Medicii din 18 spitale scapă de birocrație. Vor fi eliminate erorile. Investiție: 134.000.000 de lei

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 06.10.2023 - 17:25
Pacient la ATI Foto: Unsplash.com (imagine cu rol ilustrativ)

18 spitale din România vor avea secțiile ATI digitalizate. Modernizarea va fi făcută printr-un proiect susținut în mare parte din fonduri europene. Medicii vor avea mai mult timp pentru pacienți.

SHARE
la fiecare pacient, medicul pierde timp prețios, doar făcând lucruri administrative, mai degrabă, decât să-l investigheze. Un proiect inițiat de Ministerul Sănătății îi va ajuta pe medicii și asistenții din 18 spitale de adulți din România să scape de munca birocratică. 
 
Investiția se ridică la peste 130.000.000 de lei, iar cea mai mare parte a sumei va fi suportată din fonduri europene. 

Secțiile ATI din 18 spitale, digitalizate cu 134.000.000 de lei. Cum îi va ajuta pe medici sistemul

”Investiție majoră a Ministerului Sănătății în digitalizarea secțiilor de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) din 18 spitale
 La inițiativa Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat o Hotărâre de Guvern pentru finanțarea proiectului „Sistem informatic pentru evidența clinică a secțiilor A.T.I. (S.I.E.C – A.T.I.)".
 
 Proiectul de investiții se află în plin proces de implementare și are ca obiectiv digitalizarea celor mai importante 18 spitale de adulți și pediatrie din România prin implementarea unui sistem informatic modern de monitorizare, documentare, schimb de date medicale în situații de urgență și suport al proceselor aferente activităților de anestezie și terapie intensivă (ATI)”, a transmis Ministerul Sănătății.
 
În primul rând, ”noul sistem informatic va ajuta la distribuirea marilor urgențe medico-chirurgicale (urgențe chirurgicale cardiace, vasculare, neurochirurgicale etc.) și controlul direcționării corecte, pe criterii bine stabilite a acestor pacienți către sălile de operație și secțiile ATI și va duce la creșterea calității îngrijirilor medicale și facilitarea accesului cetățenilor la servicii medicale de calitate”, mai precizează MS.
 
 
De asemenea, ”sistemul va permite monitorizarea continuă, completă, precisă și trasabilă a parametrilor vitali ai pacienților îngrijiți în secțiile de anestezie-terapie intensivă (ATI), precum şi a stării bolnavilor îngrijiți în aceste secții, având drept efecte: reducerea semnificativă a numărului de erori, creșterea productivității actului medical și a eficienței personalului medical prin reducerea încărcării cu operații administrative şi birocratice”, mai arată instituția.
 
Pe de altă parte, ”980 cadre medicale (180 medici si 800 asistente medicale) din cele 18 spitale vor fi instruite în cadrul proiectului.
Personalul medical va fi degrevat de activități administrative (completarea foilor de obsevație și raportări administrative).
 
 Situația la nivel național va fi monitorizată de Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (COSU), aflat în subordinea Ministerului Sănătății.
 
 
Valoarea totală a proiectului este de peste 134 milioane de lei, din care aprox. 114 milioane de lei reprezintă finanțare europeană nerambursabilă”. a mai transmis Ministerul Sănătății.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te