La Harvard s-a descoperit elixirul tinereţii, dar biologii au dubii

DE Florin Budescu | Actualizat: 21.07.2023 - 12:48
La Harvard, s-a descoperit elixirul tinereţii - Foto: Pexels/Italo Melo

Un grup de oamenii de știință de la Harvard a descoperit un cocktail de substanțe chimice, care poate inversa îmbătrânirea organismului uman. Însă biologi de frunte critică rezultatele acestea, din cauza faptului că în acest studiu ar lipsi dovezile.

SHARE

Oamenii de știință de la Harvard cred că sunt cu un pas mai aproape de o pastilă pentru tinerețe, care poate întineri oamenii.

Echipa a descoperit șase cocktail-uri chimice care au inversat procesul de îmbătrânire în celulele pielii umane și de șoareci „cu câțiva ani”.

La Harvard, s-a descoperit elixirul tinereţii

Dr. David Sinclair, biolog molecular la Harvard Medical School și coautor al studiului, a salutat descoperirea drept o „renovare” și un pas către „întinerirea întregului corp la prețuri accesibile”.

Sinclair a împărtășit concluziile pe Twitter , unde a susținut că testele pe oameni ar putea începe în următorul an. Postarea a atras atenția proprietarului Twitter, Elon Musk.

Cu toate acestea, alți oameni de știință, inclusiv un profesor de la Harvard, au spus că studiul „este în mare parte hype și preliminar”.

Citeşte şi: Tinerețe veșnică: Pastilele pentru inversarea efectelor bătrâneții, în farmacii în cinci ani

Echipa a descoperit șase cocktail-uri chimice care au inversat procesul de îmbătrânire a celulelor pielii umane „cu câțiva ani” în mai puțin de o săptămână - și mai mult de trei ani după patru zile de tratament.

Lucrarea, intitulată „Reprogramarea indusă chimic pentru a inversa îmbătrânirea celulară”, este publicată în jurnalul Aging, co-autor David Sinclair, care a petrecut ani de zile cercetând îmbătrânirea și epigenetica.

Încercările anterioare de a inversa îmbătrânirea au fost posibile doar printr-o metodă costisitoare și consumatoare de timp, cunoscută sub numele de editare genetică, care ar putea costa milioane de dolari dacă ar fi lansată pe piață.

Citeşte şi: Medicament pentru tinerețe veșnică: Israelienii au descoperit un compus ce inversează îmbătrânirea

Noul studiu publicat în revista Aging se bazează pe cercetările existente în genele anti-îmbătrânire care au câștigat un premiu Nobel - descoperirea că expresia unor gene specifice, numite factori Yamanaka, ar putea transforma celulele adulte în celule tinere, conform Daily Mail.

Această descoperire câștigătoare a Premiului Nobel a scos în evidență dacă ar fi posibil să se inverseze îmbătrânirea celulară fără ca celulele să devină prea tinere și să devină canceroase.

În acest nou studiu, cercetătorii au testat milioane de combinații de molecule care ar putea inversa îmbătrânirea celulară și ar putea întineri celulele umane.

Cocktail-uri chimice

Echipa a identificat șase cocktail-uri chimice care restabilesc celulele îmbătrânite la starea lor mai tânără în mai puțin de o săptămână. Echipa a spus că a testat cocktail-urile pe celule de șoareci și oameni, rezultatele arătând eliminarea îmbătrânirii tuturor celor șase combinații.

„Efectul acestui tratament de patru zile este comparabil cu schimbarea totală observată după un an de tratament regenerativ descris într-un studiu de referință din 2019, care s-a concentrat și pe restabilirea informațiilor epigenetice”, au scris cercetătorii.

Modificările vârstei au fost evaluate utilizând ceasuri transcriptomice de rozătoare și umane, care folosesc datele despre expresia genelor pentru a prezice vârsta biologică.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te