Cea mai sigură soluție pentru a nu te infecta cu variola maimuței: monogamia, potrivit șefului OMS

DE Bianca Iosef | Actualizat: 28.07.2022 - 15:03
Monogamia este tratamentul pentru variola maimuței-Foto: PEXELS PHOTOS/Ketut Subiyanto

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii i-a sfătuit pe bărbaţii care riscă să contracteze variola maimuţei să ia în considerare reducerea partenerilor lor sexuali ”pentru moment”, după ce agenţia de sănătate a ONU a declarat virusul drept o urgenţă de sănătate globală.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că 98% dintre cazurile de variola maimuţei depistate de la apariţia focarelor în luna mai au fost în rândul bărbaţilor homosexuali, bisexuali şi altor bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi. El a cerut celor expuşi riscului să ia măsuri pentru a se proteja.

Citește și: Medic cu COVID: Sunt foarte obosit. Am avut febră, tuse, dureri în gât, insomnie, rinoree

”Acest lucru înseamnă să faci alegeri sigure pentru tine şi ceilalţi, pentru bărbaţii care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi. Astfel, este inclusă, pentru moment, reducerea numărului de parteneri sexuali”, a subliniat el.

Persoanele infecţioase ar trebui să se izoleze şi să evite adunările care implică contact fizic apropiat, iar oamenii ar trebui să obţină informaţii cu privire la orice partener sexual nou în cazul în care, a mai spus şeful OMS.

Citește și: Cel mai vârstnic bolnav de SIDA (66 de ani), vindecat în urma unui transplant de celule stem

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA nu a sugerat că bărbaţii care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi îşi reduc numărul partenerilor sexuali, ci doar că evite contactul piele pe piele cu persoanele care au o erupţie care ar putea fi variola maimuţei.

Oficialii OMS au subliniat că variola maimuţei poate infecta pe oricine se află în contact strâns cu o persoană infectată sau cu îmbrăcămintea sau lenjeriile de pat contaminate.

OMS a avertizat că boala ar putea fi mai gravă în rândul populaţiei vulnerabile, precum copiii sau femeile însărcinate.

”Ştim foarte clar că unul dintre principalele moduri de expunere pentru această boală particulară este contactul direct, contactul apropiat, contactul piele cu piele, posibil chiar contactul faţă în faţă, expunerea la stropi sau virusuri care pot fi în gură”, a declarat doctorul Rosamund Lewis, responsabilul tehnic al OMS pentru variola maimuţei.

Andy Seale, consilier OMS pentru HIV, hepatită şi infecţii cu transmitere sexuală, a declarat că experţii au stabilit că actualul focar de variola maimuţei este ”transmis în mod clar în timpul actului sexual”, dar nu au ajuns la concluzia dacă este o infecţie cu transmitere sexuală sau nu.

Dr. Hugh Adler, care tratează pacienţii cu variola maimuţei în Marea Britanie, a afirmat că variola maimuţei se transmite în timpul actului sexual, iar legăturile sexuale şi relaţiile sexuale cu străini facilitează răspândirea virusului.

”Este la fel de probabil ca variola maimuţei să se fi transmis întotdeauna şi să se prezinte astfel, dar nu fusese raportată oficial sau atât de răspândită înainte”, a mai spus el.

Comisarul european însărcinat cu Sănătatea şi Securitatea Alimentară, Stella Kyriakides, a îndemnat, miercuri, cele 27 de state membre să îşi intensifice eforturile pentru a combate focarele din UE, pe care ea le-a numit ”epicentrul cazurilor depistate”, potrivit News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te