Ce boală cruntă poate ascunde o simplă durere de burtă? Tinerii ignoră simptomele și pot muri

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 05.04.2024 - 10:17
Ce boală cruntă poate ascunde o simplă durere de burtă Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

O simplă durere de abdomen poate ascunde o boală cruntă. Din acest motiv nu trebuie ignorate simptomele. Tot mai mulți tineri ajung să facă această boală gravă.

SHARE

Mulți pacienți cred că durerile de burtă vin de la o infecție urinară, mai ales cei care au experimentat deja aceste afecțiuni. Tratează problema în acest fel însă ignorarea unor astfel de simptome poate duce la deces. 

Deși până nu demult această boală era întâlnită mai ales la persoanele în vârstă, acum tot mai mulți tineri ajung la spital în stadiul cel mai grav posibil. Este vorba despre cancerul intestinal. 

Ce boală cruntă poate ascunde o simplă durere de burtă? Tinerii ignoră simptomele și pot muri

Povestea dramatică a unei tinere de 25 de ani a adus în prim plan ce se poate întâmpla când sunt ignorate simptomele unor boli. Sunt multe cazuri în care boala aceasta perfidă poate păcăli deoarece are simptome cu afecțiuni care se tratează mai ușor, iar mulți pacienți recurg inclusiv la automedicație. 

Când Ellie Wilcock din Peterborough a experimentat o durere bruscă în abdomen, a presupus că o infecție a tractului urinar (ITU) este de vină. La urma urmei, a fost ceva ce tânăra care atunci avea 25 de ani (acum are 27 de ani), a mai experimentat.

Citește și: Artista celebră care își pregătește moartea. Are 52 de ani și suferă de cancer. „Nu vreau să mor”

Însă cauza reală a acelor durerei era cancerul. Acel tip de cancer ce ucide 17.000 de britanici în fiecare an. 

Ellie a fost diagnosticată cu cancer intestinal în stadiul patru - cel mai grav stadiu al bolii.

Cancerul intestinal, al treilea cel mai frecvent cancer din Marea Britanie, este același tip care a ucis-o pe Dame Deborah James  la 40 de ani în 2022. Analizele sugerează că decesele vor crește cu 2.500 pe an între acum și 2040.

Între timp, numărul persoanelor din Marea Britanie diagnosticate cu boală va crește cu aproximativ o zecime în aceeași perioadă.

Ellie a povestit că totul a început cu o „durere extremă” în abdomen, un simptom clasic al bolii.  Cu toate acestea, la acea vreme, ea a nu și-a imaginat că poate fi cancer și a bănuit că este pur și simplu o infecție de tract urinar (ITU). 

Boala s-a răspândit la ficat, ovare și peritoneu

Abia când durerea s-a agravat, ea a decis să ceară ajutor de la medicul de familie. 

Testele pentru ITU au fost negative, dar testele de sânge efectuate în aceeași perioadă au arătat markeri de inflamație. 

Astfel de semne pot indica cancer dar și alte potențiale boli și afecțiuni. 

Citește și: Kate Middleton nu le-a spus tuturor prietenilor despre cancer, unii au aflat din presă: „A fost șoc”

Ecografiile au detectat o masă necunoscută în abdomenul ei inferior. Inițial, medicii au suspectat că ar putea fi un chist ovarian sau o altă afecțiune. Abia atunci când a fost efectuată o biopsie a fost dezvăluit adevărul devastator.

Testele au arătat că boala s-a răspândit la ficat, ovare și peritoneu - membrana care ține organele din abdomen. 

Diagnosticată în februarie 2022, Ellie își amintește că era neîncrezătoare, fără să se gândească niciodată că problema ar putea fi cauzată de cancer la o vârstă atât de fragedă.

Ea își amintește că, în mijlocul acestei confuzii, Dame Deborah, supranumită „Bowelbabe” pentru munca ei de conștientizare cu privire la boală, a oferit o sursă de mângâiere și speranță. 

Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

„Îmi amintesc că am fost în mijlocul tratamentului meu în timp ce urmăream povestea lui Debora”, a spus ea.

„Pentru mine, cancerul se simțea ca această lume nouă și înfricoșătoare în care am fost cufundat cu capul întâi”.

„A fost înfricoșător și necunoscut pentru mine, plin de medici, halate de spital și un cocktail de teste și medicamente”.

Citește și: Cercetător român la Oxford: Boli incurabile pentru care va exista leac foarte curând. „E o speranță”

„Deborah a fost cea care a făcut ca toată această „lume nouă” să se simtă umană. Deborah, pentru mine, a fost dovada că cu adevărat poți trăi cu cancer. 

„Ea a fost acest far al speranței care a fost cu adevărat încurajatoare și inspiratoare, această pozitivitate continuă să strălucească cu moștenirea ei.”

Ellie a suferit mai multe intervenții chirurgicale pentru a-și îndepărta cancerul, precum și serii obositoare de chimioterapie, dar în august 2022 i s-a spus că nu mai există dovezi ale bolii.

Experții sunt îngrijorați de o creștere misterioasă a cancerului în rândul adulților mai tineri în general , o problemă care a intrat în atenție după diagnosticul de șoc al lui Kate Middleton luna trecută.

Citește și: Medic român tratează pacienți de cancer în SUA: Cât e de ereditar și care sunt simptomele frecvente

Principalele simptome ale cancerului intestinal sunt modificări neobișnuite ale obiceiurilor de toaletă, cum ar fi scaun mai moale, diareea sau constipația.

Oricine se confruntă cu aceste simptome timp de trei săptămâni sau mai mult este sfătuit să discute cu medicul de familie.

Simptomele cancerului intestinal pot fi cauzate și de alte afecțiuni, dar este important să fii verificat, astfel încât boala să poată fi depistată cât mai devreme posibil.

Unii dintre factorii de risc pentru boală sunt consumul prea puțin de fibre, consumul prea multă de carne roșie și obezitatea, scrie dailymail.co.uk.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te