Construcţia a trei spitale regionale de urgenţă este mult întârziată

DE Florin Budescu | Actualizat: 12.04.2024 - 13:03
Construcţia a trei spitale regionale de urgenţă este mult întârziată - Foto: Pexels/Anna Shvets
Construcţia a trei spitale regionale de urgenţă este mult întârziată - Foto: Pexels/mali maeder

Construcţia a trei spitale regionale de urgenţă este mult întârziată. Obiectivul din Programul Operaţional Regional (POR), de construcţie a trei spitale regionale de urgenţă, este mult întârziat.

SHARE

Construcţia a trei spitale regionale de urgenţă este mult întârziată. Obiectivul din Programul Operaţional Regional (POR), de construcţie a trei spitale regionale de urgenţă, este mult întârziat, spune europarlamentarul Corina Creţu.

"Din păcate, obiectivul din Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 14, dedicată construcţiei a trei spitale regionale de urgenţă, în regiuni mai puţin dezvoltate (Iaşi, Craiova, Cluj-Napoca), cu obiectivul de a oferi acces la servicii de sănătate îmbunătăţite unui număr de peste 270.000 persoane, până în 2023, este mult întârziat.

Construcţia a trei spitale regionale de urgenţă este mult întârziată

La momentul semnării acestui program, prim-ministrul Victor Ponta declara că realizarea celor trei spitale regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova reprezenta obiectivul prioritar al Guvernului.

Apoi, de-a lungul anilor, am ridicat numeroase semnale de alarmă privind întârzierea de neînţeles a realizării acestor obiective", a arătat Corina Creţu, conform Agerpres.

Europarlamentarul a spus că, la plecarea sa din funcţia de comisar european, toată documentaţia pentru spitalele regionale era realizată.

Citeşte şi: Spitalul regional Craiova primește finanțare europeană. Ponta și Olguța ziceau că îl fac în 2015

"La solicitarea făcută de către Guvernul României, în 2019, Comisia Europeană a aprobat fazarea acestor proiecte, adică realizarea efectivă, din bugetul 2021-2027.

După stabilirea amplasamentelor de către Guvernele României, în 2018 am realizat studiile de fezabilitate cu Banca Europeană de Investiţii.

De atunci, lucrurile au stagnat. Guvernul României de atunci a făcut o solicitare către Comisie, în 2019, ca sumele pentru construirea spitalelor să fie mutate pentru exerciţiul financiar 2021-2027.

Citeşte şi: Ploșnițe găsite pe un pacient într-un spital din Capitală. Cum au reacționat medicii?

Am aprobat această cerere cu inima strânsă, pentru că în 2015, când am semnat pentru cele trei spitale, speram să şi particip la inaugurare, până la finalul mandatului meu.

Domnul Rafila a declarat curând că, până la jumătatea anului acesta, vor fi demarate lucrările. Din câte ştiu, Iaşiul e cel mai avansat", a subliniat Corina Creţu. Parlamentarul european a precizat că este vorba despre trei spitale regionale, a câte aproximativ 900-1.000 de paturi, care vor deservi Moldova, Transilvania şi Oltenia.

Foto: Pexels/mali maeder

"Cât de necesare ar fi fost acestea, pe timpul pandemiei! Şi chiar ar fi fost posibil să fie demult date în folosinţă", crede Corina Creţu.

Erau promise cinci spitale regionale

Creţu a fost până recent europarlamentar Pro România, partidul al cărui lider este Victor Ponta. În plină guvernare PSD, premierul de atunci Ponta și primarul de acum și de atunci al Craiovei, Olguţa Vasilescu, susțineau în anul 2015 că Spitalul Regional Craiova se va face curând.

În noiembrie anul trecut, apărea anunţul că încep primele intervenţii concrete, de pregătire a terenului pentru Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi. PSD a condus singur România, până în anul 2019, dar nu a început construcția acestui spital.

În campania electorală din 2016, social-democraţii au promis că fac cinci spitale regionale. Nici unul nu este realizat, nici până în ziua de astăzi. Corina Creţu, vechi membru PSD, a devenit europarlamentar Pro România şi a fost comisar european pentru Politica Regională.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te