Nereguli grave, la maternitatea din Botoșani unde o gravidă a fost lăsată să moară. Anchetă în curs

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.08.2023 - 18:56
Tânăra care a murit la Maternitatea Botoșani Foto: Facebook

O anchetă dispusă de ministrul sănătății după ce o gravidă de 25 de ani, a cărei sarcină se oprise din evoluția a fost lăsată să moară după câteva ore de agonie a scos la iveală nereguli grave.

SHARE

Ministerul Sănătății a transmis că la maternitatea unde o gravidă de 25 de ani a cărei sarcină se oprise din evoluție a murit sub ochii personalului medical, au fost găsite mai multe nereguli. 

De asemenea, a fost constituit un grup de lucru condus de ministrul sănătății. Au fost solicitate verificări suplimentare.

Nereguli grave, la maternitatea din Botoșani unde o gravidă a fost lăsată să moară. Anchetă în curs

”În urma informațiilor apărute în presă referitoare la decesul înregistrat în cursul dimineții de 18.08.2023 al pacientei gravide I.A., la Secția Exterioară Obstetrică Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență ,,Mavromati” Botoșani,

 inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Botoșani s-au deplasat imediat la sediul acestei unități sanitare, unde au efectuat verificări cu privire la respectarea normelor legale în ceea ce privește conformitatea actului medical.

Ca urmare a verificărilor efectuate au fost identificate mai multe nereguli în activitatea desfășurată de către personalul din cadrul unității spitalicești, aflat în serviciu la data evenimentului.

La nivelul Ministerului Sănătății a fost constituit un grup de lucru condus de ministrul sănătății, cu reprezentanții Inspecției Sanitare de Stat, Corpului de Control al Ministrului Sănătății și secretarii de stat pentru asistența medicală și pentru sănătate publică.

Citește și: Tânără plânsă de un sat întreg după ce a murit la Maternitatea din Botoșani. Familia caută vinovatul

În urma analizei informațiilor primite au fost solicitate verificări suplimentare instituțiilor competente, conform legii, pentru modul de asigurare a asistenței medicale, respectiv Colegiul Medicilor Botoșani și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănatate (ANMCS). De asemenea a fost sesizat și Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani pentru a efectua cercetări în această cauză. 

Spitalul Județean de Urgență ,,Mavromati” se află în subordinea Consiliului Județean Botoșani, căruia Ministerul Sănătății i-a solicitat să ia urgent măsurile necesare, pentru prevenirea pe viitor a unor astfel de evenimente și asigurarea permanentă a asistenței medicale pacienților din această unitate sanitară.

Ministerul Sănătății monitorizează îndeaproape situația de la Spitalul Județean de Urgență ,,Mavromati” Botoșani, în limitele competențelor legale, atribuite odată cu descentralizarea spitalelor către Autoritățile Locale în anul 2009/2010”, a transmis Ministerul Sănătății.

De asemenea, şefii unităţii sanitare au cerut realizarea unui audit extern care să evalueze modul în care protocoalele au fost aplicate şi au sesizat Comisia de Disciplină, Consiliul Etic din cadrul spitalului, dar şi Colegiul Medicilor şi Ordinul Asistenţilor Medicali, scrie News.ro.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani anunţă, luni, că a dispus suspendarea activităţii personalului medical din cadrul secţiei Obstetrică-Ginecologie, care era de serviciu în noaptea în care a murit femeia de 25 de ani, a cărei sarcină s-a oprit din evoluţie la trei luni şi care nu a fost chiuretată.

Gravidă de 25 de ani, moartă sub ochii medicilor. Sracina se oprise din evoluție

Tânăra a ajuns la Maternitatea din Botoșani în noaptea de joi spre vineri, acuzând dureri foarte mari în zona burții. Fata era însărcinată în 3 luni, iar sarcina s-ar fi oprit din evoluție. Ore întregi s-a rugat de medici să o chiureteze, însă nu a fost luată în seamă. În cele din urmă, tânăra a murit și a lăsat în urmă sute de întrebări. 

Sunt mesaje care curg în continuu, sub şiroaiele de lacrimi ale apropiaţilor tinerei, însă nimeni şi nimic nu o mai poate întoarce din drum. Alexandra a plecat la Ceruri. 

Plini de durere în suflet, rudele, apropiaţii sau simpli trecători s-au oprit în faţa spitalului, pentru a-i aprinde o lumânare sau pentru a se ruga pentru sufletul ei. 

Citește și: Salarii și de 20.000 lei/lună pentru medicii din Botoșani care au lăsat o mămică cu 3 copii să moară

Oamenii încă sunt şocaţi. În mintea tuturor există o singură întrebare: Cine e vinovat de moartea tinerei cu chip blând şi ochi albaştri?

UItaţi ce aţi făcut, vă place, vă simţiţi bine acum?

Citește și: Managerul spitalului unde o mămică a murit ignorată de doctori, numit de PSD. A lucrat la o fermă

Alexandra, tânăra de doar 25 de ani a lăsat în urmă trei copii, şi un soţ iubitor, care s-a rugat până în ultimul moment ca medicii să o salveze, însă nimeni nu i-a auzit strigătele disperate. Le va auzi ea, din Ceruri, pe cele ale apropiatilor, care nu încetează să o plângă.

O femeie a născut pe trotuar în fața spitalului

Acesta nu este singurul caz în care medicii par să nu ia în seamă pacienții. Recent, un alt scandal cu o femeie care a născut pe trotuar, chiar în fața spitalului, ajutată de personalul de pe ambulanță, a atras atenția publică. 

Citește și: VIDEO O femeie a născut pe trotuar, în faţa Spitalului din Urziceni

Este vorba despre Spitalul Urziceni. 

Managera spitalului a susținut că femeia gravidă şi rudele nu au vrut să aştepte la CPU ambulanța, ci au vrut să ajungă la alt spital cu maşina personală. Nu au apucat să iasă pe poarta spitalului pentru că femeia a început să nască, iar bebeluşul a venit chiar acolo pe trotuar.

Șefa spitalului a fost suspendată din funcție.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te