Ce se întâmplă dacă iei mai multe virusuri în același timp? Ce spun experții?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 07.02.2024 - 14:50
Ce se întâmplă dacă iei mai multe virusuri în același timp - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
virusuri

Ce se întâmplă dacă iei mai multe virusuri în același timp? În plin sezon de gripă acesta este o întrebare pe deplin jusificată. Iar oamenii de știință au și un răspuns pentru ea, chiar dacă nu este cel mai optimist cu putință.

SHARE

Ce se întâmplă dacă iei mai multe virusuri în același timp? Suntem în plină epidemie de gripă și o multitudine de alți agenți patogeni de acest tip circulă nestingherite prin jurul nostru. Așa că întrebarea de mai sus este legitimă și poate fi pusă, pe drept cuvânt, cu destulă îngrijorare.

Ce se întâmplă dacă iei mai multe virusuri în același timp? Ce spun experții?

Cum suntem în plină epidemie de gripă, Covid încă rezistă pe poziții, iar realitatea este plină de alte virusuri ne putem pune întrebarea: „Pot să iau două virusuri deodată?. Dar trei sau patru, sau chiar mai multe?”.

Și, poate cel mai important: „Ce se întâmplă dacă o fac?”.

Este o întrebare care a fost pusă de multe ori în 2022, când existau temeri legate de așa-numita „triplă epidemie”: de COVID-19, gripă și virusul sincițial respirator (VSR).

„Cea mai mare parte a ceea ce știm despre infecția cu virusuri, patogeneza virusurilor și epidemiologia virusurilor se bazează pe abordarea „un virus - o boală” Iar acest lucru nu este rea”, declara, la acea vreme,Pablo Murcia, virusolog la Centrul de cercetare a virusurilor de la MRC-Universitatea din Glasgow, pentru The Scientist

Poți fi infectat cu mai mulți viruși în același timp? Din păcate, da. Cu toate acestea, se cunosc relativ puține lucruri despre modul în care interacționează acești viruși, a adăugat Murcia.

Citește și: Medicii trag un semnal de alarmă: „Statistica ne obligă să declarăm epidemie de gripă în România”

Într-un studiu din 2019, Murcia și colegii săi au analizat cazurile de boli respiratorii din Scoția între 2005 și 2013.

Ei au descoperit că, dintre toți pacienții care aveau cel puțin un virus, 11 la sută aveau și un alt virus, iar unele persoane ghinioniste adăposteau până la cinci.

În cazul în care luați mai mult de un virus deodată, este posibil ca simptomele unuia să agraveze simptomele celuilalt și să vă simțiți mai rău decât dacă ați fi avut doar un singur virus. Deși nu neapărat.

Oamenii de știință spun că putem lua și cinci virusuri concomitent - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ

„Cele mai bune date despre coinfecție provin din studii privind virusuri mai grave, cum ar fi HIV și hepatita”, a scris Dr. Richard Klasco într-un articol din 2018 pentru The New York Times.

„Aceste studii arată că coinfecția poate înrăutăți, ameliora sau nu are niciun impact asupra evoluției unei boli. Rezultatul depinde de virușii implicați.

„De exemplu, coinfecția cu HIV și virusul hepatitei C poate duce la un rezultat mai rău”, a adăugat Klasco.

Referindu-se la co-infecțiile respiratorii, Dr. Armando Paez, șeful Diviziei de boli infecțioase, Baystate Health, a declarat: „Spitalizarea este adesea necesară pentru cei care suferă de coinfecții din cauza cazurilor mai grave de boală”.

Dar nu sunt numai vești proaste. După cum a menționat Klasco, nu toate coinfecțiile vor avea un rezultat negativ.

Citește și: Un virus foarte contagios infectează tot mai mulți oameni. Ce simptome are și cât de grav este

O dublă infecție cu gripa A și B, spune el, nu pare să agraveze simptomele. Același lucru este probabil valabil și în cazul răcelii comune.

„Deși poți face două răceli deodată, probabil că nu te vei simți mai rău decât dacă ai face una singură. Diferența pe care ați putea să o experimentați este să fiți bolnav mai mult timp decât v-ați fi așteptat”, a explicat Klasco.

Uneori, virușii se pot bloca reciproc în ceea ce se numește interferență virală. Potrivit unor experți, este ceea ce s-a întâmplat, probabil, în timpul pandemiei.

Este posibil ca COVID să fi avut întâietate asupra gripei și a VSR, blocându-le efectiv.

În mod similar, în toamna anului 2009, în timpul pandemiei de gripă porcină, rinovirusul, care este responsabil de răceala comună, a început să domine în unele părți ale Europei, înainte ca gripa porcină să preia din nou controlul.

În același an, pandemia a întârziat debutul VSR cu până la două luni și jumătate.

Acest tip de interferență poate apărea în mai multe moduri. De exemplu, diferiți viruși pot viza aceiași receptori de pe celulele gazdă, ceea ce înseamnă că primul care intră poate împiedica accesul altor viruși.

Virușii pot, de asemenea, să concureze pentru resurse odată ce se află în interiorul celulelor gazdă, ceea ce duce la o situație de tipul „supraviețuirea celui mai adaptat”.

Citește și: De ce simptomele de răceală și gripă sunt mai grave noaptea. Explicațiile experților

Cel mai bine înțeles mecanism de interferență implică interferonii - molecule defensive produse de celulele vertebratelor atunci când detectează prezența unui virus.

Interferonii declanșează expresia unor gene care pot împiedica mai mulți viruși să intre într-o celulă sau pot opri virusurile prezente să se replice sau să iasă din celulă.

Deși interferența virală poate oferi imunitate pe termen scurt împotriva altor virusuri, aceasta nu este deloc un lucru sigur și este încă foarte posibil să se contracteze mai multe virusuri în același timp.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te