EMA a aprobat folosirea în caz de urgenţă a pastilei anti-COVID Pfizer și două noi tratamente

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 16.12.2021 - 18:45
EMA a aprobat folosirea în caz de urgenţă a pastilei anti-COVID Pfizer și două noi tratamente. / Foto: bbc.com
EMA a aprobat folosirea în caz de urgenţă a pastilei anti-COVID Pfizer și două noi tratamente. / Foto: bbc.com

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat că a aprobat folosirea în caz de urgenţă a pastilei împotriva COVID-19 a laboratorului farmaceutic american Pfizer, care nu a primit încă autorizarea completă în vederea punerii pe piaţă, relatează AFP.

SHARE

”Medicamentul, care nu este încă autorizat în UE, poate fi folosit în tratarea adulţilor bolnavi de COVID-19 care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc sporit să se îmbolnăvească grav”, anunţă într-un comunicat EMA.

Citește și: Omicron: britanicilor li se recomandă să-şi stabilească priorităţile pentru a limita interacţiunile

Două noi tratamente împotriva COVID-19, aprobate

EMA a aprobat, de asemenea, două noi tratamente împotriva COVID-19, şi anume tratamentul cu anticorpi monoclonali al GlaxoSmithKline (GSK) şi un medicament imunosupresor - autorizat deja în Uniunea Europeană (UE) - în vederea tratării unor afecţiuni inflamatorii.

Tratamentul GSK ”reduce în mod considerabil” spitalizarea pacienţilor cu risc, subliniază într-un comunicat EMA, iar tratamentul Kineret al laboratorului suedez Sobi, care este folosit deja în tratarea artritei şi bolilor inflamatorii, poate ”împiedica dezvoltarea unei insuficienţe respiratorii grave la pacienţii cu covid-19”. 

Tratamentul GSK - denumit ”xevudy” sau ”sotrovimab” - ”este destinat tratării covid-19 la pacienţi adulţi şi adolescenţi care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc sporit de a se îmbolnăvi grav”, precizează EMA. Folosirea Kineret a fost ”lărgită la tratarea covid-19 la pacienţi adulţi (...) care au nevoie de oxigen suplmentar (...) şi care riscă o insuficienţă respiratorie gravă”.

Citește și: VIDEO Mihăiță Piticu l-a „copiat” pe Dani Mocanu. „Of, crăpa-ți-ar inima”, dedicație pentru Prodanca

Xevudy este al treilea tratament cu anticorpi monoclonali aurorizat în UE în tratarea covid-19, după autorizarea în noiembrie a ”regkirona” şi ”ronapreve”.

Anticorpii sunt una dintre bazele sistemului nostru imunitar. Împotriva prezenţei unui element periculos, precum un virus, corpul uman îi produce în mod natural, în vederea descoperirii ”invadatorului”.

Ideea unor anticorpi de sinteză constă în selectarea unor anticorpi naturali şi reproducerea acestora în mod artificial, pentru a fi administraţi ulterior, ca tratament, în general prin perfuzie.Kineret este un medicament imunosupresor. El acţionează împiedicând acţiunea unui mesager chimic implicat în procese imunitare care conduc la inflamaţie.

”Numărul medicamentelor autorizate în cadrul strategiei terapeutice a UE creşte la cinci şi atinge astfel obiectvul pe care nu l-am stabilit în strategia din 2021”, a salutat comisarul european însărcinat cu Sănătatea Stella Kyriakides, în contextul în care ”valul covid-19 va continua să crească în toată Uniunea în următoarele luni”, a declarat ea.

”În vederea tratării şi salvării de vieţi, terapii sigure şi eficiente sunt cruciale, în paralel cu o vaccinare şi administrarea unor «booster»-e sporite”, a conchis ea.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te