Cum ne influențează grupa de sânge sănătatea? Anumite persoane sunt predispuse la boli grave

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 20.03.2024 - 07:51
Cum ne influențează grupa de sănge sănătatea? Anumite persoane sunt predispuse la boli grave Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Cercetătorii au arătat faptul că grupa sanguină ne poate influența sănătatea. Există anumite grupe care sunt predispuse la boli grave.

SHARE

Mulți oameni nu sunt siguri de grupele lor de sânge . Este posibil să nu știți că grupa de sânge vă poate face mai susceptibil la anumite afecțiuni medicale.

Grupa de sânge clasifică sângele după ceea ce conține. Aceasta include factorul Rh și antigenele. 

Grupa ta de sânge este transmisă genetic de la părinți. Acest lucru poate duce la diferite combinații.

De obicei, gruparea sângelui este folosită pentru a afla ce alte tipuri de sânge puteți primi sau oferi în timpul donării. Dar poate fi de asemenea util să știți dacă tipul dvs. vă poate expune riscului pentru anumite afecțiuni medicale.

Cum ne influențează grupa de sânge sănătatea? Anumite persoane sunt predispuse la boli grave

Sistemul de grupe sanguine include patru tipuri diferite de sânge. Fiecare grup este important pentru că oamenii din fiecare grup pot avea urgențe medicale la un moment dat. 

Grupa de sânge este unul dintre mulți factori care contribuie la riscul general pentru anumite boli medicale. Deși nimic nu este definitiv, grupa dvs. de sânge vă poate expune la un risc mai mare pentru anumite afecțiuni medicale.

Sistemul OAB cuprinde 4 grupe de sânge, diferențiate pe baza prezenței aglutinogenelor și aglutininelor: grup O (grup zero) sau I, grup A sau II, grup B sau III și grup AB sau IV.

Ce condiții de sănătate sunt asociate cu fiecare tip?

Pierderea memoriei și funcția creierului: Funcția creierului este conectată la genele ABO. Dacă aveți grupele de sânge A, B sau AB, aveți 82% mai multe șanse de a avea probleme de memorie și cogniție. 

Acest lucru poate duce în cele din urmă la demență . Este, de asemenea, legat de accident vascular cerebral . O posibilitate este ca tipul de sânge să poată duce la probleme cu colesterolul crescut , hipertensiune arterială și diabet . Toate acestea pot cauza probleme cognitive.

Citește și: Care e cea mai importantă masă a zilei? Cât de grav este pentru sănătate să sari micul dejun?

Boli de inimă și atac de cord : sângele pompează prin inima ta , așa că, evident, există o legătură între inimă și grupa de sânge. Grupa dumneavoastră de sânge vă poate expune un risc crescut de boli de inimăși atac de cord.

Dacă nu aveți grupa sanguină O, gena ABO vă poate expune riscului de apariție a problemelor cardiace. Acest lucru este valabil mai ales dacă locuiți într-o zonă cu niveluri ridicate de poluare. Poate crește riscul de boală coronariană în tipurile de sânge A, B și AB.

Citește și: Alimentul care te ajută să slăbești și îți curăță intestinele. Îl ai în bucătărie și costă 7 lei

Gena AB a fost legată de alte tipuri de cancer precum sân, prostată, ficat , colorectal, cancerele pulmonare și de col uterin. Legătura există de peste 60 de ani și nu există nicio explicație cu privire la motivul pentru care gena se comportă în acest fel. 

Care sunt posibilele consecințe ale RH negativ?

Dacă sunteți Rh− și copilul dumneavoastră este Rh+, este posibil să aveți nevoie de injecții cu imunoglobuline pentru situațiile în care sângele dumneavoastră și sângele copilului se pot conecta. Complicațiile posibile ale incompatibilității Rh sunt:

Avort spontan
Sarcina extrauterina  
Sângerări în timpul sarcinii
Complicații de naștere

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te