Gheorghiță: „Rapelul cu o doză de la un alt producător nu este o alternativă potrivită”

DE Elena Andrei | 08.04.2021 - 20:31
Valeriu Gheorghiță/Foto: Facebook

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat joi că vaccinarea cu un alt ser la a doua doză nu este o alternativă potrivită.

SHARE

Acesta a precizat că nu există deocamdată date disponibile care să susţină o combinaţie de vaccinuri.

„Înţeleg reticenţa, înţeleg preocuparea şi îngrijorarea, însă a lua o decizie care nu are nicio dată ştiinţifică în spate nu mi se pare o alternativă potrivită. Adică mai degrabă merg pe ceea ce ştiu şi recomandarea clară este de continuare a schemei de vaccinare cu acelaşi tip de vaccin, pentru că nu putem anticipa care este profilul de siguranţă şi care va fi beneficiul final după vaccinare. Adică, în momentul de faţă chiar nu avem date disponibile care să susţină această combinaţie de mai multe vaccinuri. Chiar şi în Marea Britanie la persoanele sub 30 de ani care au primit prima doză recomandarea clară este de a face cea de-a doua doză cu acelaşi tip de vaccin, adică cu vaccinul de la AstraZeneca”, a declarat şeful campaniei de vaccinare, într-o conferinţă de presă.

Citește și

VIDEO Gheorghiță: România continuă vaccinarea cu AstraZeneca, pentru toate categoriile de vârstă

VIDEO Efectul spaimei: România are 700.000 de vaccinuri AstraZeneca pe stoc

 


Potrivit acestuia, conform rezumatului caracteristicilor produsului, există o perioadă între 4 şi până la 12 săptămâni în care poate fi făcută cea de-a doua doză, „aşa încât chiar în momentul de faţă, în platformă, există posibilitatea de amânare a dozei de rapel pentru un interval de până la 12 săptămâni, pentru că acest interval se consideră unul optim în care persoana îşi menţine un titlu suficient de ridicat de anticorpi”.

„Deci avem această plajă în care fiecare poate să decidă, însă recomandarea noastră este de a continua schema de vaccinare şi de a ne prezenta la doza de rapel, dar aş vrea să transmit cât se poate de clar, de omeneşte, profesionist. Înţeleg perfect această îngrijorare, sunt întru totul de acord cu preocupările şi cu ezitarea, nu mi se pare nimic nefiresc sau nelalocul lui. Tocmai de aceea rolul nostru este să liniştim oamenii şi să prezentăm exact informaţiile aşa cum sunt, care sunt datele disponibile, care este recomandarea Agenţiei Europene a Medicamentului şi ceea ce recomandă experţii, pentru că deciziile trebuie să rămână unele bazate pe dovezi, bazate pe expertiza oamenilor de ştiinţă şi pe datele care sunt astăzi transmise de către Agenţia Europeană a Medicamentului, care în continuare, repet, confirmă păstrarea beneficiilor vaccinului de la compania AstraZeneca, comparativ cu riscurile efectelor adverse”, a argumentat oficialul CNCAV.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.