Hidroxiclorochina nu protejează de formele grave de COVID-19

DE Adelina Sahlean | 07.07.2020 - 13:49
Foto: Global News

Pacienţii care au fost trataţi ”pe termen lung” cu clorochină sau hidroxiclorochină, în special pentru boli autoimune, nu au fost mai puţin afectaţi de forme grave de COVID-19 pe perioada epidemiei.

SHARE

Un studiu realizat în Franţa, citat de AFP, efectuat pe un număr de aproape 55.000 de pacienţi, ”nu sugerează rolul preventiv al utilizării pe termen lung a antimalaricelor de sinteză (APS) asupra riscului de a surveni spitalizarea, intubarea sau decesul asociate COVID-19”, au concluzionat autorii.

”Chiar dacă natura observaţională a studiului nu permite să se concluzioneze oficial că nu există niciun beneficiu de la antimalaricele sintetice pentru prevenirea unei forme grave de COVID-19, aceste rezultate nu argumentează în favoarea unei utilizări în scop preventiv a hidroxiclorochinei la nivel de populaţie, inclusiv a populaţiei cu cel mai mare risc, în afara studiilor clinice terapeutice dedicate”, au insistat autorii.

Cercetătorii au studiat ”persoane care au primit cel puţin şase doze rambursate de antimalarice sintetice (hidroxiclorochină sau clorochină) între 1 ianuarie 2019 şi 15 februarie 2020, dintre care cea din urmă în cursul ultimului trimestru al anului 2019 sau începutul anului 2020”.

Hidroxiclorochina este derivată din clorochină, substanţă antimalarică prescrisă cu precădere în tratamentul bolilor autoimune, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoidă.

Rezultatele evidenţiază chiar ”un risc de spitalizare, intubare şi decese asociate COVID-19 în rândul pacienţilor cu APS, pe termen lung, comparativ cu populaţia franceză în general”. Însă, ”analizele efectuate sugerează că acest supra-risc este explicat prin caracteristicile asociate patologiei cronice subiacente” a acestor pacienţi, cu precădere co-medicaţiei cu corticosteroizi orali, mai degrabă decât însăşi prin expunerea la APS”.

Studiul a fost realizat de Epi-Phare, structură ce reuneşte Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentelor (ANSM) din Franţa şi casa de asigurări de sănătate Assurance Maladie, pe baza datelor acesteia din urmă (în special rambursările pentru medicamente) şi a documentelor medicale ale unităţilor spitaliceşti (date privind perioada de spitalizare, diagnosticele, procedurile medicale şi medicamentele administrate.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.