Medic român din Marea Britanie, dat afară din sistem sub acuzații grave. Ce făcea acesta

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 23.02.2024 - 15:28
UN medic român care lucra în Marea Britanie, exclus din sistem Foto: Daily Mail
Iuliu Stan

Un medic român care a lucrat 5 ani în sistemul sanitar din Marea Britanie, NHS a fost concediat pentru că a efectuat proceduri medicale pentru propria satisfacție sexuală.

SHARE

Un medic care lucrează la Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca și la Spitalul Sfânta Maria, este în mijlocul unui scandal în Marea Britanie.

El a fost exlus din sistem după ce zeci de pacienți l-au acuzat că au fost supuși unor examinări inutile. 

Medic român din Marea Britanie, dat afară din sistem sub acuzații grave. Ce făcea acesta

Pacienții de la Royal Cornwall Hospitals NHS  Trust au fost supuși unor examinări anale inutile, iar medicamentele au fost introduse în rect de către doctorul Iuliu Stan.

Altora nu li s-a oferit un însoțitor sau nu li s-a oferit șansa de a-și da acordul pentru proceduri în prealabil. 

Unii pacienți au primit medicamente introduse necorespunzător în rect de până la opt ori. 

Douăzeci și unu de pacienți pe o perioadă de cinci ani au fost tratați în acest fel, a decis un tribunal. Printre victime se afalu și minori, scrie Daily Mail

Un pacient era atât de inconfortabil cu comportamentul „ciudat și supărător” al medicului, încât a încercat să iasă din spital înainte de a primi antibiotice.

În urma investigațiilor s-a descoperit că medicul „a supus pacienților la proceduri inutile, invazive și intime pentru propria sa satisfacție sexuală”.

Citește și: Medicii sunt pregătiți pentru starea de război. Ce deprinderi trebuie să aibă aceștia

Dr. Stan a absolvit în România  în 2007 și a lucrat în Marea Britanie de mai multe ori înainte de a se specializa în domeniul traumatologiei și ortopediei, ramura medicinei care se referă la problemele musculo-scheletice. 

Și-a început ultimul post în NHS în 2015.

Autoritățile au fost alertate cu privire la tratamentul acordat de medic pacienților în 2020, când un tată a devenit îngrijorat de „durata de timp” pe care Dr. Stan a luat-o în timp ce îi dădea copilului său un analgezic prin rect.

Sa remarcat că copilului i s-au administrat deja analgezice orale cu puțin timp înainte ca doctorul Stan să le ofere personal medicamentul rectal.

Ulterior, el a fost avertizat de Trust să „se familiarizeze” cu politica sa de însoțitori și să pună personalul de asistență să administreze medicamente, dacă este posibil, în conformitate cu procedura standard.

O investigație a fost declanșată când doctorul Stan a prescris și a administrat medicamente pe cale rectală unui alt copil.

Citeşte şi: Medicii protestează în fața Ministerului Finanțelor cu apă și hârtie igienică. ”Atât ne permitem”

S-a descoperit că medicul a distribuit personal medicamente rectale în peste 200 de ocazii anterioare, uneori aceluiași pacient.

Tribunalul a remarcat că avea o „preferință” față de administrarea personală a acestor medicamente tinerilor și băieților. 

Medicul a spus că în România, administrarea reclată a medicamentelor este o practică frecventă

Dr. Stan nu a participat la audiere, tribunalul observând că a existat o „lipsă completă de implicare” din partea medicului.   

Cu toate acestea, când s-a apărat în ancheta internă a trustului, acesta ar fi spus că distribuirea de medicamente pe bază de rectală era mai frecventă în România.

Martorii experți consultați de MPTS au spus că se prescriu astfel de tratamente însă au precizat  că nu era o practică obișnuită ca medicii de acolo să administreze ei înșiși medicamentele și, la fel ca omologii lor din Marea Britanie, acest lucru a fost gestionat în principal de asistente. 

Astfel de politici sunt în vigoare pentru a se asigura că există o a doua pereche de ochi asupra medicamentelor care sunt administrate pacienților. Acest lucru reduce șansele de apariție a erorilor de medicație.

Citește și: Cine sunt medicii acuzați de șpagă de la Spitalul Marius Nasta. În casa unuia s-au găsit 50.000 €

Dr. Stand și-a apărat, de asemenea, modelele de tratament spunând că el consideră că este mai potrivit ca personalul de sex feminin să administreze supozitoare pacienților de sex feminin. 

Lucrează în România

Dr. Iuliu Stan s-a întors de doi ani în România și lucrează acum atât la Regina Maria, cât și la Clinica de Ortopedie Traumatologie a Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca.

Potrivit unor surse din cadrul SCJU, medicului nu i s-a reproșat nimic din punct de vedere profesional și nici nu au fost plângeri din partea pacienților legate de vreo conduită necorespunzatoare.

„Am aflat pentru prima oară din presa britanică despre acuzațiile aduse medicului român și am început de îndată o investigație internă.

Cu toate că nu am avut niciun comentariu negativ sau sesizare care să ridice suspiciuni de orice fel la adresa activității sale, am decis să investigăm îndeaproape cazul cu autoritățile din UK si, proactiv, am suspendat colaborarea cu medicul, până la o decizie finală, au declarat reprezentanții clinicii private, potrivit cluj24.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te