dacă se obține un rezultat pozitiv în grupul de probe testat, se efectuează testarea individuală a probelor prezervate anterior. Folosind această metodă, probele pozitive pot fi identificate în decurs de 4 ore.

Imagine prelucrată după Michael Schmidt, German Red Cross Blood Donor Service, Frankfurt Institute

Probe pentru mini-grupuri

Noua metodă de combinare a probelor în mini-grupuri. Recoltorul este plasat inițial într-un tub individual, după care este introdus în tubul cu mai multe probe. Deoarece metoda mini-grup nu duce la creșterea volumului în tubul cu probe combinate, nu sunt necesare diluții ulterioare, astfel încât nu au fost observate scăderi ale sensibilității testului.  Metoda de combinare a probelor permite creșterea capacității de detecție a virusului SARS-CoV-2 al un grup mai mare de persoane, fără a induce scăderea sensibilității testului. 

Această nouă metodă a fost autorizată de German Medical Association, fiind validată suplimentar într-un studiu pe 50 de probe de la pacienți. Probele pacienților au fost grupate în 10 mini-grupuri a câte 5 probe, fiind testate și individual, în paralel. Dintre cele 50 de probe, 5 au fost pozitive pentru SARS-CoV-2. Aceste probe au fost distribuite în 4 mini-grupuri. Toate cele 4 mini-grupuri au avut rezultat pozitiv. Mini-grupurile care conțineau doar probe de la subiecți fără SARS-CoV-2 au avut un rezultat negativ la testul PCR. 

„Pe baza acestor rezultate de laborator, pot fi testați subiecții asimptomatici în cohorte mai mari, ceea ce ar permite utilizarea unui număr mai mic de kit-uri de testare” a menționat Prof. Dr. Ciesek. Grupul de cercetători analizează posibilitatea de a crește numărul de participanți în mini-grupuri. „Rezultatele sunt optimiste în ceea ce privește implementarea pe scară largă a procedurii, ceea ce va permite identificarea rapidă a persoanelor infectate” explică Prof. Schmidt de la Blood Donor Service. Această metodă permite creșterea numărului de teste de la 40.000 / zi în Germania, la 200.000 – 400.000 / zi, fără a reduce calitatea diagnosticului.

De ce este necesară extinderea programelor de screening

Pentru a continua eficient implementarea strategiei de detecție precoce și izolare, este necesară o extindere a testelor de screening, mai ale în grupurile profesionale relevante, cum ar fi medicii, asistenții medicali, poliție, pompieri, cămine de bătrâni, administrație publică și industria alimentară. Drepturile de autor ale invenției sunt deținute în mod egal de Universitatea Goethe și Crucea Roșie Germană, aceste instituții depunând o cerere de patent în Europa și USA. Tehnologia poate fi disponibilă imediat pentru alte instituții interesate prin compania de transfer de cunoștințe Innovectis a Universității Goethe.

Președinta Universității Goethe, Prof. Brigitta Wolff descrie această nouă metodă de analiză că fiind un important punct de plecare. „Cu cât pot fi testate eficient mai multe persoane pentru SARS-CoV-2, cu atât putem limita această pandemie”.

„Cu această nouă metodă, Germania poate duce lupta globală împotriva SARS-CoV-2 la un alt nivel”, a observat Prof. Seifried cu optimism. Atât Prof. Graf, directorul medical al Spitalului Universitar Frankfurt, cât și președintele Universității Goethe au subliniat colaborarea eficientă dintre Blood Donor Service, Spitalul Universitar și Universitatea Goethe. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te