DOCUMENT. Spitalul Săpoca a cerut instruirea personalului de pază. Sorina Pintea: nu era necesar

DE Petre Bădică | Actualizat: 19.08.2019 - 12:55

  Ministrul Sănătății a declarat că tragedia de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, unde cinci pacienți au fost uciși de un altul, „s-a produs după un lung şir de eroari umane”.

SHARE

Neregulile de la Spitalul de Psihiatrie au fost recunoscute de conducerea spitalului, în 2017, în urma unui control al Avocatul Poporului.  

E sau nu nevoie de pază specializată?

„Există pază, există două persoane, paznici, muncitori necalificaţi, cei care asigură supravegherea. Conform legii nu trebuie să aibă o pregătire în sensul acesta... Personalul de supraveghere a reacţionat în momentul în care s-a auzit zgomot în salonul 207, unde erau femeile. Asistenta a chemat muncitorii care au alergat după acest pacient care a sărit pe geam printr-un salon”, a declarat Sorina Pintea.  

Într-un document din anul 2017, Spitalul Săpoca o contrazice pe Sorina Pintea și arată că e nevoie de specializarea angajaților: „se vor efectua demersuri către Ministerul Sănătății, Colegiul medicilor pentru acordarea sprijinului în vederea organizării unor cursuri specific necesare bunei desfășutrări a activității în spital: cursuri de psihiatrie, cursuri de formare specializată pentru personalul de supraveghere.”  

Altfel zis, Spitalul de psihiatrie din Buzău a cerut Ministerului Sănătății cursuri de formare pentru angajați, iar ministrul Sorina Pintea spune, azi, că nu este nevoie.  

Problemele raportate ca rezolvate din 2017

Ministrul Sănătăţii, aflat în control la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, a mai spus că o altă greşeală a fost legată de faptul că medicii au pus, în noaptea de sâmbătă spre duminică, încă un bărbat în pat cu acesta.

„Doi oameni au fost puşi în acelaşi pat, în condiţiile în care erau paturi libere. Nota explicativă arată că doamna doctor spunea că în salonul cu supraveghere era multă lume. Mai era un pavilion la vilă, acolo se plăteşte legal 20 de lei pe zi, dar nu cred că era o problemă dacă era ţinut o noapte”, a spus Pintea. Pe de altă parte, același document citat mai sus arată că se știa, de doi ani, că e nevoie de reamanajarea spitalului, care însă, era condiționată de posibilitățile financiare ale instituției.

„A fost completată Procedura de lucru privind măsurile de restricționare a libertății de mișcare, în sensul menționării dispozitivelor de contenționare. Se vor lua măsuri, în funcție de dispnibilitățile finciare ale spitalului, în vederea amenajării și dotării corespunzătoare, conform standardelor legale, a camerelor de izolare din toate secțiile spitalului”, se arăta în documentul întocmit de Spitalul Săpoca și care a fost înaintat către Avocatul Poporului cu antetul Ministerului Sănătății.  

Raportul Avocatului Poporului, din 2017, arată numeroase neajunsuri la Spitalul de Psihiatrie Săpoca. „Un pacient a spus că a fost legat de pat și că a fost văzut de ceilalți pacienți, fapt care l-a determinat să spună că s-a simțit ca ultimul om… Iar, cu privire la posibilitatea pacienților de a formula plângeri/ sesizări nu există o procedură specială. Camerele de izolare nu erau corespunzătoare. Iluminarea și aerisirea nu erau corespunzătoare”, se arată în Raport.  

Citește și: RAPORT. Spitalul Săpoca: pacienți legați de pat, represalii, camere neaerisite, personal nepregătit

 Bărbatul de 38 de ani acuzat că a omorât patru pacienţi şi a rănit alţi nouă a fost dus duminică după-amiaza la Tribunal, întrucât în cursul zilei s-a aflat sub tratament şi nu a putut fi transportat. El a fost păzit în spital de lucrătorii Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale al IPJ Buzău.  

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te