EXCLUSIV Când vom primi a treia doză de vaccin anti-COVID și care va fi schema de administrare

DE Petre Bădică | Actualizat: 21.07.2021 - 21:55
Când vom primi a treia doză de vaccin anti-COVID și care va fi schema de administrare/FOTO: Facebook/RO Vaccinare

În tot mai multe state se vorbește despre iminența unui val patru al pandemiei, dar și de o nouă doză (a treia) ce trebuie administrată populației. Newsweek România a întrebat Comitetul Național de Vaccinare când ar putea fi administrată în România o nouă doză de vaccin.

SHARE

Statele Europei au ajuns la procente importante de vaccinare a populației. În jur de 70% din populație a vaccinat Franța, Marea Britanie, Italia, Spania, Norvegia, Suedia sau Germania. Cu toatea cestea, numărul infecțiilor de COVID este în creștere, iar o explicație o reprezintă apariția unor noi tulpini mult mai agresive, cea mai cunoscută fiind Delta.

Pe de altă parte, primele vaccinuri anti-COVID au fost administrate în ianuarie, iar specialiștii vorbesc despre protecție sigură de opt luni.

Newsweek România a întrebat Comitetul Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID (CNCAV) când ar putea fi adminsitrată populației o nouă doză de vaccin anti-COVID.

Citește și: Creștere mare a cazurilor COVID în Franța, Spania, Grecia și Italia. România și Ungaria, în scădere

Când vom primi a treia doză de vaccin anti-COVID și care va fi schema de administrare

„Datele de până acum arată că protecția împotriva bolii simptomatice COVID-19 și împotriva spitalizărilor se menține 6-8 luni și nu este de așteptat ca într-o lună sau două să scadă brusc. Din datele științifice disponibile momentan, nu este nevoie de administrarea unei a treia doze.

Durata protecției poate fi măsurată corect doar prin observarea populației vaccinate și monitorizarea infecțiilor. Sunt studii care urmăresc titruri de anticorpi neutralizanți și răspuns celular, însă, nefiind stabiliți parametrii imuni corelați cu protecția, aceste studii nu sunt suficiente pentru a stabili în ce moment va fi necesară administrarea unei a treia doze.

În timp este totuși de așteptat o scădere a titrului de anticorpi. Cu toate acestea, celulele de memorie, capabile să genereze acești anticorpi persistă în general mai mult decât anticorpii, așadar, chiar dacă se observă o scădere în titru, nu înseamnă că la o viitoare întâlnire cu virusul, organismul nu va putea lupta împotriva lui. Din aceste motive, modalitatea de a determina durata protectiei, implicit necesitatea revaccinării care reiese din aceasta este monitorizarea persoanelor vaccinate și a infectărilor”, potrivit CNCAV.

Am cerut informații legate de necesitatea unei a treia doze.

„Un motiv pentru necesitatea unei a treia doze poate fi ineficiența vaccinării asupra unor variante noi de virus. Subliniem faptul că, până în momentul de față, vaccinurile sunt eficiente pe variantele circulante”, spune Comitetul.

În situația necesității revaccinării după o perioadă de timp, conform datelor științifice referitoare la boost cu o doză, adică doza a treia, care arată o creștere a răspunsului în anticorpi, nu va mai fi necesară reluarea întregii scheme de vaccinare.

Practic, la o singură doză de boost (a treia doză), sistemul imun va reacționa și va activa celulele de memorie și mecanismele necesare pentru a lupta cu potențiala infecție, întrucât se va fi întâlnit deja cu atigenul (proteina Spike a virusului), arată Comitetul pentru Newsweek România.

Newsweek a arătat că Turcia a decis administrarea celei de-a treia doze.

Citește și: Turcia începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid-19 lucrătorilor sanitari

„Referitor la Turcia, din informațiile apărute în media, statul adoptă o schemă de vaccinare cu trei doze în rândul personalului medical.  

De menționat este faptul că vaccinul utilizat de Turcia nu este niciunul din cele autorizate în România, find vorba de Sinovac, bazat pe tehnologie originală de vaccin inactivat”, a fost explicația Comitetului.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te