Un medic urgentist avertizează cu privire la gripă. 5 metode simple prin care ne putem proteja

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 14.01.2024 - 12:25
Cum ne protejăm de gripă Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Cum ne protejăm de gripă Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează asupra sezonului gripal. Doctorul a dat câteva metode prin care ne putem proteja de infecții. El spune că majoritatea celor care se infectează se pot vindeca în câteva zile însă sunt foarte mulți pacienți care fac complicații.

SHARE
Suntem îmn plin sezon de gripă și tot mai mulți români ajung la spital cu astfeld e infecții. Unii fac complicații atât de grave încât viața le este pusă în pericol. 
 
Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat ce trebuie să facem pentru a nu ne infecta.

Medic urgentist avertizează cu privire la gripă. 5 metode simple prin care ne putem proteja

Medicul a spus că este important ca părinții să nu ducă în colectivitate copiii cu semne de boală. Dar este foarte importantă și respectarea regulilor de igienă”
 
”Atenție la gripă. Nu duceți copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreții nazale abundente. Nu uitați să vă protejați.
 
 
Numărul de studii cu viroze aproape sa dublat în doar o săptămână. Sunt deja 142 cazuri de gripă confirmate în ultima săptămână iar 75 de pacienți au fost internați de urgență. Asta doar la Iaşi. Cum ne protejăm?
 
Ce trebuie să știți:
1. Măsurile de prevenție sunt extrem de importante. Mai ales în cazul celor mici. Nu uitați să îi și să vă protejați. În fiecare an această patologie afectează 5-15% din cetățeni.
 
2. Cei mai expuși sunt cei de peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, gravidele, imunodeficienții, studiile cu afecțiuni respiratorii sau cardio-vasculare cronice.
 
3. Majoritatea celor care se îmbolnăvesc de gripă se vor recupera în câteva zile, însă cei din grupele de risc sunt predispuși la complicații serioase precum pneumonii grave, crize astmatice, miocardită, insuficiență cardiacă.
 
4. Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate.
 
5. Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc. Sau dacă un copil de peste 5 ani are febră persistentă (3 zile), rinoree (curge nasul mai mult de 10 zile), secreții la nivel ocular.
 
6. Tratamentul pentru gripă trebuie instituit cât mai rapid, acesta fiind mult mai eficient dacă este aplicat în primele 2 zile de la debutul bolii.
 
 
7. Evitaţi automedicaţia. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiștilor. Antibioterapia fără discernământ este nu doar ineficientă ci și potențială periculoasă! Poate duce la selecția germenilor rezistenți, agravarea afecțiunilor de bază sau a efectelor secundare multiple nedorite”, a explicat Tudor Ciuhodaru.

Cum ne protejăm de gripă - 5 metode simple

Medicul a transmis câteva metode care să ne ajute să ne protejăm de gripă.
 
1 Evitați contactul cu persoanele bolnave: evitați aglomerațiile (mijloace de transport în comun, spații publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu stați lângă persoane care îngrijesc tușesc sau stranută, nu vizitați și nu duceți în colectivități, mai ales şcolare, persoanele bolnave.
 
Nu duceți copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreții nazale abundente.
Pacientul va fi izolat de restul familiilor într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.
 
2.Respectați regulile generale și individuale de igienă: folosirea batistei și spălatul pe mâini, pusul mâinilor la gura atunci când tușim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuințelor sau a birourilor cu menținerea unei temperaturi. de 18-22 grad precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.
 
3. Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, spălatul trebuie să dureze cel puțin 20 de secunde, insistând pe pliurile și spațiile interdigitale, apoi uscați mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald. Dacă nu sunt în apropierea apei poate utiliza, cu eficiența mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.
 
4. Evitați stresul termic: îmbrăcăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale și nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spații încălzite precum instituțiile publice și magazine.
5. Respectați un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe și legume proaspete, bogate în vitamine, renunțarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihnă”, a mai trasnmis Ciuhodaru.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te