Epidemia nepăsării. Cine răspunde pentru victimele rujeolei

DE Flavia Drăgan , Mircea Marian | Actualizat: 04.06.2018 - 16:07

Până la vârsta de aproape trei ani, Miruna nu mai fusese niciodată la spital. Prima oară când s-a îmbolnăvit a fost, însă, și ultima. Fetița nu fusese niciodată vaccinată și nu avea nici măcar certificat de naștere.

SHARE

La două săptămâni de la venirea ei pe lume, mama a părăsit-o și a fost crescută de bunică. Femeia este singura care-și mai amintește acum de Miruna. Pentru Direcția de Sănătate Publică din Dolj, fetița este doar una dintre cele șapte victime ale epidemiei de rujeolă din județ. 

Peste 50 de oameni au murit în România de la începutul epidemiei de rujeolă. Numărul celor bolnavi crește cu câteva sute pe săptămână. Autoritățile statului nu numai că par incapabile să controleze epidemia, dar fac tot posibilul să ascundă această dramă. 

Boala a reizbucnit în primăvara lui 2017, când guvernarea PSD a rămas fără vaccinul ROR, dar luni întregi
Ministerul Sănătății a refuzat să recunoască situația. Un an mai târziu, au apărut din nou aceleași sincope în aprovizionare, dar Ministerul Sănătății a refuzat, din nou, să răspundă întrebărilor trimise de Newsweek România legate de necesarul de vaccinuri. 

Mai mult, ministerul a interzis direcțiilor județene de sănătate să comunice direct cu presa, sub pretextul că ar risca să distrugă imaginea instituției. Problema este complicată de faptul că un grup de parlamentari PSD blochează, de câteva luni, legea vaccinării. În Italia, țară cu o mișcare anti-vaccin destul de puternică, după introducerea vaccinării obligatorii, procentul copiilor imunizați a început să crească simțitor. Însă, în România, presa pare să fi uitat că, acum circa un an, liderul PSD Liviu Dragnea a spus că are „mari rezerve“ legate de obligativitatea vaccinării. 

_____________

Citește dosarul complet despre epidemia de rujeolă din România


Cum a murit cu zile Miruna


Nimeni nu își asumă vinovăția pentru zecile de morți


Legea vaccinării, blocată de oamenii PSD


„Mica înțelegere“, strategia antirujeolă aplicată în Dolj


Oameni cu frică de rujeolă și fără medici

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2019 NEWS INTERNATIONAL S.A.