Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi în timp real prezența la vot
5.109.111 Votanți în România
28,37 %
443.728 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Cum scapi cel mai rapid de gripă? Tamiflu, ibuprofen, paracetamol, miere? Verdictul cercetătorilor

DE Alex Darvari | Actualizat: 31.10.2024 - 08:59
Cum scapi cel mai rapid de răceală? Tamiflu, ibuprofen, paracetamol, miere? Verdictul cercetătorilor - Foto: Freepik
Cum scapi cel mai rapid de răceală? Tamiflu, ibuprofen, paracetamol, miere? Verdictul cercetătorilor - Foto: Freepik

Cum scapi cel mai rapid de gripă? Tamiflu, ibuprofen, paracetamol, miere? Verdictul cercetătorilor. Când sezonul gripal este în plină desfășurare, mulți dintre noi ajung să tușească, să se simtă rău și să se ascundă sub pătură în timp ce luptă împotriva infecției sezoniere.

SHARE

Din fericire, majoritatea persoanelor cu gripă se simt mai bine în decurs de aproximativ o săptămână de la debutul simptomelor.

Cum scapi cel mai rapid de gripă? Tamiflu, ibuprofen, paracetamol, miere? Verdictul cercetătorilor

Cu toate acestea, infecția gripală medie poate perturba viața de zi cu zi și prezintă, de asemenea, riscul de răspândire a gripei. Aceasta ridică o întrebare: Există modalități dovedite științific de a scurta o infecție gripală?

Citește și: Țuica fiartă, leacul băbesc pentru gripă și răceală. Cum se prepară? O poți face singur, acasă

Live Science a vorbit cu doi experți pentru a afla.

Medicamentele antivirale pot scurta o infecție gripală?

Principala modalitate de a reduce durata unei infecții gripale este de a lua medicamente antivirale, adică medicamente special concepute pentru a combate infecțiile virale, a declarat Dr. Timothy Brewer, profesor de medicină și epidemiologie la UCLA, pentru Live Science. unul din medicamentele antivirale este Tamiflu (nume generic oseltamivir).

Tamiflu este probabil cel mai cunoscut exemplu de antiviral antigripal. Acest medicament pe bază de rețetă, administrat pe cale orală, este aprobat pentru utilizarea de către persoanele care au cel puțin 2 săptămâni și care au avut simptome de gripă timp de cel mult două zile.

Medicamentul acționează prin blocarea activității unei enzime care, de obicei, permite virusurilor gripale să se reproducă în organism. Această enzimă este relevantă pentru virusurile gripale A și B, cele două tipuri principale de gripă sezonieră care îmbolnăvesc oamenii. Astfel, Tamiflu ajută sistemul imunitar să contracareze infecțiile.

Există dovezi solide că, dacă începeți să luați Tamiflu în primele două zile de la debutul simptomelor, medicamentul va scurta durata bolii, a declarat Brewer. Simptomele gripei durează de obicei aproximativ o săptămână, iar studiile clinice au arătat că Tamiflu poate accelera recuperarea cu aproximativ o zi, comparativ cu un placebo.

Citește și: Legumele din curte care combat gripa fără medicamente. Topul alimentelor care întăresc imunitatea

Ce alte variante sunt împotriva gripei și răcelii?

Unele persoane pot lua produse non-farmaceutice - cum ar fi vitamina C, zinc sau echinacea - în speranța de a-și ameliora simptomele gripei și de a se face bine mai repede. Cu toate acestea, în prezent nu există suficiente dovezi clinice care să sugereze că aceste strategii îndeplinesc oricare dintre aceste obiective.

Multe cercetări s-au axat pe modul în care aceste produse vizează în mod specific simptomele răcelii comune, mai degrabă decât ale gripei. Răcelile sunt, de asemenea, boli respiratorii, dar pot fi cauzate de o serie de virusuri diferite, în timp ce gripa este cauzată doar de virusurile gripale.

„Dacă oamenii doresc să ia vitamina C, este cu siguranță un lucru bun de făcut, dar nu există dovezi pe care le cunosc că are vreun beneficiu [pentru gripă]”, a spus Brewer. „Zincul este un alt lucru pe care oamenii l-au încercat - din nou, fără dovezi clare că are un impact asupra duratei infecției gripale”.

Există câteva medicamente pe piață care pot trata simptomele gripei, dar acestea nu vizează cauza principală a infecției pentru a scurta durata acesteia. De exemplu, analgezicele și antifebrile precum paracetamolul și ibuprofenul pot ajuta la ameliorarea simptomelor gripei, a declarat Dr. Richard Zimmerman, profesor de medicină de familie și epidemiologie clinică la Universitatea din Pittsburgh, pentru Live Science.

Cu toate acestea, există un risc foarte mic ca copiii și adolescenții care iau aspirină în timp ce au o boală virală să poată dezvolta o boală mortală numită sindromul Reye, care poate provoca umflarea creierului și afectarea ficatului. Deși cauza exactă a afecțiunii este necunoscută, din cauza acestei legături dintre medicament și infecțiile virale, aspirina nu ar trebui administrată persoanelor sub 19 ani decât la recomandarea medicului.

Ajută vaccinarea anti-gripală

Mierea are un istoric destul de bun pentru tratarea tusei, a menționat Zimmerman. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie administrată niciodată copiilor mai mici de 1 an, deoarece există riscul ca aceștia să dezvolte botulism infantil. Acest lucru se datorează faptului că mierea poate fi contaminată cu spori de Clostridium botulinum, bacteria din spatele botulismului, iar sistemele imunitare ale bebelușilor nu sunt suficient de mature pentru a supune infecția.

Vaccinarea antigripală nu va reduce neapărat durata infecției în cazul în care ajungeți să contractați gripa. Cu toate acestea, vaccinul vă poate reduce severitatea simptomelor dacă vă infectați. Acest lucru vă pune la un risc mai mic de a dezvolta complicații grave ale bolii care pot duce la spitalizare sau deces, cum ar fi pneumonia severă.

Vaccinarea este o măsură preventivă pentru gripă, nu un tratament, în parte pentru că este nevoie de aproximativ 14 zile după vaccinare pentru ca un răspuns imunitar să se dezvolte complet. Până atunci, organismul dumneavoastră ar fi combătut probabil deja infecția dacă ați fi contractat gripa în același interval de timp, a declarat Zimmerman. De aceea, experții recomandă să vă faceți vaccinul antigripal în septembrie sau octombrie, înainte ca sezonul gripal să înceapă să se intensifice.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te