De ce se tem românii de vaccinul anti COVID-19, dar au încredere în sovieticul Arbidol

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 03.11.2021 - 22:16
De ce se tem românii de vaccinul anti COVID-19, dar au încredere în sovieticul Arbidol

Arbidolul, medicament antiviral produs în afara Uniunii Europene, a fost recomandat la un moment dat de medici în schema de tratament a bolnavilor de Covid19, însă nu este recunoscut de blocul comunitar.

SHARE

Arbidolul poate cumpăra de la unii dintre basarabenii care vînd în piețele din Iași sau de la persoane care cîștigă bine prin traficul cu acest medicament pe ruta Republica Moldova-Ucraina-România.

Farmaciștii și doctorii nu recomandă acum folosirea arbidolului și avertizează că se poate ajunge la extreme. Au oferit ca exemplu consumul exagerat de antibiotice, scrie RFI.

„Marea problemă a arbidolului este faptul că nu este autorizat în România și se vinde în condiții în care nu știm sursa medicamentului. Nu știm cum a fost păstrat medicamentul respectiv.

Citește și: Un membru AUR îi amenință cu moartea pe intelectualii care au semnat o scrisoare anti-AUR

Mai mult, pacientul care are Covid19 poate să cadă în plasa în care trebuie să renunțe la un anumit medicament în favoarea arbidolului. În momentul de față, la Arbidol, s-au încercat mai multe studii clinice. Și pe pacienți să vedem ce eficacitate are.

Sunt studii mici, care reușesc să aducă un argument pozitiv pentru arbidol. Studiile mai mari, până în momentul de față, nu au confirmat acest efect. Este motivul pentru care nu se găsește în schemele naționale de tratament în Uniunea Europeană”, a menționat farmacistul Sandor Szabo.

Specialistul spune că, dacă ar fi vorba de un medicament care își va dovedi eficacitatea la un moment dat sau se găsesc anumite indicații pentru un medicament de rezervă, din punctul său de vedere ar trebui să se regăsească în farmacii.

„Ca să avem transabilitatea medicamentului. Să știm cine produce, să avem siguranța că este un medicament de calitate. Pentru că există riscul foarte mare de a cumpăra medicamentul contrafăcut sau care nu conține substanța activă”, susține farmacistul.

Târziu (AUR) preia conspirații pentru a se apăra de acuzațiile de antisemitism

Medicii sunt mai categoric împotriva, însă. 

„Părerea mea în legătură cu Arbidolul și cu utilizarea oricărui antiviral, fără niște criterii foarte clare, nu este bună. Nu sunt de acord cu utilizarea oricărui antiviral în orice moment.

Povestea Arbidolului este foarte delicată, pentru că în zona Moldovei a fost acces la Arbidol, Arpivir. Arbidolul este consemnat în ghidul australian și într-unul din protocoalele publicate de noi.

Sunt mai multe aspecte. Unu, cum se procură acest medicament, de la tarabă sau de la farmacie. Produsul este diferit, prețul poate ridica semne de întrebare atunci când este cumpărat prin diferite rețele și nu direct de la sursă”,  a menționat Mihaela Năstase, secretar general al Asociației Medicilor de Familie Iași. (Mai multe detalii în RFI)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te