O speranță falsă: hidroxiclorochina nu vindecă boala COVID. Peste 100 de americani au murit

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 09.08.2020 - 17:44
Hidroxiclorochina

Peste 100 de persoane din S.U.A. au murit în prima jumătate a anului 2020, după ce au luat medicamentul anti-malarie hidroxiclorochina sau medicamente conexe în timp ce erau bolnavi de COVID-19, potrivit unui raport.

SHARE

Analiza noilor date din Sistemul de raportare a evenimentelor adverse din SUA, aflat sub coordonarea Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA), a arătat că decesul a 293 de persoane în prima jumătate a acestui an a implicat hidroxiclorochină, Plaquenil (denumirea comercială a substanței) sau varianta sa înrudită clorochinină.

În prima jumătate a anului 2019, au fost înregistrate doar 75 de morți ale unor persoane care au primit tratament cu această substanță.

Anul acesta, COVID-19 a fost declarat motivul pentru care pacienții au utilizat medicamentul în „mai mult de jumătate” dintre cazuri, potrivit Milwaukee Journal Sentinel, citat de Newsweek.

Hidroxiclorochinul a fost prescris mult timp pentru a preveni sau trata malaria, precum și pentru bolile autoimune, cum ar fi lupusul și artrita reumatoidă, dar mai recent a fost promovat în mod fals ca tratament pentru COVID-19.

În prima jumătate a anului 2019, 3.251 de evenimente adverse au fost înregistrate la pacienții care au luat hidroxiclorochină sau derivații săi, peste 2.441 fiind forme grave, deoarece persoanele care a ingerat substanța au fost internate, au rămas cu sechele sau au murit.

 În prima jumătate a acestui an, au fost înregistrate 6.588 de evenimente adverse, dintre care 6.233 au fost desemnate grave.

FDA precizează pe site-ul său că baza de date are unele limitări de raportare, inclusiv faptul că nu toate cauzele evenimentelor adverse sunt verificate, iar în unele situații pot fi implicate mai multe medicamente. Acest lucru nu înseamnă că medicamentele sunt nesigure, dar baza de date poate fi utilizată pentru a semnaliza efecte secundare îngrijorătoare.

Un purtător de cuvânt al FDA a trimis Newsweek la comunicatele de presă de pe site-ul său web care avertizează despre legăturile dintre pacienții COVID-19 care iau hidroxiclorochină sau cloroquina și probleme de ritm cardiac, inclusiv decesul.

Dr. Michael Carome, directorul grupului de cercetare în domeniul sănătății din cadrul grupului de advocacy pentru pacienți Public Citizen și fost membru al comitetului consultativ FDA, a declarat jurnalului Milwaukee Sentinelul că „promovarea nechibzuită” a medicamentelor, făcută de președintele Donald Trump, a fost în parte de vină de creșterea cazurilor grave în care a fost implicată hidroxiclorochina.

Newsweek a contactat Casa Albă pentru comentarii, dar nu a primit un răspuns.

FDA a emis, dar ulterior a eliminat o autorizație de utilizare de urgență pentru medicamente pentru COVID-19, din cauza riscului de a apărea probleme de ritm cardiac la pacienții tratați cu hidroxiclorochina.

Săptămâna trecută, doi membri ai grupului pentru situații de urgență al Casei Albe, Dr. Anthony Fauci and, Dr. Deborah Birx, au declarat că dovezile științifice nu susțin afirmațiile că hidroxiclorochina este eficientă în tratarea COVID-19.

Duminică, amiralul Brett Giroir, secretar adjunct pentru Sănătate la Departamentul de Sănătate și Servicii Umane și medic, și-a exprimat de asemenea

„Nu există dovezi care să demonstreze că este [eficientă împotriva COVID-19]. Momentan, nu pot recomanda hidroxiclorochina, a spus acesta.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te