Nu există un medicament „minune” pentru Covid-19

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 07.11.2021 - 15:18
Vaccinul rămâne cea mai bună soluție să te protejezi de COVID-19. Foto Pexels.com

Terapiile folosite pentru Covid-19 reprezintă un subiect important de discuție la nivel mondial, în condițiile numărului mare de pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2 și a opțiunilor restrânse de tratament.

SHARE

În goana după tratamente „minune”, promovate de diverse site-uri și chiar clinici, mulți oameni ajung să cumpere medicamente neaprobate și fără un lanț controlat de aprovizionare.

Directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), dr. Dragoș Damian, a avertizat, în cadrul emisiunii 360Medical, că în România sunt în prezent utilizate medicamente cumpărate de pe piața neagră asupra cărora nu există niciun control și care pot reprezenta un pericol real pentru cei care le utilizează. 

„Din păcate sunt utilizate tot felul de medicamente, care se găsesc pe piața neagră – înțeleg că inclusiv favipiravir a început să intre în România pe piața neagră -, pe care oameni care nici măcar nu sunt bolnavi le cumpără și le țin în caz de nevoie sau le iau profilactic”, a declarat dr. Dragoș Damian, în cadrul emisiunii.

Citește și: Nicușor Dan: Nu mi-am pus problema să obțin certificat verde

România dispune de un protocol pentru tratamentul Covid-19, actualizat periodic în funcție de ultimele informații științifice disponibile.

„Protocolul terapeutic care a fost realizat de medicii infecționiști la începutul anului trecut este unul dintre cele mai avangardiste protocoale, care conține absolut toate medicamentele antivirale utilizate la nivel mondial. Acest protocol, prin grija medicilor de specialitate, a fost adus la zi cu alte medicamente care au fost fie reconvertite – adică medicamente descoperite pentru alte boli virale și transformate în medicamente anti-SARS-CoV-2 – fie sunt noi, cel mai bun exemplu fiind tocilizumab”, a menționat dr. Damian.

Citește și: Certuri în PNL înainte de a decide alianța cu PSD sau USR. Cîțu, discuții pentru șefia Senatului  

„Protocolul terapeutic [din România] n-aș spune că este identic, dar seamănă cu foarte multe protocoale care sunt în alte țări utilizate pentru tratamentul Covid-19”, a completat directorul PRIMER.

Compania Terapia Cluj, condusă de Dragoș Damian, a adus în țară peste 1 milion de tablete de favipiravir. (Mai multe detalii în 360Medical)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.