De ce se lasă lumea de fumat în SUA, cel mai scăzut nivel în 80 de ani. Ce se întâmplă în România. Fumatul de țigări în Statele Unite a atins un minim istoric, în acest an, potrivit Gallup, care monitorizează tendințele de fumat, de opt decenii.
Cel mai recent sondaj, bazat pe sondajul anual Gallup, privind obiceiurile de consum, realizat în iulie, arată că 11% dintre adulții din SUA au spus că au fumat țigări, în ultima săptămână.
De ce se lasă lumea de fumat în SUA, cel mai scăzut nivel în 80 de ani. Ce se întâmplă în România
Acest lucru se potrivește cu celălalt rezultat cel mai scăzut al Gallup, din anul 2022, și se apropie de tendința de fumat de 12%, în anul 2023.
În 1944, când Gallup a întrebat pentru prima dată americanii despre țigări, 41% dintre adulți au spus că au fumat. Fumatul a atins apogeul în anul 1954, 45% dintre respondenți recunoscând că și-au aprins recent o țigară, în Statele Unite.
Până la sfârșitul anilor 80, rata fumatului a scăzut, dar era încă de peste trei ori mai mare faţă de cât este în prezent.
Citeşte şi: STUDIU Care sunt percepțiile fumătorilor care au făcut trecerea la vapat
În sondajul său recent, Gallup a constatat că acum fumează mai puțini oameni din cauza percepției că țigările sunt foarte dăunătoare.
Sondajul din acest an arată că 79% dintre americani consideră țigările ca fiind foarte dăunătoare, în timp ce 57% au aceeaşi părere despre țigările electronice.
„Experții medicali au avertizat de mult despre pericolele pentru sănătate ale fumatului, iar acele eforturi educaționale pot fi un factor care explică de ce fumatul este la un nivel scăzut, în ultimii 80 de ani”, potrivit Gallup.
Citeşte şi: Vârsta la care dacă fumezi pierzi controlul asupra ta. De ce le e greu tinerilor să se lase de fumat
Gallup atribuie de asemenea scăderea mare a fumatului de țigări adulților tineri, care sunt mai puțin predispuşi să fumeze țigări și mai probabil tentaţi să fumeze țigări electronice, conform datelor din anii 2022-2024, care spun că 18% dintre adulții cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani folosesc instrumentele de vapat, conform UPI.
„Cea mai recentă cohortă de adulți tineri e responsabilă pentru o mare parte a schimbării. Ei sunt nemulţumiţi de tendințele istorice, în care adulții tineri el mai probabil fumau țigări”, potrivit Gallup. Iar producătorii de tutun se adaptează şi trec la producerea unei mari varietăţi de instrumente de vapat.
„Tinerii adulți de astăzi au înlocuit țigările din tutun cu țigările electronice. Sunt cam de trei ori mai mulți adulți tineri care practică vapingul, decât fumează țigări”, a adăugat Gallup.
Citeşte şi:
„În timp ce vapingul prezintă mai puține riscuri pentru sănătate decât fumatul, oficialii de sănătate publică ar prefera totuși ca adulții din SUA să nici nu vapeze”, spune instituţia de sondare.
România are legătură cu această tendinţă spre vaping. Pe de o parte, se pare că şi iniţiativa autorităţilor, de a-i obliga pe fabricanţii de tutun să pună avertismente dure şi imagini cu canceroşi pe pachetele de ţigări şi tutun vrac, ar da rezultate.
Există o tendinţă de a nu mai fuma, ori de a fumaa mai puţin. Aşa cum au apărut şi curente care folosesc vapingul ca metodă de renunţat la fumat.
Cum te laşi de fumat. Atenţie, să nu dai în mania vapatului!
Exxistă trei resorturi care-l determină pe un fumător să mediteze ritmic, zilnic, trăgând din cilindrul acela ciudat şi scoţând fum, pe nări şi gură.
Primul este stresul, care se rezolvă aparent făcând asta. Devine astfel un obicei să scoţi fum pe nări, de câte ori ai ocazia. La o cafea, după masă, la trezire, în timp ce lucrezi, după ce ai terminat de lucrat.
Când te întâlneşti cu un prieten vechi, când te vezi cu unul nou, când eşti nervos, când eşti fericit, când eşti supărat. Orice poate fi un pretext.
Ritualul
Aşadar, primul motor al fumatului este îndeplinirea unui ritual. Al doilea este dependenţa de două lucruri: gudronul şi nicotina.
Cei care renunţă la fumat şi trec la vapat scapă de gudron, adică de mare parte din tusea asociată acestuia. Evident, după ce vreo două săptămâni tuşesc foarte mult.
Foto: Wikimedia/ Ecig Click/CC BY-SA 2.0
Se mai întâmplă să îşi piardă glasul total sau parţial, să li se înfunde nasul, urechile ş.a.m.d. În cazurile extreme, se poate ajunge la sevraj. De aceea, este de preferat ca, înainte de a trece la vapat, să micşorezi mai întâi numărul de ţigări fumate.
Nicotina
Tendinţa de vapat este puternică în România, în rândul tinerilor, ca şi în Statele Unite şi în toată Europa. Dar, dacă treci la instrumentul de vaping, atenţie la ce conţine zeama din el.
Există etilen glicolul, care este lichidul vâscos de bază, despre care se crede acum că nu are efecte secundare. Apoi, glicerina vegetală - cea responsabilă cu fumul dens scos de vaperi, care te ajută mult să ai impresia că ai păstrat ceva din obiceiul straniu de a medita scoţând rotocoale de fum pe nas şi gură.
Nici despre glicerina vegetală nu se ştie să facă rău. Există mai apoi alte două componente: cele care dau cele mai felurite gusturi, dar şi componenta de nicotină. Cea mai toxică.
Drogurile, alt pericol
De notat şi că vaperii sunt supuşi inclusiv pericolului să adauge în zeamă diferite droguri. Dacă ai făcut pasul 1 şi ai renunţat la gudron, trecând la vaping, pasul 2 ar putea fi să renunţi treptat la doza de nicotină, trecând gradual la zeama cu nicotină 0.
Dacă ai ajuns aici, este de preferat zeama care păstrează gustul de tutun, ca simulant, dar are nicotină 0. De ferit de zeama cu nicotină 0 care are gust de orice: măr crud, căpşuni, floare de iasomie etc.
Toţi aceşti excipienţi prezintă alte pericole, pentru că sunt de regulă substanţe de sinteză chimică, nu sunt făcute din măr crud, căpşuni, floare de iasomie etc.
Iar scopul este nu să schimbi dependenţa de tutun cu cea de aromă de căpşuni sau de măr crud, ci să renunţi complet la orice formă de tras fum în tine.
La final, mai rămâne dependenţa de ritual. Atunci, te poţi întreba seara, când îţi vine să te duci la bucătărie: "Ce e obiceiul ăsta ciudat, de a recapitula bornele zilei, scoţând din mine fum pe nas şi pe gură?".