Câteva sfaturi „anti-Covid-19”, pentru personalul sanitar din prima linie

DE Newsweek România | 18.03.2020 - 09:37
Foto Inquam Photos/Octav Ganea
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Omenirea a mai trecut prin câteva pandemii – începând cu pesta bubonică, holera şi, mai recent, gripa H1N1 din 2009 – o să trecem şi peste aceasta.

SHARE

Pentru a maximiza avantajul datorat cunoştinţelor noastre despre acest virus, ar fi util ca personalul sanitar (din camere de gardă, triaje, puncte de trecere a frontierei) să ţină cont de următoarele sfaturi:

  • Să aibă răbdare să explice celor care se prezintă la triaj care sunt avantajele cooperării celor cu genom ADN: bolnavii sau purtătorii aparent sănătoşi de Covid-19 pot infecta mii de oameni dacă nu se supun regulilor impuse de autorităţi.
  • Câtă vreme sunt în prima linie, să poarte corect echipamentul personal de protecţie (EPP). Din păcate, persoanele purtând acest EPP nu arată prea atrăgătoare – dar va trebui să ne obişnuim cu gândul că, pe durata pandemiei, comfortul şi plăcerile vor trece pe un plan secundar.
  • Cum inamicul este invizibil ochiului liber, ar fi corect să-l considerăm mereu gata de atac, pe toată durata serviciului: EPP se poartă la o distanţă mai mică de 5 metri de o persoană posibil purtătoare de Covid-19. Măştile care acoperă gura şi nasul personalului se schimbă la 90 de minute. Ochelarii de protecţie se dezinfectează din oră în oră. Mănuşile sunt de unică folosinţă.
  • Se evită atingerea mucoaselor (gură, nas, ochi) fără igienizarea mâinilor în prealabil – deci pe durata serviciului nu se mănâncă, nu se fumează, nu se duce mâna la faţă.
  • Virusul poate părăsi căile respiratorii ale celor infectaţi prin particule umede de salivă şi mucozităţi, care se pot depune pe o rază de 3-4 metri de la locul exhalării/strănutului fără mască. Aceste particule se pot depune pe diferite suprafeţe, care devin contagioase pentru 12 ore în cazul suprafeţelor metalice, pentru 6-12 ore la textile şi vreo 10 minute pe tegumente.
  • De aceea este util să dezinfectăm frecvent suprafeţele metalice cu soluţii bazate pe alcool, să aruncăm EPP folosite odată la deşeuri infecţioase, să spălăm uniformele separat de hainele personale şi să ne spălăm foarte frecvent pe mâini cu apă şi săpun, sau să folosim un dezinfectant pentru mâini.
  • Cunoscând disconfortul creat de căldură pentru virus, este util consumul de lichide calde în cantităţi mici, dar la intervale regulate: un termos cu un ceai cald (neîndulcit), de un litru, ar trebui să ajungă pentru o tură de 8 ore. Consumând 2-3 înghiţituri la fiecare 15 minute s-ar ţine mucoasa bucală şi faringiană umedă – lucru ce scade aderenţa virusului şi ar drena o parte dintre viruşi în căutare de gazdă spre stomac, unde acidul gastric i-ar distruge.
  • Nu urmaţi sfaturi după ureche: nu trebuie luate medicamente antivirale preventiv. Nu vă faceţi perfuzii cu vitamina C în doze recomandate de veterinari pentru elefanţi: cu imunitatea nu e de jucat, nici în plus şi nici în minus (în cazul gripei spaniole chiar imunitatea naturală a provocat pneumoniile fatale prin aşa-numita furtuna de citokine). Intraţi în ture odihniţi, îmbrăţişaţi de cei iubiţi (în prealabil) şi mâncaţi: în prima linie nu se mănâncă. Despre alimentaţia sănătoasă şi echilibrată, cred că nu este cazul să vorbim acum.

Mai multe amănunte pe cronicamedicala.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te