Contractul urmează să fie semnat în termen de zece zile cu firma Techtex, parte a grupului Taparo. Dacă procedura de achiziție va fi contestată, membrii secțiilor de vot riscă să rămână fără măști.
Surse din cadrul MS au declarat, sub protecția anonimatului, că în cursul zilei de marți a fost finalizată procedura privind achiziția de măști pentru secțiile de votare la prețul de 0,17 lei bucata. „A fost anunțat câștigătorul, Grupul Taparo, care a venit cu prețul de 0,17 lei pe mască și a stricat toate afacerile controversate din Ministerul Sănătății. Conform anunțului de participare, prețul estimat al unei măști a fost de 0,67 lei, dar au vrut să crească prețul la peste un leu. Nu știu pentru cine pregăteau ei contractul”, spun surse din cadrul MS.
Techtex, câștigătoarea contractului
Bogdan Man, unul dintre reprezentanții companiei Techtex, a declarat pentru Newsweek România că, în cursul zilei de marți, firma la care lucrează a primit un e-mail de la Ministerul Sănătății prin care au fost informați că în urma procedurii de negociere s-au clasat pe locul unu cu 100 de puncte. Însă nu a vrut să confirme, nici să infirme prețul obținut pe surse de Newsweek România.
„După ce o să semnăm contractul, o să vă transmitem prețul. Prețul e confidențial, dar nu știu dacă putem să îl spunem noi. Noi nu suntem obișnuiți cu zona asta. Îmi cer scuze, dar eu nu știu ce am dreptul să spun. Sigur avem cel mai bun preț din piață. Cu siguranță am vrut să demonstrăm că în România putem să producem integral la un preț mai bun față de orice produs venit din China. Avem o capacitate de 60 de milioane de măști pe lună. România e independentă din punct de vedere al producției de echipamente medicale. Aceasta este cantitate pe care o producem la Târgu Lăpuș. Noi le predăm în câteva locații în termen de 24 de ore de la semnarea contractului”, a declarat Bogdan Man.
Cum se împart măștile?
Fiecare membru al secţiilor de vot la alegerile locale din 27 septembrie 2020 va primi gratuit cinci măşti și cinci perechi de mănuşi de protecţie, dar şi dezinfectanţi pentru mâini şi suprafeţe de la Ministerul Sănătăţii. În întreaga țară sunt aproximativ 19.000 secți de votare în care vor lucra în jur de 380.000 de oameni. Practic, pentru membrii secțiilor de votare se vor aloca 1,9 milioane de măști, restul vor fi distribuite gratuit alegătorilor care vin să voteze fără mască de protecție.