Medicii din Iași întreabă: Avem un singur ventilator şi doi pacienţi COVID. Pe cine conectăm?

DE Alex Darvari | Actualizat: 15.11.2020 - 00:02
The Voyager

Este una dintre problemele ridicate de preşedintele CM Iaşi, dr. Liviu Oprea. De asemenea, medicii se tem că ar putea fi acuzaţi de malpraxis în condiţiile actuale.

SHARE

Colegiul Medicilor (CM) Iaşi solicită autorităţilor, în contextul creşterii constante a numărului de îmbolnăviri de COVID-19, să fie stabilite criteriile pe baza cărora să se facă o distribuire echitabilă a resurselor care sunt limitate. Aceştia susţin că medicii vor fi puşi în situaţia de a prioritiza bolnavii care vor primi tratament imediat, cu riscul pierderii unor vieţi care în condiţii normale ar fi putut fi salvate.

„În absenţa unor criterii asumate la nivel guvernamental şi nu profesional (este contrar spiritului şi esenţei practicii medicale), de utilizare echitabilă a resurselor limitate, există un risc crescut de acuza­ţii de discriminare sau omor din culpă“, au precizat repre­zentanţii CM Iaşi, citați de ziaruldeiasi.ro.

„Numărul cazurilor este în continuă creştere, iar personalul şi resursele din sistemul medical sunt limitate. Există o posibilitate ca din cauza resurselor limitate unii pacienţi să aibă de suferit, să se întâmple ca nu toată lumea să aibă acces în Terapie Intensivă, iar lucrul acesta înseamnă că unii pacienţi se vor pierde. Închipuiţi-vă că aveţi un singur ventilator mecanic şi doi pacienţi. Pe care dintre ei îl conectezi? În mod obişnuit, nu ar fi problema asta pentru că toţi pacienţii vor avea acces la acea resursă: întâi cei mai gravi apoi şi ceilalţi. Într-o situaţie de resurse limitate se procedează exact invers şi asta e contrar principiilor medicinei, de aceea situaţia trebuie reglementată“, a completat preşedintele CM Iaşi, dr. Liviu Oprea.

Astfel, se solicită autorităţilor responsabile să rezolve cât mai urgent trei probleme: stabilirea criteriilor naţio­na­le referitor la distribuţia echi­ta­bilă a resurselor limitate şi asu­marea acestora la nivel guvernamental, suspendarea responsabilităţii civile pentru posibilele acuzaţii de malpraxis apărute în condiţii de îngrijiri medicale sub-standard, dar şi legiferarea actului medical cu „depăşire de competenţă“, în condiţii excep­ţio­nale precum cele din actuala pandemie.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.