Ce transplanturi s-au făcut de la începutul anului? Cum te înscrii pe listă, în funcţie de organ? Agenţia Naţională de Transplant anunţă că, în primele săptămâni ale anului 2025, în România au fost 13 donatori, fiind realizate în total zeci de transplanturi.
”În primele săptămâni ale anului 2025, în România au fost 13 donatori, iar datorită eforturilor echipelor medicale, numeroşi pacienţi au primit o nouă şansă la viaţă. Mulţumim tuturor donatorilor şi familiilor acestora, precum şi echipelor medicale care fac posibilă această misiune!”, a transmis Agenţia Naţională de Transplant.
Ce transplanturi s-au făcut de la începutul anului? Cum te înscrii pe listă, în funcţie de organ?
Potrivit sursei citate, s-au realizat 22 de transplanturi renale, 11 transplanturi hepatice, 5 transplanturi de cornee şi 5 transplanturi de os-tendon.
De asemenea, 3 pacienţi români au fost transplantaţi hepatic şi renal cu organe importate din Bulgaria.
S-au realizat prelevări de organe la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila", Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.
Citeşte şi:
De asemenea, la Spitalul Judetean de Urgenta "Dr Constantin Opris" Baia -Mare, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti - SUUB, Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iaşi, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Bistriţa.
Pe listă mai sunt şi Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca), Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Pius Brînzeu" Timişoara şi Spital Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor - Oradea.
Dar care sunt formalităţile pentru a intra pe lista pentru un transplant? Depinde despre ce fel de transplant e vorba.
Citeşte şi:
De exemplu, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj spune că înscrierile pe lista de asteptare pentru efectuarea unui transplant renal, se fac pe baza de programare.
Pentru a figura activ pe lista de aşteptare, aveţi nevoie de un dosar medical, care să conţină: bilete de ieşire din spital; consult cardiologic cu ecografie cardiacă şi EKG, ecografie abdominală, CT torace abdomen şi pelvis nativ, cu imaginile pe CD.
Mai este necesar un consult dermatologic, unul stomatologic, unul ORL., analizele AgHbs, Ac Hbc, AcHCV, HiV.
Ce transplanturi s-au făcut? Analize vechi de cel mult un an
Mai este nevoie de un consult ginecologic (CA 125) şi test PAP (pentru femei). Candidatul la un transplant are nevoie de o evaluare psihologică. Analizele şi consulturile trebuie să nu fie mai vechi de un an.
Registrul Naţional de Transplant prezintă lucrurile sintetic, pentru toşi cei interesaţi. De exemplu, în acest moment, pe transplantul cardiac sunt 68 de pacienţi în aşteptare şi 107 cu transplantul făcut (plus 122 decedaţi). Pe pulmonar, sunt 6 în aşteptare şi 7 care au făcut transplantul. Dar şi 13 decedaţi.