Motivul pentru care unele femei îmbătrânesc mai repede. Li se adaugă 3-5 luni la vârsta biologică

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.04.2024 - 19:01
Unele femei pot îmbătrâni mai devreme Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Femeie însărcinată Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Unele femei sunt de fapt mai bătrâne decât vârsta pe care o au în buletin. Iar acest lucru se întâmlpă dintr-un motiv anume. Este vorba despre adăugarea a câte trei , chiar cinci luni la vârsta biologică.

SHARE

Un studiu a constatat că fiecare sarcină adaugă două până la trei luni la vârsta biologică a femeii. Și iată de ce se întâmplă acest lucru:

Odată ce copilul se naște, cearcănele și ridurile din cauza lipsei de somn nu sunt neobișnuite. Un studiu al Școlii de Sănătate Publică Mailman de la Universitatea Columbia din New York a descoperit acum că însăși sarcina determină îmbătrânirea femeilor. „Sarcina are un impact pe termen lung asupra organismului”, explică asociatul de cercetare Calen Ryan într-un interviu pentru Time Magazine.

Motivul pentru care unele femei îmbătrânesc mai repede. LI se adaugă trei luni la vârsta biologică

Peste 1.700 de probe de ADN au fost examinate într-un studiu de sănătate pe termen lung, în curs de desfășurare, în Filipine. În 2005, când a început studiul, toți participanții aveau între 20 și 22 de ani. Nu numai că au furnizat mostre de sânge, dar au răspuns și întrebărilor despre sarcinile și nașterile lor. Un grup mai mic de femei a avut sânge între 2009 și 2014 pentru a vedea schimbările.

Citește și: Îmbătrânirea este o problemă tehnică care poate fi inversată. Cine atinge 2030 va trăi veșnic

Probele de sânge au fost examinate pentru factorii biologici asociați cu îmbătrânirea. Acestea includ modificări ale ADN-ului cunoscute sub numele de modificatori epigenetici. Pe măsură ce celulele îmbătrânesc, ele acumulează amprente moleculare. Aceste modificări pot servi ca un indicator al vechimii celulelor.

Cercetătorii au descoperit că femeile care au fost însărcinate cel puțin o dată erau în general mai în vârstă din punct de vedere biologic decât femeile de aceeași vârstă care nu erau însărcinate. Sarcina a dus la o îmbătrânire mai rapidă, variind de la patru luni la mai mult de un an.

Foto: freepik.com- rol ilustrativ

Sarcinile multiple au, de asemenea, un impact asupra îmbătrânirii. Femeile cu sarcini multiple îmbătrânesc cu până la cinci luni mai repede în comparație cu femeile cu mai puține sarcini.

Schimbări reversibile?

De asemenea, bărbații au fost examinați în studiu; nu a existat nicio corelație între vârsta lor biologică și numărul de copii pe care i-au născut.

Citește și: 10 obiceiuri care ne îmbătrânesc rapid. Toți facem aceste lucruri fără să ne dăm seama

Între timp, cercetătorii pot doar specula cu privire la motive. Deoarece sarcina este o mare tensiune fizică, energia cheltuită pentru funcția de reproducere ar putea fi deturnată de la hrănirea organismului.

Încă nu este clar dacă aceste modificări sunt dinamice sau reversibile. O lucrare recentă a Școlii de Medicină din Yale condusă de Kieran O'Donnell a găsit rezultate similare cu privire la accelerarea factorilor de îmbătrânire în timpul sarcinii, dar a găsit, de asemenea, dovezi că schimbările au fost inversate după sarcină, mai ales dacă mamele alăptau.

Alăptarea nu a fost inclusă în studiul de la Universitatea Columbia. Dar asta ar trebui să se schimbe în viitor. În plus, deoarece doar femeile tinere au fost incluse în studiu, nu se știe încă cum afectează sarcina boala și mortalitatea, scrie diepresse.com

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te