Mediul de afaceri cere rezolvarea situației testelor pentru elevi: I-am rămas mici lui Arafat

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 16.12.2021 - 18:36
Teste COVID pentru elevi: mediul de afaceri cere anularea rezilierii contractului cu DDS Diagnostic. / Foto: digi24.ro

Mediul de afaceri solicită autorităţilor anularea rezilierii contractului cu firma DDS Diagnostic, acceptarea stocului de 2,4 milioane de teste pentru şcoli, plata lor şi deblocarea situaţiei, a afirmat Dragoş Anastasiu, preşedinte Eurolines Group România.

SHARE

Comunitatea de afaceri, prin reprezentanți precum Mihai Daraban, Președinte CCIR și Dragoș Anastasiu, Președinte Eurolines Group România, au ieșit astăzi alături de DDS Diagnostic, în conferință de presă, să ceară autorităților o rezolvare urgentă a situației în cazul testelor de salivă pentru școli.

Citește și: „Miracolul” românesc: România are un decedat la 12 infectări. Spania și UK, un mort la 400 infectări

 “Suntem solidari în această situație cu DDS Diagnostic și cerem rezolvarea ei urgentă de către autorități, pentru că avem nevoie de o Românie sănătoasă, din punct de vedere medical, dar și economic”, a susținut Dragoș Anastasiu, în calitate de reprezentant al comunității de afaceri.  

Citește și: România are spitale cu instalaţii electrice nerevizuite, construite între 1890-1950

I-am rămas mici domnului Arafat

 “Tocmai statul, care ne-a îndrituit să eliberăm acest aviz de forță majoră, nu îl recunoaște. Cred că i-am rămas mici Domnului Arafat, e o părere personală. Poate această instituție, IGSU sau Departamentul domnului Arafat e paralelă statului român, și atunci mă predau. Dar, deocamdată, din câte știu, IGSU este parte a statului român și trebuie să respecte niște avize. În plus, alții care au câștigat, care au trecut prin același proces, aviz de Forță Majoră, dat tot de Instituția noastră, acelora li s-a recunoscut avizul, asta cred că este mai grav decât orice”, a declarat Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României într-o conferință de presă care a avut loc astăzi.

“Este o situație paradoxală. IGSU avea testele la poartă când au ieșit în conferință de presă să spună că au promisiuni și că vor rezolva criza testelor. Care criză? Este o falsă criză fabricată de ei artificial prin refuzul imoral și ilegal al testelor contractate ca urmare a câștigării de către DDS a unei proceduri de achiziție făcută de către ONAC? Pare cusută cu ață albă această joacă publică de-a salvatorul. Funcționarii care au făcut greșeala o pot îndrepta imediat prin anularea rezilierii, care a fost greșită. Astfel se evită orice pagubă ambelor părți și se rezolvă și criza testelor. Am câștigat, avem preț bun, dar am fost nedreptățiți”, a declarat Dr. Dana Stan, CEO DDS Diagnostic.

“Funcționarii care au făcut greșeala o pot îndrepta imediat prin anularea rezilierii, care a fost greșită. Astfel se evită orice pagubă ambelor părți și se rezolvă și criza testelor. Am câștigat, avem preț bun, dar am fost nedreptățiți.”, a încheiat cercetătorul Dana Stan.

Întârzieri de ani de zile, tolerate    

Dragoș Anastasiu a ținut să reamintească presei cazul concret al normelor de aplicare a legislației privind facilitățile fiscale pentru cei care fac cercetare-dezvoltare, care au întârziat 12 ani.

“Statul român a întârziat 12 ani și în acest caz ne cramponăm de 30 de ore? Trebuie să rezolvăm un caz concret, și anume retragerea rezilierii, acceptarea avizului de forță majoră, preluarea stocului de 2,4 milioane de teste, plata lor, deblocarea situației. Asta trebuie rezolvată pe termen scurt. Pe termen mediu, lung și principial relația stat - mediu de afaceri trebuie să fie una bazată pe contracte pe care să le respectăm reciproc, pe mediere și pe bun-simț. Și să nu uităm niciodată scopul final, care nu este să distrugem o companie, ci să rezolvăm o problemă.”  

