Inteligența Artificială a rezolvat o problemă capitală pentru tratamentul Covid-19

DE Adina Mutăr | 30.11.2020 - 20:22
sursă artificialintelligence-news.com

DeepMind a reușit ca, prin predicția structurilor proteice să se găsească răspunsuri la viitoarele pandemii, deja folosindu-și tehnologia de învățare automată pe structurile proteice ale virusului SARS-CoV-2, care provoacă Covid- 19.

SHARE

O problemă științifică veche de 50 de ani a fost rezolvată și ar putea permite schimbări dramatice în lupta împotriva bolilor, inclusiv împotriva Covid-19, potrivit The Independent.

De ani de zile, oamenii de știință se luptă cu problema „plierii proteinelor” - procesul fizic prin care un lanț proteic își dobândește structura nativă tridimensională, o configurație care este de obicei funcțională biologic, într-o manieră rapidă și reproductibilă - ceea ce va permite cartografierea formelor tridimensionale ale proteinelor responsabile de boli de la cancer la Covid-19.

DeepMind de la Google susține că a creat un program inteligent artificial numit „AlphaFold”, care este capabil să rezolve aceste probleme în câteva zile.

Dacă funcționează, soluția vine cu decenii mai devreme decât se aștepta, potrivit experților, și ar putea avea efecte transformatoare în modul în care bolile sunt tratate.

Există 200 de milioane de proteine cunoscute în prezent, dar doar o fracțiune a fost de fapt desfășurată pentru a înțelege pe deplin ce fac și cum funcționează acestea. Chiar și cele care au fost înțelese cu succes se bazează adesea pe tehnici scumpe și care consumă mult timp, oamenii de știință petrecând ani de zile studiind fiecare structură, bazându-se pe echipamente care pot costa multe milioane de dolari.

DeepMind a lucrat la proiectul de inteligență artificială cu grupul CASP14 (14 Community Wide Experiment on the Critical Assessment of Techniques for Protein Structure Prediction), care a studiat problema din 1994.


„Proteinele sunt molecule extrem de complicate, iar structura lor tridimensională precisă este cheia multor roluri pe care le îndeplinesc, de exemplu insulina care reglează nivelul zahărului din sângele nostru și anticorpii care ne ajută să luptăm împotriva infecțiilor”, a spus dr. John Moult, președintele CASP14.

Chiar și rearanjările minuscule ale acestor molecule vitale pot avea efecte catastrofale asupra sănătății noastre, așa că una dintre cele mai eficiente modalități de a înțelege boala și de a găsi noi tratamente este studierea proteinelor implicate.


„Există zeci de mii de proteine umane și multe miliarde în alte specii, inclusiv bacterii și viruși, dar pentru a stabili forma uneia singure este nevoie de echipamente scumpe și poate dura ani”, a spus dr.Moult.

În timpul ultimului test, AlphaFold a determinat forma a aproximativ două treimi din proteine cu o precizie comparabilă cu experimentele de laborator.

Rezultatele acestor teste au fost publicate  astfel încât să poată fi examinate de oameni de știință externi.

Cercetătorii din proiect spun că mai este încă mult de lucru, inclusiv pentru a afla cum mai multe proteine formează un complex și cum interacționează cu ADN-ul, dar s-au „economisit” zeci de ani în înțelegerea bolilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te