Cum a ajuns o muscă vie în intestinele unui bărbat. De ce trebuie să ai grijă la ce mănânci

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 22.11.2023 - 18:16
Muștele pot supraviețui chiar și în interiorul organismului uman Foto: Freepik

Un bărbat i-a lăsat uluiți pe medici după ce aceștia au găsit o muscă vie care îi bâzâia în interiorul intestinelor. Descoperirea a fost făcută în timpul unui control de rutină pentru identificarea cancerului de colon.

SHARE

Adesea, pacienții rezervă surprize absolut nebănuite doctorilor. Este și cazul unui bărbat de 63 de ani, în intestinele căruia medicii au găsit o muscă vie.

Pacientul venise pentru un screening de rutină pentru cancerul de colon, în cadrul căruia se introduce o cameră în interiorul intestinelor, procedură cunoscută sub numele de colonoscopie.

Cum a ajuns o muscă vie în intestinele unui bărbat

Cu siguranță, nici doctorii, dar nici bărbatul originar din Missouri, SUA, nu vor uita ziua respectivă. Procedura decurgea normal până când medicii au ajuns la colonul transvers - zona din partea superioară a intestinului gros - unde au găsit o muscă complet intactă., ba chiar pusă pe bâzâit, conform dailymail.co.uk.

Medicii spun că este un „mister" modul în care insecta a ajuns acolo, dar acest lucru ar putea fi din cauza salatei verzi contaminate pe care bărbatul a mâncat-o cu o zi înainte de programarea pentru controlul respectiv.

Citește și: UPDATE Muște și carne expirată, în „oferta” unui supermarket

Pacientul a fost interogat după neașteptata descoperire, dar a mărturisit că nu avea nicio idee despre cum a ajuns musca în corpul său. Mai mult, el a declarat că nu a simțit niciun simptom al prezenței acesteia în măruntaiele sale.

El le-a spus medicilor că a consumat doar lichide în ziua dinaintea colonoscopiei, așa cum este necesar pentru a curăța tractul intestinal.

În seara de dinaintea postului de 24 de ore, el consumase o pizza și salată - dar a spus că nu-și amintește să fi avut vreo muscă în mâncare.

În cazuri rare, muștele au depus ouă în fructe și legume ce au supraviețuit apoi acidului gastric și au eclozat în intestine.

„Acest caz reprezintă o descoperire colonoscopică foarte rară. Este un mister cu privire la modul în care musca intactă a ajuns în colonul transvers”, au scris medicii despre această situație, în American Journal of Gastroenterology.

De ce trebuie să ai grijă la ce mănânci

Totuși, muștele și larvele lor pot infesta intestinul uman într-o afecțiune denumită medical mieloză intestinală. Acest lucru se întâmplă atunci când cineva consumă alimente care conțin ouă și larve de muște.

Citește și: Ce alimente din supermaketurile românești ar putea să aibă inscripția „Dăunează sănătății”. De ce ?

În cazuri rare, acestea pot supraviețui acidului din stomac, apoi pot infesta intestinele, crescând și, ulterior, dacă supraviețuiesc, transformându-se în muște adulte.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) spune că unii pacienți infestați nu suferă niciun simptom, dar alții au dureri abdominale, vărsături și diaree.

Nu a fost clar ce alimente ar fi putut mânca bărbatul care a fost infestat cu larve de muște, dar anterior acest lucru a fost legat de bananele stricate.

Într-un caz raportat în anii 1980, o fetiță de 12 luni din statul Washington a fost dusă la medici după ce mama ei a văzut „viermi în mișcare" în fecalele micuței, mai precizează Daily Mail. Aceștia nu au fost observați în scaunul niciunui alt membru al familiei.

Anchetatorii au stabilit că fetița fusese hrănită cu banane prea coapte, care erau ținute agățate într-un coș de sârmă în bucătărie, acestea devenind un adevărat magnet pentru muște.

Aceștia au sugerat că viermii din fructe au fost ingerate de copil, supraviețuind acidului gastric și fiind expulzate odată cu fecalele.

Citește și: Ce prețuri vor avea cozonacii de Crăciun? Ministrul Agriculturii a făcut anunțul

Nu a fost oferit niciun tratament, dar părinții au fost sfătuiți să acopere fructele și să le spele înainte de a le consuma.

Mieloza intestinală nu este urmărită de CDC, dar oficialii avertizează că este mai frecventă în lunile mai calde, aprilie-septembrie, când muștele sunt mai frecvente.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te