Gravidele bolnave de COVID, risc sporit de complicații și de a pierde sarcina

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 30.09.2021 - 18:02
Gravidele bolnave de COVID, risc sporit de complicații și de a pierde sarcina. / Foto: uab.edu

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) a emis un avertisment de urgență legat de femile însărcinate sau care intenționează să rămână însărcinate, anunțând că noi date arată că SARS-CoV-2 poate fi extrem de periculos pentru ele și bebelușii lor.

SHARE

Datele CDC arată că peste 125.000 de femei însărcinate au raportat că s-au infectat cu coronavirusul între ianuarie 2020 și 27 septembrie 2021. Dintre acestea 22.000 au fost internate în spital și 161 au murit din cauza COVID-19, informează hotnews.ro, citând Forbes.

Centrul afirmă că luna august a acestui an a fost cea mai mortală pentru femeile însărcinate din SUA care s-au îmbolnăvit cu COVID-19, 22 din totalul de 161 de decese fiind înregistrate în această lună.

Citește și: Shakira și fiul său, atacați de mistreţi într-un parc din Barcelona. Porcii i-au furat poșeta

Femeile însărcinate bolnave de COVID, risc cu 70% mai mare de a muri

Femeile însărcinate ce dezvoltă simptome de COVID-19 au un risc dublu de a fi internate într-o secție de terapie intensivă și de a necesita ventilare mecanică și un risc cu 70% mai mare de a muri decât femeile însărcinate care nu au contractat coronavirusul.

CDC afirmă, de asemenea, că femeile însărcinate ce s-au infectat cu SARS-CoV-2 au un risc mai ridicat de a dezvolta complicații legate de sarcină, de a naște prematur sau ca bebelușul lor să fie mort la naștere.

Potrivit CDC, 97% din femeile însărcinate care au fost spitalizate cu COVID-19 în intervalul menționat nu au fost vaccinate împotriva bolii.

Citește și: Proiectul Generation Z al elevei Maia Pricopie, locul doi la European Charlemagne Youth Prize

Centrul american mai spune de asemenea că, deși incidența cazurilor este rară, mamele pot transmite coronavirusul bebelușilor lor. În jur de 1-4% din bebelușii născuți de femei depistate cu COVID-19 au fost testați pozitiv pentru coronavirus.

Luna trecută CDC a emis o recomandare pentru femeile însărcinate ca acestea să se vaccineze împotriva coronavirusului, afirmând că vaccinurile anti-Covid nu prezintă niciun risc pentru sarcină și nu cresc riscul de a pierde sarcina.

CDC trage un semnal de alarmă, avertizând că doar 31% din femeile însărcinate în Statele Unite sunt vaccinate împotriva coronavirusului, multe temându-se de posibile efecte adverse ale vaccinării anti-Covid asupra sarcinii și a bebelușului lor, relatează hotnews.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.