Ce tip de stres poate favoriza apariția cancerului? Cum te poți proteja fără să ajungi la doctor?

DE Alex Darvari | Actualizat: 09.12.2023 - 19:22
Stresul poate favoriza apariția cancerului ? - Foto: Pexels / Andrea PIacquadio

Ce tip de stres poate favoriza apariția cancerului, au explicat specialiștii. Cum te poți proteja fără să ajungi la doctor, este o altă întrebare la care s-a găsit răspuns.

SHARE

Medicii arată că stresul face parte din viață și, din păcate, favorizează apariția cancerului. Îl simți când te pregătești pentru sărbători, când ești blocat în trafic sau când îți faci griji pentru sănătatea unui prieten. 

În timp ce puțin stres nu este un motiv de îngrijorare, genul de îngrijorare intensă care persistă timp de săptămâni sau luni vă poate face să vă fie greu să rămâneți sănătos, scrie mdanderson.org

Citește și: Medic român tratează pacienți de cancer în SUA: Cât e de ereditar și care sunt simptomele frecvente

"Stresul are un impact profund asupra modului în care funcționează sistemele organismului dumneavoastră", spune Lorenzo Cohen, doctor în medicină, profesor de oncologie generală și științe comportamentale și director al Programului de medicină integrativă de la MD Anderson.

"Stresul are un impact profund asupra modului în care funcționează. Experții în domeniul sănătății încă se chinuie să stabilească dacă stresul cauzează, de fapt, cancer. Cu toate acestea, nu există îndoială că stresul favorizează creșterea și răspândirea unor forme ale cancerului. Pur și simplu, "stresul face ca organismul tău să fie mai ospitalier pentru cancer", spune Cohen.

Citește și: Stresul, depresia, supărarea pot activa cancerul. Medicul Vlad Ciurea explică de ce se întâmplă asta

Nu tot stresul este la fel de dăunător

Există două tipuri diferite de stres și doar unul singur pare să fie cu adevărat rău pentru sănătate, spune Anil K. Sood, doctor în medicină, profesor de Oncologie Ginecologică și Medicină Reproductivă la MD Anderson.

Stresul pe termen scurt sau acut, cum ar fi cel pe care l-ați putea simți înainte de a ține un discurs sau de a vă lupta cu mulțimea de cumpărături de sărbători, tinde să dispară imediat ce trece evenimentul. "Este stresul care provine din situații pe care știi că le poți gestiona sau că se vor termina la un moment dat", spune Cohen.

Stresul pe termen lung sau cronic este mai dăunător

Acest tip de stres izvorăște din situații care durează multe săptămâni sau luni, fără un punct final definit. "Îngrijirea unei persoane dragi bolnave sau confruntarea cu o perioadă lungă de șomaj sunt cauze comune ale stresului cronic", spune Cohen.

Acest tip de stres fără final în perspectivă poate slăbi sistemul imunitar, lăsându-vă predispus la boli, precum cancerul. De asemenea, vă crește riscul de probleme digestive și depresie. "Stresul cronic poate, de asemenea, ajuta cancerul să crească și să se răspândească în mai multe moduri", spune Sood.

Hormonii de stres pot inhiba un proces numit anoikis, care ucide celulele bolnave și le împiedică să se răspândească, spune Sood. Stresul cronic crește, de asemenea, producția anumitor factori de creștere care măresc aportul de sânge. Acest lucru poate accelera dezvoltarea tumorilor canceroase, adaugă el.

Găsiți modalități sănătoase de a gestiona stresul

Ce puteți face în legătură cu stresul? Eliminarea cauzei este răspunsul clar. Dar acest lucru nu este întotdeauna posibil atunci când vine vorba de tipurile de lucruri care provoacă stresul cronic, spune Cohen.

Chiar dacă nu puteți scăpa de sursa stresului, puteți învăța să o gestionați. Acest lucru vă poate ajuta să țineți sub control stresul cronic. De asemenea, vă poate ajuta să preveniți ca sursele minore de stres să persiste până la un punct în care vă afectează sănătatea.

Doctor Cohen a împărtășit strategii de reducere a stresului.

Vorbiți cu un profesionist

Un psihiatru sau un psiholog vă poate învăța modalități sănătoase de a vă gestiona stresul.

Strategiile pot include terapia prin conversație și terapia cognitiv-comportamentală (CBT). Acestea vă pot ajuta creierul să descopere legăturile dintre gândurile, emoțiile și comportamentele dumneavoastră. "CBT vă poate oferi instrumente mentale pentru a gestiona tipurile de îngrijorare și anxietate care vă dau peste cap sistemul imunitar și vă cresc riscurile de boală", spune Cohen.

Practicați meditația sau yoga

S-a dovedit că meditația, sportul și yoga combat stresul. Aceste activități bazate pe mișcare oferă minții tale o pauză de stres. De asemenea, ele vă pot îmbunătăți starea de spirit și calitatea vieții.

Țintiți cel puțin două perioade de 20 de minute pe zi de meditație sau tehnici de relaxare similare, spune Cohen. Acest timp nu ar trebui să includă activități stimulative, cum ar fi privitul la televizor. "Stați în liniște și încercați să vă țineți mintea departe de orice preocupare. Gândiți-vă la vizitarea locului preferat de vacanță sau la un loc liniștit și sigur, cum ar fi grădina dvs.".

Obțineți un somn adecvat

"Obținerea a opt ore de somn în fiecare noapte este o mare apărare împotriva stresului", spune Cohen. De ce? O noapte întreagă de somn este esențială pentru buna funcționare a sistemului imunitar. De asemenea, vă afectează starea de spirit, memoria și capacitatea de concentrare, spun experții. Respectarea unui program de somn regulat, evitarea televizorului în pat și exercițiile fizice regulate vă pot ajuta să dormiți mai profund.

Luați stresul în serios

Este important să înțelegeți consecințele negative ale stresului, mai ales când vine vorba de riscurile de cancer. "Stresul cronic nu este ceva ce ar trebui ignorat", spune Cohen.

Dacă vă simțiți mai irascibil decât de obicei, nu mai aveți energia pe care o aveați odată sau dormiți prost, toate acestea ar putea fi semne de stres, spune Cohen. Luați măsuri pentru a rezolva problema înainte ca aceasta să vă afecteze sănătatea în moduri mai grave. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te