Medicii de familie primesc aceiași bani pentru pacienți și consultații. Cât timp e valabilă măsura

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 31.01.2024 - 12:35
Medicii de familie nu vor avera veniturile diminuate Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Medicii de familie și cei din ambulator nu vor avea mai puțini bani pentru pacienți și consultații, așa cum anunța CNAS la începutul lunii ianuarie. Sunt însă anumite condiții impuse. Guvernul a adoptat HG de modificarea Contractului-cadru

SHARE

După ce medici de familie și cei din ambulator au protestat față de posibilitatea scăderii valorilor decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Guvernul a decis ca aceștia să primească, în primele 6 luni aceleași sume ca anul trecut. 

Medicii de familie primesc aceiași bani pentru pacienți și consultații

”Guvernul a adoptat miercuri o Hotărâre de modificare a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Una din principalele modificări este menținerea pentru întreg semestrul I al acestui an a valorilor punctelor per capita și pe serviciu din asistența medicală primară și ambulatorie de specialitate care au fost valabile în semestrul al II-lea al anului 2023, așa cum s-a convenit în cursul negocierilor și consultărilor dintre CNAS și reprezentanții organizaţiilor reprezentative prevăzute de Legea nr. 95/2006.

Aceste valori sunt:

  • Pentru punctul per capita : 12 lei;
  • Pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară: 8 lei;
  • Pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate: 4,5 lei;

Pentru claritatea reglementărilor s-a prevăzut explicit că în asistența medicală primară se decontează o singură consultație pe zi pentru o persoană, prin care este abordată în integralitate starea de sănătate a pacientului. Ca urmare a actului medical, medicul eliberează toate documentele necesare pacientului (rețete medicale, bilete de trimitere, recomandări etc.).

La medicina dentară, în semestrul I al acestui an se va menține aceeași sumă orientativă lunară pentru medicii stomatologi ca în semestrul al II-lea al anului trecut, respectiv 6.000 lei/lună pentru medicul specialist.

Citește și: Cât primesc în 2024 medicii de familie sau de ambulator pentru fiecare pacient și asistență medicală

În asistenţa medicală spitalicească, pentru creșterea calității serviciilor acordate se reglementează că durata spitalizării de zi este de minim două ore, cu excepția serviciilor acordate pentru afecțiuni oncologice și hemato-oncologice și a celor acordate în camerele de gardă şi în structurile de urgenţă din cadrul spitalelor pentru care finanţarea nu se face din bugetul Ministerului Sănătăţii.

În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialități paraclinice, lista afecțiunilor pentru care analizele și investigațiile se pot efectua și după epuizarea valorii de contract a laboratoarelor se extinde cu boala cronică de rinichi, pentru coroborare cu Legea nr. 378/2023.

Pentru asigurarea continuității furnizării de servicii medicale pe toate palierele de asistență sanitară, începând cu 1 februarie contractele existente între furnizori și casele de asigurări de sănătate vor fi prelungite prin acte adiționale, în condițiile prevăzute în forma modificată a Contractului-cadru”, a transmis CNAS

 FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Cât propunea CNAS în urmă cu 3 săptămâni

Acum câtev asăptămâni, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a publicat în transparenţă decizională, valorile punctelor pentru fiecare pacient înscris în listă (în cazul medicilor de familie) și pentru fiecare serviciu medical oferit - în cazul medicilor de familie și al medicilor de ambulator.

Astfel, valorile propuse de CNAS în transparență decizională sunt următoarele:

7,7 lei - valoarea punctului per capita

6,2 lei - valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală primară (medici de familie)

3,3 lei - valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie.

Citește și: Chemat la DNA, șeful CNAS Andrei Baciu a economisit 800.000 €, deși câștigă 2.000 €/lună. Are 4 case

„Conform Legii bugetului de stat pe anul 2024, în bugetul FNUASS sunt aprobate pentru acest an fonduri totale de 62,4 miliarde lei, din care pentru materiale și prestări servicii cu caracter medical suma de 44,5 miliarde lei, mai precizează reprezentanții CNAS.

Citește și: CNAS a primit 1,7 miliarde lei din Fondul de rezervă. Baciu: „Banii vor fi alocați pentru salarii”

„Pentru luna ianuarie a anului curent, având în vedere necesitatea asigurării continuității furnizării serviciilor medicale, în ziua de 29 decembrie 2023 (data publicării în Monitorul Oficial a Legii bugetului de stat pe anul 2024) casele de asigurări de sănătate au încheiat, în regim de urgență, acte adiționale cu furnizorii de servicii medicale, menținând valorile de punct aferente semestrului al II-lea al anului 2023.

Având în vedere obligația legală a CNAS de a aplica măsurile de eficientizare a cheltuielilor publice aprobate de Guvern și de a raporta gradul de realizare a acestor măsuri, în prezent sunt în derulare acțiuni de control al serviciilor medicale acordate persoanelor asigurate, pe toate domeniile de asistență medicală”, mai transmit reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate.

Citește și: Medicii de familie și din ambulatoriu ar putea consulta contra cost de la 1 februarie. Ce motive au

Medicii de familie și din ambulator au protestat și au amenințat că dacă nu vor fi luate măsuri, din februarie nu vor mai prelungi contractele cu CNAS, astfel că vor oferi servicii medicale doar contra cost. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 1

Justițiarul Andrei 03 februarie 2024 15:47
#1

Sa va fie Rușine cu astfel de articole ! La ce minte aveți ar trebui un medic sa lucreze pe gratis sau salariu de jurnalist Newsweek !

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te