"Evoluţia pe care o vedem de la începutul lunii septembrie este o evoluţie în creştere. Acea evoluţie este dată şi de o transmitere în comunitate. Orice activitate economică, orice activitate socială, de transport în comun, orice alt eveniment a însemnat creşterea transmiterii. Limitarea acestor activităţi ne face să avem o scădere a numărului de cazuri", a afirmat Tătaru, citat de Agerpres.
El a atras atenţia că restricţiile impuse au drept scop scăderea numărului de infectări cu noul coronavirus.
"Condiţiile în care am impus aceste restricţii înseamnă că a fost un moment în care trebuiau luate aceste restricţii. Trebuie respectate aceste restricţii. Aceste restricţii au fost de la început. Şi dumneavoastră şi eu putem vedea în ce măsură au fost respectate. Cred că este momentul să realizăm că nişte măsuri sunt impuse tocmai pentru a fi respectate", a subliniat ministrul.
Tătaru a susţinut că restricţiile impuse sunt "singurele care vor duce la scăderea numărului de infectări".
"În contextul în care impunem nişte restricţii, conform criteriilor epidemiologice, ar trebui să aibă efect în două săptămâni. Condiţiile pentru aşezarea pe un platou în cele două-trei săptămâni rămân aceleaşi care vor rămâne şi peste aceste două săptămâni dacă vrem să avem o scădere a numărului de cazuri", a spus el.
Întrebat fiind dacă sistemul medical va rezista la 10.000 de cazuri pe zi, ministrul Tătaru a răspuns că rezistă, menţionând totodată că foarte mult contează "dacă aceste 10.000 de cazuri sunt grave, de terapie intensivă, care necesită în continuare extinderea capacităţii de terapie intensivă".