Cine plătește despăgubiri pentru efectele adverse ale vaccinului anti-COVID. Pe cine dai în judecată

DE Alex Darvari | Actualizat: 10.01.2021 - 13:46
ABC11

În țările Uniunii Europene, inclusiv în România, răspunderea legală pentru posibile defecte ale vaccinului anti COVID-19 este a producătorului. Producătorii NU au primit imunitate în țările Uniunii Europene, inclusiv România, după cum fals (și frecvent) afirmă unii.

SHARE

Afirmația îi aparține lui Vlad Mixich, care explică modul în care se împarte responsabilitatea în cazul vaccinului anti-COVID.


„Există și o confuzie aici. În Statele Unite, autoritățile da, protejează companiile producătoare și le oferă această 'imunitate'.

Dar există o diferență mare între SUA și Uniunea Europeană. În SUA, vaccinul a fost aprobat printr-o procedură mai rapidă care permite acest lucru, în timp ce în Uniunea Europeană vaccinul a fost aprobat printr-o procedură mai riguroasă (numită autorizare condiționată) în care răspunderea legală rămâne obligatoriu la compania producătoare.

Și haideți să mai risipim un mit: procedura de autorizare condiționată nu înseamnă mai puțină rigoare în monitorizare, ci dimpotrivă, aduce mai multă monitorizare și mai multe obligații pentru producătorul farmaceutic decât în cazul autorizărilor normale. Mai mult, această procedură nu este chiar atât de rară: de exemplu, dintre medicamentele pentru cancer aprobate în Europa în ultimul deceniu, un sfert au fost aprobate prin această autorizare condiționată. Așa se întâmplă atunci când se descoperă medicamente pentru boli fără niciun tratament: nu putem aștepta 10 ani după felurite proceduri, pentru că între timp mor mulți oameni.


În privința despăgubirilor financiare: în contractele încheiate de Uniunea Europeană cu producătorii vaccinurilor sunt menționate o serie de condiții în care statele membre UE (inclusiv România) sunt cele care ar trebui să acorde despăgubiri financiare în cazul - tot mai improbabil - al apariției unor efecte adverse serioase. Dar acest lucru se întâmplă DOAR în cazul acelor condiții menționate în contracte. De exemplu, dacă se întâmplă ceva în timpul distribuirii vaccinului (de pildă nu e constantă temperatura și se strică lotul) atunci statul respectiv e bun de plată.
Detaliile acestor condiții sunt confidențiale și da, aceasta este originea dezinformărilor legate de imunitatea acordată companiilor. Deși, repet, realitatea este că în Uniunea Europeană companiile NU au primit imunitate legală, dimpotrivă.

De ce sunt contractele confidențiale? Pentru că aceasta a fost condiția pusă de companiile farmaceutice ca să își asume riscul financiar de a investi în producerea acestui vaccin. Să încercăm o explicație simplă a unei situații foarte complexe: în primăvara lui 2019 au fost câteva zeci de companii care au început procesul necesar producerii vaccinului anti COVID 19. Din aceste câteva zeci, doar două au avut succes (posibil trei), produsul lor fiind aprobat în UE. Restul care nu au avut succes, au pierdut bani și timp cu cercetarea, tehnologia și creierele necesare.


E ca într-o cursă unde există doar un premiu foarte prețios pentru câștigător, dar în care te poți înscrie doar dacă plătești o taxă piperată. Ei, ca să accepți să te înscrii în cursă și să plătești această taxă piperată, semnezi înainte de start un contract confidențial cu organizatorii cursei prin care să te asiguri că, dacă vei câștiga cursa dar faci o întindere nasoală la genunchi din cauza efortului, organizatorii îți vor plăti tratamentul pentru genunchi, nu tot tu va trebui să scazi din premiul cel prețios.


Putem fi sau nu de acord cu acest tip de situație (eu de pildă aș fi în favoarea unei transparențe mai mari a acestor contracte), dar asta este realitatea. Firmele farmaceutice nu sunt organizații caritabile și pentru ele este important ca, atunci când pornesc în cursa aceasta a descoperirii rapide a unui vaccin, să nu se trezească că dacă nu câștigă cursa atunci vor intra în faliment. Câți tenismeni s-ar mai înscrie la Wimbledon dacă ar ști că dacă nu ajung cel puțin în semifinale nu vor mai putea participa niciodată la niciun alt turneu ATP?


Ca să rezumăm simplist: în situația foarte improbabilă în care vei suferi un efect advers serios din cauza unui vaccin anti COVID-19, vei putea da în judecată compania farmaceutică producătoare. Asta și pentru că ești cetățean al Uniunii Europene. Dacă vei vrea despăgubiri financiare înainte de finalizarea procesului și se îndeplinesc anumite condiții, atunci vei putea cere banii de la statul membru UE în care te-ai vaccinat.
Având în vedere că, până astăzi, deja peste 15 milioane de oameni au fost vaccinați cu aceste vaccinuri dar efecte adverse grave nu au apărut deocamdată, e mai probabil să-ți cadă un meteorit în cap în drum spre mall, decât să fi pus în situația despre care am vorbit aici.
---
Precizare necesară (doar) pentru conspiraționiști: nu am fost vreodată și nu sunt plătit nici în prezent de vreo companie farmaceutică”, a scris Vlad pe FB.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te