Cât ține o gripă și când știm că nu mai suntem bolnavi? Care persoane sunt contagioase mai mult timp

DE Florentina Enache | Actualizat: 18.10.2024 - 11:33
Cât ține o gripă și când știm că nu mai suntem bolnavi? Care persoane sunt contagioase mai mult timp - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Cât ține o gripă și când știm că nu mai suntem bolnavi? Care persoane sunt contagioase mai mult timp - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

Cât ține o gripă și când știm că nu mai suntem bolnavi? Care persoane sunt contagioase mai mult timp? Mulți factori afectează durata unei gripe, dar există câteva reguli generale bune pentru a stabili când este sigur să vă întoarceți la serviciu sau la școală.

SHARE

Pentru un adult sănătos, gripa poate fi deranjantă - zilele lungi de dureri în gât, febră și tuse îi determină pe oameni să lipsească de la serviciu și, de asemenea, să se simtă foarte rău. 

Dar pentru copiii foarte mici, adulții în vârstă și persoanele cu anumite probleme de sănătate, gripa sezonieră poate duce la complicații grave, spitalizare sau chiar deces - zeci de mii de persoane mor de gripă sezonieră în fiecare an în SUA, scrie Live Science.

Cât timp este contagioasă o persoană cu gripă?

Pentru a reduce spitalizările și decesele cauzate de gripă, persoanele care se îmbolnăvesc de gripă ar trebui să facă tot posibilul pentru a nu transmite infecția altora. Dar cât timp este contagioasă o persoană cu gripă?

O regulă generală bună este să așteptați cel puțin 24 de ore după ce simptomele gripei s-au diminuat pentru a interacționa cu alte persoane, a declarat Dr. Donald Milton, profesor de sănătate a mediului la Școala de Sănătate Publică a Universității din Maryland.

„Dacă a trecut o zi fără simptome, ar trebui să fiți destul de în siguranță în acel moment”, a declarat Milton pentru Live Science. Dar există unele nuanțe cu privire la cât timp cineva ar putea fi contagios, și există o dezbatere continuă cu privire la modul exact în care se răspândește gripa.

Citește și: Unde ai cele mai mare șanse să te îmbolnăvești de gripă? Mai bine stai în frig

Virusurile respiratorii se răspândesc prin trei căi principale: virusuri lăsate pe suprafețele pe care oamenii le ating accidental, picături mai mari expulzate pe o persoană prin tuse sau strănut, sau în particule mici în suspensie în aer eliberate prin respirație.

Experții consideră că oamenii transmit gripa în principal prin ultimele două căi - picături mari și mici - însă suprafețele contaminate pot fi în continuare o sursă de transmitere.

Specificul și importanța relativă a fiecărei căi de transmitere rămân subiecte importante de cercetare în domeniu, a declarat Milton.

Transmiterea virusului este un aspect dificil de studiat într-un mediu controlat - cercetarea care produce cele mai utile informații necesită găsirea de voluntari dispuși să ia gripa pentru știință.

Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, persoanele cu gripă tind să fie cel mai contagioase în primele trei zile de simptome, iar studiile au constatat că în această perioadă cel mai mare volum de virus este în mucoasa nazală și salivă.

Citeşte şi: Statele Unite se pregătesc pentru următoarea pandemie, chiar dacă nu va fi gripa aviară

Șansele de răspândire a bolii scad după acest vârf, dar adulții pot rămâne contagioși încă cinci până la șapte zile după apariția simptomelor.

Persoanele cu un sistem imunitar slăbit

Situația este mai complicată pentru adulții cu anumite condiții de sănătate, cum ar fi cele care compromit funcția imunitară.

Persoanelor cu un sistem imunitar slăbit le poate lua mai mult timp să lupte împotriva unei infecții gripale, astfel încât acestea pot rămâne contagioase mai mult decât este normal.

Afecțiuni precum diabetul, care afectează, de asemenea, funcția imunitară, pot, de asemenea, să influențeze perioada în care o persoană răspândește virusul, a declarat Milton.

Care e situția în cazul copiilor?

Pentru copii, situația este, de asemenea, complicată - copiii sunt răspânditori prolifici de gripă dintr-un motiv anume.

La fel ca adulții, este foarte probabil ca ei să transmită gripa în primele câteva zile de boală, dar copiii pot rămâne contagioși timp de una sau două săptămâni după debutul simptomelor.

Milton a declarat că acest lucru este probabil din cauza faptului că sistemul imunitar al copiilor nu are la fel de pregătit pentru a învinge virusul ca cel al adulților, deoarece, în medie, aceștia au fost expuși de mai puține ori la virusurile gripale și la vaccinurile antigripale.

În special, varietățile de gripă care se răspândesc se schimbă de la an la an, iar acest lucru poate face ca boala să fie mai mult sau mai puțin transmisibilă într-un anumit sezon, a observat Milton.

Vaccinul antigripal anual

Virusurile gripale în circulație suferă mici mutații în fiecare an, motiv pentru care vaccinul antigripal anual trebuie actualizat în mod regulat.

În unii ani, a fost observat faptul că virusurile predominante reușesc mai bine să ocolească apărarea învățată a sistemului imunitar, astfel încât persoanele infectate pot rămâne contagioase mai mult timp, a spus el.

Vaccinul antigripal este o modalitate excelentă de a vă reduce șansele de a vă îmbolnăvi grav dacă vă îmbolnăviți de gripă. Dar probabil că nu va face prea multe pentru a schimba cât de contagios sunteți.

„Nu este clar că vaccinurile actuale fac foarte multe pentru asta”, a spus Milton. „În principal, vă împiedică să muriți din cauza gripei și vă țin departe de spital, dar nu se pare că fac o treabă foarte bună pentru a vă împiedica să o răspândiți”.

Cu toate acestea, Milton a adăugat că aceasta este încă o întrebare importantă la care cercetătorii în domeniul gripei se străduiesc să răspundă.

Oprirea răspândirii virusului, înainte ca o persoană să dezvolte simptome

Cel mai dificil aspect al prevenirii transmiterii gripei este oprirea răspândirii care are loc înainte ca o persoană să dezvolte simptome.

Similar cu ceea ce se întâmplă în cazul infecțiilor cu COVID-19, oamenii încep să elimine suficient virus gripal pentru a infecta alte persoane cu aproximativ o zi înainte de apariția simptomelor.

Acesta este motivul pentru care virusurile respiratorii precum gripa și coronavirusurile sunt atât de greu de controlat, a spus Milton - este vorba de o răspândire discretă care are loc atunci când nivelurile de virus sunt încă destul de scăzute și simptomele oamenilor sunt ușoare sau inexistente.

Dar noile cercetări ar putea contracara într-o zi această răspândire.

Citește și: Vaccinul antigripal a ajuns în farmacii. Cât costă, cine ar trebui să se vaccineze și când?

Oamenii de știință investighează modul în care o proteină de pe suprafața virusurilor gripale, denumită neuraminidază (NA), contribuie la transmitere.

Organismul produce anumiți anticorpi împotriva NA după o infecție gripală, iar dovezile sugerează că persoanele cu niveluri mai ridicate de anticorpi NA ar putea fi mai puțin susceptibile de a transmite virusul.

Vaccinurile antigripale s-au concentrat în mod tradițional pe o altă proteină a virusului gripal, denumită hemaglutinină (HA), mai degrabă decât pe NA.

În cazul în care cercetările viitoare confirmă importanța NA, găsirea unei modalități de a crește nivelul de anticorpi NA la oameni ar putea fi o modalitate de a încetini lanțul de transmitere a gripei, a declarat Milton.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te