Detectare timpurie la boala Alzheimer. Fluctuaţia rapidă a nivelului lipidelor în sânge e un semn

DE Florin Budescu | Actualizat: 07.07.2023 - 12:14
Detectare timpurie la boala Alzheimer - Foto: PXHere/geralt

Boala Alzheimer ar putea să fie detectată de timpuriu. S-a constatat că fluctuaţia rapidă a nivelului lipidelor în sânge, aşa-numita dislipidemie, este un semn al posibilităţii ca boala aceasta să fie în curs de apariţie.

SHARE

Faptul că a avea colesterol ridicat poate provoca probleme de sănătate este binecunoscut.

Detectare timpurie la boala Alzheimer

Dar un nivel total de colesterol care fluctuează mult – fie în creștere, fie în scădere într-o perioadă de cinci ani – ar putea fi, de asemenea, problematic prin creșterea riscului de demență ulterioară , a descoperit un nou studiu.

„Acest studiu se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care arată că abordarea anumitor factori de risc modificabili și promovarea comportamentelor sănătoase pot reduce riscul de declin cognitiv, posibil să reducă riscul de demență și să protejeze sănătatea cognitivă”, a declarat Christopher Weber, director de știință globală. inițiative la Asociația Alzheimer, prin e-mail.

Boala Alzheimer este o afecțiune a creierului, care distruge lent memoria și capacitatea de gândire și, în cele din urmă, capacitatea de a îndeplini cele mai simple sarcini. La majoritatea persoanelor cu Alzheimer, simptomele apar la o etate înaintată.

Citeşte şi: Vrea să modifice genetic omul. Un cercetător chinez controversat are o soluţie la maladia Alzheimer

El nu a fost implicat în studiu, conform CNN.

Printre aproape 11.700 de adulți cu vârsta medie de 71 de ani, cercetătorii au descoperit că cei cu cea mai mare variabilitate a nivelului lor total de colesterol au avut un risc cu 19% mai mare de a dezvolta boala Alzheimer sau demența asociată cu boala Alzheimer, numită și ADRD, în decurs de 12 ani. Studiul publicat miercuri în revista Neurology .

Descoperirile sugerează că „strategiile de prevenire a bolii Alzheimer și a demențelor asociate sunt necesare urgent”, a declarat autorul studiului Suzette J. Bielinski, epidemiolog genetic la Clinica Mayo din Minnesota, într-un comunicat de presă.

Citeşte şi: Studiu: O simplă gripă poate cauza, în timp, Parkinson sau Alzheimer. Ce infecții pot ataca creierul

„Evaluările de rutină pentru nivelurile de colesterol și trigliceride sunt de obicei efectuate ca parte a îngrijirii medicale standard”, a adăugat Bielinski.

„Fluctuațiile acestor rezultate de-a lungul timpului ne-ar putea ajuta să identificăm cine prezintă un risc mai mare de demență, să ne ajute să înțelegem mecanismele de dezvoltare a demenței și, în cele din urmă, să stabilim dacă nivelarea acestor fluctuații ar putea juca un rol în reducerea riscului de demență.”

Un nivel anormal de ridicat de lipide în sânge - cum ar fi colesterolul sau trigliceridele - a fost asociat cu Alzheimer și alte demențe în studiile anterioare.

Citeşte şi: Un nou medicament atacă și oprește evoluția Alzheimer. De ce medicamnetul este doar pentru bogați

Studiile anterioare au descoperit, de asemenea, că variabilitatea nivelului de colesterol total în timp este asociată cu boala Alzheimer și cu demența asociată, dar modul în care riscul diferă între anumite tipuri de colesterol nu a fost pe deplin înțeles, potrivit noului studiu.

Variabilitatea lipidelor, așa cum au definit autorii, se referă la orice modificare a nivelurilor de lipide ale unui individ în timp, indiferent dacă acestea au crescut sau au scăzut.

Autorii au încercat să înțeleagă mai bine aceste relații dintre mai multe tipuri de lipide și boala Alzheimer sau demențe asociate, analizând fișele de sănătate ale adulților care erau din Minnesota, predominant albi și care nu fuseseră diagnosticați cu boala Alzheimer sau ADRD.

Colesterolul, în vizor

Nivelurile de lipide ale participanților au fost adunate în cel puțin trei zile diferite în cei cinci ani înainte de începerea studiului la 1 ianuarie 2006, iar apoi cercetătorii au urmărit dacă participanții au dezvoltat boala Alzheimer sau demența asociată până în 2018.

Pe lângă colesterolul total, studiul a urmărit trigliceridele, un tip de grăsime care provine din unt și uleiuri; colesterolul cu lipoproteine ​​cu densitate joasă, cunoscut și sub denumirea de LDL sau colesterol „rău”; și colesterolul cu lipoproteine ​​de înaltă densitate, cunoscut sub numele de HDL sau colesterol „bun”.

În studiul de neurologie, variațiile ale colesterolului LDL și HDL nu au fost asociate cu un risc mai mare pentru boala Alzheimer sau demențe asociate.

Dar cei cu cea mai mare fluctuație a nivelului de trigliceride au avut un risc cu 23% mai mare în comparație cu participanții care au experimentat cea mai mică variație.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te