La două săptămâni de la venirea ei pe lume, mama a părăsit-o și a fost crescută de bunică. Femeia este singura care-și mai amintește acum de Miruna. Pentru Direcția de Sănătate Publică din Dolj, fetița este doar una dintre cele șapte victime ale epidemiei de rujeolă din județ.
Peste 50 de oameni au murit în România de la începutul epidemiei de rujeolă. Numărul celor bolnavi crește cu câteva sute pe săptămână. Autoritățile statului nu numai că par incapabile să controleze epidemia, dar fac tot posibilul să ascundă această dramă.
Boala a reizbucnit în primăvara lui 2017, când guvernarea PSD a rămas fără vaccinul ROR, dar luni întregi
Ministerul Sănătății a refuzat să recunoască situația. Un an mai târziu, au apărut din nou aceleași sincope în aprovizionare, dar Ministerul Sănătății a refuzat, din nou, să răspundă întrebărilor trimise de Newsweek România legate de necesarul de vaccinuri.
Mai mult, ministerul a interzis direcțiilor județene de sănătate să comunice direct cu presa, sub pretextul că ar risca să distrugă imaginea instituției. Problema este complicată de faptul că un grup de parlamentari PSD blochează, de câteva luni, legea vaccinării. În Italia, țară cu o mișcare anti-vaccin destul de puternică, după introducerea vaccinării obligatorii, procentul copiilor imunizați a început să crească simțitor. Însă, în România, presa pare să fi uitat că, acum circa un an, liderul PSD Liviu Dragnea a spus că are „mari rezerve“ legate de obligativitatea vaccinării.
_____________
Citește dosarul complet despre epidemia de rujeolă din România
Nimeni nu își asumă vinovăția pentru zecile de morți
Legea vaccinării, blocată de oamenii PSD
„Mica înțelegere“, strategia antirujeolă aplicată în Dolj