Legătură „probabilă“ între vaccinuri COVID și inflamații cardiace, arată OMS

DE Alexandru Pop | Actualizat: 10.07.2021 - 09:34
Legătură „probabilă“ între vaccinuri COVID și inflamații cardiace, arată OMS/FOTO: Facebook/RO Vaccinare

Există o legătură "probabilă" între cazuri de inflamaţie la nivelul inimii şi injectarea vaccinurilor împotriva COVID-19 cu ARN mesager, dar avantajele depăşesc riscurile, a declarat vineri OMS, confirmând o expertiză americană, relatează AFP.

SHARE

Într-un comunicat, experţii Comitetului consultativ mondial ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru securitatea vaccinurilor explică că cazuri de miocardită - o inflamaţie a muşchiului cardiac - şi de pericardită - o inflamaţie a membranei care anvelopează inima - au fost semnalate în mai multe ţări, în special în SUA.

"Cazurile raportate sunt în general survenite în zilele care au urmat vaccinării, mai frecvent la tineri şi mai adesea după a doua doză de vaccinuri cu ARN mesager împotriva COVID-19", au precizat ei.

Citește și: Toate aberațiile lui Pițurcă despre Euro2020: „La fotbal, cel mai frumos lucru este să marchezi”

După examinarea informaţiilor disponibile până în prezent, experţii OMS concluzionează că "datele actuale sugerează o legătură de cauzalitate probabilă între miocardită şi vaccinurile cu ARN mesager".

Legătură „probabilă“ între vaccinuri COVID și inflamații cardiace

Totuşi, subliniază ei, "avantajele vaccinurilor cu ARN mesager depăşesc riscurile reducând numărul de spitalizări şi de decese cauzate de infectarea cu COVID-19".

Experţii ONU mai indică şi faptul că datele disponibile sugerează că evoluţia imediată a miocarditei şi pericarditei după vaccinare este în general uşoară şi răspunde tratamentelor.

"O monitorizare este în curs pentru a determina efectele pe termen lung", precizează ei.

Experţii OMS vor continua să evalueze situaţia pentru a-şi actualiza recomandările.

Citește și: Interlopul exhibiționist Bulă, condamnat pentru că a aruncat cu mese și scaune în clienții unui bar

Pe 23 iunie, autorităţile sanitare americane au anunţat deja că există o legătură "probabilă" între vaccinurile împotriva COVID-19 de la Pfizer şi Moderna - cele cu ARN mesager - şi cazuri rare de inflamaţii la nivelul inimii la adolescenţi şi tineri, dar beneficiile acestor remedii "depăşesc" în continuare cu mult riscurile existente.

Potrivit OMS, Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilenţă al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a examinat, cu prilejul reuniunii sale dintre 5 şi 8 iulie, ultimele date provenind din Europa, şi a confirmat existenţa unei relaţii de cauzalitate plauzibilă între miocardită şi vaccinurile cu ARN mesager.

Miocardita este o maladie rară, despre care experţii cred că este în general declanşată de un virus. Simptomul cel mai frecvent este o durere în piept şi este de multe ori tratată prin administrarea de antiinflamatoare sau, dacă este nevoie, cu un aport de oxigen.

Primele cazuri de miocardită au fost semnalate în Israel, unde campania de imunizare a fost mai rapidă decât în majoritatea ţărilor, arată Agerpres.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.