Peter Ben Embarek, expert virusolog al OMS, a declarat într-o conferință de presă că elementele de identificare a originii coronavirusului indică un rezervor natural de lilieci, dar este „puțin probabil să se fi aflat în Wuhan”, orașul chinez în care a fost descoperit primul focar în 2019.
Tot marți, un grup internațional, independent de echipa OMS, a publicat rezultatele studiului său, indicând „un rezervor natural de lilieci” la originea noului coronavirus.
Potrivit lui Linfa Wang, expert virusolog la Universitatea Națională din Singapore, o tulpină similară în proporție de 96,2% cu noul coronavirus a fost descoperită la lilieci în provincia Yunnan, China.
Grupul de experți consideră că virusul a fost transmis oamenilor printr-un animal intermediar.
Sunt patru teorii principale care ar putea explica modul în care virusul a făcut saltul la specia umană: transmiterea directă de la animal la om - transmitere zoonotică directă -, transmiterea prin specii intermediare, transmiterea din alimente congelate și un posibil accident de laborator.
„Descoperirile inițiale sugerează că introducerea printr-o specie gazdă intermediară este calea cea mai probabilă”, a subliniat Ben Embarek, OMS, adăugând: „Ipoteza incidentelor de laborator este extrem de puțin probabil să explice introducerea virusului la populația umană. Prin urmare, nu se află printre ipotezele pe care le vom sugera pentru studii viitoare."