Dr. Veronica Popescu: Recomandăm pacienților cu scleroză multiplă să se vaccineze

DE Andrei Mocanu | 28.11.2021 - 14:30
Dr. Veronica Popescu: Recomandăm pacienților cu scleroză multiplă să se vaccineze

Vaccinarea împotriva Covid-19 este recomandată tocmai ca urmare a tratamentului pentru pacienții cu scelroză multiplă, care poate reduce activitatea sistemului imun.

SHARE

Medicii care se ocupă de pacienții cu scleroză multiplă le recomandă acestora să se vaccineze atât împotriva Covid-19, cât și a altor infecții, deoarece infecțiile pot agrava simptomele afecțiunii, a afirmat prof. univ. dr. Veronica Popescu, medic neurolog specializat în scleroza multiplă la Centrul Universitar de Scleroză Multiplă Pelt-Hasselt, Belgia, în cadrul emisiunii 360MEDICAL.

„Noi recomandăm pentru persoanele cu scleroză multiplă să se vaccineze nu doar contra Covid-19, ci și a altor infecții, de exemplu contra gripei. De ce? Pentru că persoanele cu scleroză multiplă, în caz că dezvoltă o infecție, vor avea mult mai mult de suferit decât altcineva”, a afirmat prof. Veronica Popescu.

„În momentul în care o persoană cu scleroză multiplă are o infecție, de orice tip, simptomele deja existente sau simptomele mai vechi de scleroză multiplă pot să reapară sau se pot agrava. Atunci ne trezim în fața unei duble probleme, legată nu doar de Covid-19, ci și de scleroza multiplă, care se agravează temporar”, a completat medicul.

De altfel, în Belgia și în alte state, pacienții cu scleroză multiplă au fost incluși în categoria considerată la risc și au avut prioritate la vaccinarea împotriva Covid-19. De asemenea, majoritatea pacienților cu SM au primit și a treia doză de vaccin.

Potrivit specialiștilor, vaccinarea împotriva Covid-19 este recomandată tocmai ca urmare a tratamentului pentru pacienții cu SM, care poate reduce activitatea sistemului imun.

„Problemele apar la pacienții tratați cu anumite medicamente, că nu dezvoltă suficienți anticorpi, tocmai ca urmare a mecanismului medicamentului”, a explicat dr. Armand Frăsineanu, medic primar neurolog la Spitalul Clinic Colentina din București, în cadrul aceleiași emisiuni.

De altfel, ca și în cazul altor afecțiuni, pandemia a complicat și viața pacienților cu scleroză multiplă. (Mai multe detalii în 360Medical)

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.