Unii doctori spun că au dezvoltat boli autoimune sau li s-au agravat afecțiuni preexistente din cauza stresului și a volumului mare de muncă.
Totul începe din facultate sau din perioada rezidențiatului.
Cu ce boli se aleg medicii în faculate și rezidențiat: Există o credință că poți duce oricâte gărzi
Pe o platformă de socializare, un utilizator al unui grup dedicat medicilor a deschis un subiect de discuție depre bolile pe care le fac medicii la început de carieră..
Citește și: Ce spune un medic român din Germania despre spitalele din România? Lipsă oameni, dotări deficitare
”Câți dintre voi ați dezvoltat boli autoimune sau vi s-au agravat afecțiuni preexistente de când ați început rezidențiatul? Exista o preconcepție a oamenilor simpli că medicii nu se îmbolnăvesc niciodată. Există o mentalitate a medicilor mai bătrâni că programul mega încărcat și sacrificiile personale sunt cheia învățăturii în medicină (asta fară că ei să se ocupe de a ne învăța așa cum ar fi normal). Există o credință că poți duce oricâte gărzi, orice stres și bullying din partea sistemului, doar pentru că ești “tânăr”. Așa că voi ce probleme de sănătate ați dezvoltat în timpul rezidențiatului?”, a scris utilizatorul respectiv pe Reedit.
Cu ce boli se aleg medicii în faculate și rezidențiat: Există o credință că poți duce oricâte gărzi - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Postarea sa a avut multe reacții.
”Eu am dezvoltat scleroză multiplă în anul 3 la hematologie. A început cu scăderea capacității de concentrare și a memoriei în cele 9-12 luni de dinainte de diagnostic, până când mi-am pierdut brusc parțial vederea pe ochiul stâng. M-am dus repede să-mi fac RMN, unde aspectul era foarte tipic de SM.
M-am internat la Neurologie, am început tratamentul de specialitate și simptomele s-au remis după o luna, doua. Intre timp am depus actele să îmi fac transferul de pe hematologie, alegând până la urmă medicină de familie, unde sunt și acum.
De atunci nu mai fac gărzi, și după ceva discuții cu d-na dr neurolog și de la medicină muncii am obținut scutirea de gărzi.
Citește și: Un medic rezident întors din Irlanda își publică fluturașul de salariu din România. Cât câștigă
Ce spui tu despre preconcepția oamenilor simpli și și a medicilor mai bătrâni este adevărat, dar am observat că în ultima vreme au fost mai mulți colegi și oameni simpli care își modifică viziunile, și acceptă că și noi suntem oameni”, a scris un rezident.
Un alt medic spune că a făcut mai multe boli în timpul facultății.
”Din timpul facultății am Crohn, SA și polineuropatie autoimună. Ultimele două s-au agravat. Pe lângă asta… mi-a scăzut atât de tare imunitatea (și port mască în cabinet) încât am făcut pneumonii în fiecare luna, angina streptococică, amigdalite și am luat mono, toate cu complicații și eram bolnava cam 2 săptămâni / lună. Acu mă lupt cu mono și este oribil”, a scris acesta pe Reedit.
Un alt medic a spus că a făcut ”o gută” cinstită din anul 5 de facultate ”care s-a amplificat imens în rezidențiat, în primii 2 ani, cât am lucrat în România. După ce am plecat în străinătate, am avut timp să mă ocup de dietă și, deși uneori stresul era mai mare, media era mult mai bună decât în România, deci și flare-urile erau mult mai rare”.
Medicii spun că oamenii, fie că este vorba despre pacienți fie că sunt rude sau cunoștințe, au impresia că medicii nu se pot îmbolnăvi.
Anul acesta, doi rezidenți au murit în România din cauza unor probleme medicale.
Citește mai mult despre acest subiect aici: Doi medici rezidenți au murit la două săptămâni distanță. ”Obligat să stai 32-34 de ore treaz”