Cum au reușit din nou Ungaria și Bulgaria, acolo unde România a eșuat: construirea de spitale noi

DE Petre Bădică | Actualizat: 08.12.2019 - 12:03
Victor Ponta și Liviu Dragnea, autorii programelor de guvernare în care PSD a promis realizarea a opt spitale regionale - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin

Un deceniu și jumătate va trece până când vom avea primul spital regional, promis de PSD în 2012.

SHARE

Cele opt spitale regionale au intrat în folclor. În „Programul de Guvernare“ din 2012, fostul premier Victor Ponta a scris: „obiectivele de dezvoltare regională vor urmări ca la nivelul fiecărei regiuni să existe cel puțin un spital regional (cu medicină de înaltă performanță)“.

Tema a fost reluată în „Programul de Guvernare“ gândit de Dragnea, în 2016: „Cele mai mari investiții ale FSDI (Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții), în următorii patru ani, se vor realiza, în sănătate, prin construcția unui spital republican și a opt spitale regio­nale. Valoarea totală finanțată este estimată la 3,5 miliarde euro“.

În 7 ani, proiectele nu au înaintat, efectiv, niciun centimetru.

Guvernele PSD nu au nicio scuză pentru acest eșec de proporții, pentru că bani există. Nu de la buget, ci de la Comisia Europeană. Fostul Comisar European Corina Crețu a confirmat, în iunie 2019, că este posibilă alocarea de bani în cadrul actualului exerciţiu bugetar (2014 - 2020) pentru construirea spitalelor regionale.  

„Nu a fost şi nu este o problemă de bani, atunci când este vorba de construirea celor trei spitale regionale (pentru care s-au depus proiecte n.red.). Dacă luaţi rata de absorbţie în cadrul Programului Operaţional Regional, aceasta se află la ora actuală sub 25%. Deci, mai sunt 75% necheltuiți“, a declarat Crețu. 

Așa cum arată Newsweek România, alte state europene au reușit să construiască ori să modernizeze spitale, să cumpere echipamente medicale sau de IT cu fonduri europene.

Avem exemple în țări precum Bulgaria, Ungaria, Letonia, Croația ori Polonia. 

România are nevoie de bani europeni în sănătate, după ce, în 2017, țara noastră a alocat 5,1% din PIB pentru sănătate, cel mai mic procent din Uniunea Europeană. Media înregistrată în UE este de 9,6%. România alocă pentru sănătate mai puțin decât Albania – 6,8%, țară
nemembră UE.

În anul 2025, când va fi finalizat primul spital regional – la Iași - se vor fi împlinit 14 ani de când PSD l-a promis pentru prima oară.

Citește și

Spitalele regionale care au dat jos un guvern

Umiliți de Bulgaria și de Ungaria

Studiile pentru spitalele regionale au fost gratis. Dăncilă anunța cheltuieli de 120 milioane euro

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.