Compania DDS Diagnostic a lansat ieri seară Scrisoarea deschisă - Pentru o Românie Sănătoasă!

Au semnat deja și și-au asumat public susținerea cauzei DDS Diagnostic și a unei Românii Sănătoase, peste 400 de antreprenori, CEO și fondatori ale unora dintre cele mai mari companii românești care contribuie la bugetul de stat cu sume imense, cercetători, medici și profesori universitari, avocați renumiți.  

Printre semnatarii scrisorii deschise - Pentru o Românie Sănătoasă! sunt: Felix Pătrășcanu - Co-fondator FAN Courier, Omer Tetik - CEO Banca Transilvania, Dan Pastiu - Fondator Dabo Doner, Avocat Gabriel Zbârcea - Managing Partner Țuca Zbârcea & Asociații, Luminița Adam - Avocat, Dragoș Dinu - ​​​​Senior Consultant @DD Consultanta SR, fost CEO A&D Pharma și Țiriac Holdings, Florin Furdui - Country Manager Portland Trust România, Dr. Petru-Daniel Funeriu, Prof univ.dr. Marioara Avram - Cercetător la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Microtehnologie, Bogdan Tudor - CEO StarTeck, Sabin Cernea - Fondator Wu Xing, Felix Tătaru - Președinte GMP Group, Sergiu Iordache - Managing Director DSV, Sebastian Onac - Co-fondator Centru Național Pediatric “Maria Beatrice”.  

Scrisoarea deschisă se poate semna aici - https://www.petitieonline.com/scrisoare-deschisa-pentru-o-romanie-santoasa .

DDS Diagnostic a câştigat licitaţia pentru achiziţia de teste COVID pentru şcoli

Compania românească de cercetare-dezvoltare şi producţie DDS Diagnostic a câştigat licitaţia pentru achiziţia de teste Covid pentru şcoli. Totodată, a fost semnat un contract cu DSU-IGSU.

Potrivit reprezentanţilor DDS Diagnostic, DSU-IGSU a refuzat recepţionarea testelor, invocând o întârziere a livrării. Întârzierea invocată de DSU-IGSU, de mai puţin de o zi şi jumătate (30 ore), a fost explicată imediat printr-un Aviz privind existenţa cazului de forţă majoră emis de Camera de Comerţ şi Industrie a României, conform legii şi contractului de livrare.

Reprezentanţii DDS Diagnostic susţin că pot livra testele oricând la cererea IGSU.

"Putem livra testele oricând la cererea IGSU, evitându-se astfel pierderi majore create la bugetul statului, care se află acum în situaţia absurdă de a achiziţiona de la alţi furnizori, la preţuri mai mari decât al nostru şi la termene imprecise, aşa cum deja a anunţat DSU. (...) Astfel, facem un apel pentru intrarea în normalitate a autorităţilor statului, în speţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă - IGSU şi, anume, să analizeze cu celeritate situaţia şi să identifice o soluţie corectă în acest caz, în spiritul legii şi al bunei-credinţe", precizează DDS Diagnostic.

DDS Diagnostic este o companie românească aflată pe lista UE de furnizori de teste COVID-19 şi singura companie privată din România care produce autohton teste de diagnostic molecular (RT-PCR), inclusiv pentru SARS-CoV-2. DDS Diagnostic a dezvoltat şi a acreditat în România, conform normelor legale în vigoare, în decursul celor aproximativ 20 de ani de activitate, un număr de peste 50 de dispozitive medicale cu ajutorul unei echipe de cercetare-dezvoltare formată din doctori în chimie şi biochimie. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te