Cancerul colorectal este acum mai uşor de depistat, din timp

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.07.2024 - 15:23
Cancerul colorectal este acum mai uşor de depistat, din timp - Foto: Pexels/Pixabay
Cancerul colorectal este acum mai uşor de depistat, din timp - Foto: Pexels/Pixabay

Cancerul colorectal este acum mai uşor de depistat, din timp. Un simplu test de sânge a fost autorizat pentru detectarea cancerului.

SHARE

Cancerul colorectal este acum mai uşor de depistat, din timp. Un simplu test de sânge a fost autorizat pentru detectarea cancerului colorectal.

În prezent, pentru depistarea acestui tip de cancer, sunt recomandate colonoscopiile, care pot fi invazive şi necesită anestezie sau testul de scaun, la domiciliu.

Cancerul colorectal este acum mai uşor de depistat, din timp

Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a autorizat acum un nou test de sânge pentru detectarea cancerului colorectal.

Denumit Shield, acesta a fost disponibil ca test dezvoltat în laborator, încă din 2022, în Statele Unite, potrivit Reuters.

Autorizarea FDA îl duce cu un pas mai aproape de a deveni potenţial primul test pentru depistarea cancerului colorectal, eligibil pentru a fi acoperit de sistemul de asigurări de Stat, Medicare, pentru adulţii americani, conform News.ro.

Citeşte şi: Cea mai periculoasă mâncare din lume, care ucide 20.000 de oameni pe an de cancer. Unde e consumată?

Un Comitet de experţi ai FDA a recomandat pozitiv testul de sânge pentru detectarea cancerului colorectal, în luna mai, pentru depistarea în cazul adulţilor în vârstă de 45 de ani şi peste. Testul de screening pentru depistarea cancerului colorectal (CRC) a fost dezvoltat de compania de biotehnologie Guardant Health, cu sediul în Palo Alto, California.

Este al doilea test bazat pe analize de sânge, pentru diagnosticarea cancerului colorectal în Statele Unite, după Epi proColon, de la Epigenomics, care a fost aprobat în anul 2016. Cancerul colorectal apare la aproximativ 150.000 de americani în fiecare an şi este a doua cauză de deces din cauza cancerului, în această ţară, existând aproape 53.000 de decese în fiecare an.

Citeşte şi: Speranță, pentru bolnavii de cancer colorectal. Un „cocteil” de medicamente micşorează tumorile

În prezent, colonoscopia este considerată testul standard pentru cancerul de colon, dar cei care apelează la acest test nu sunt foarte numeroşi, întrucât este unul invaziv.

Alte metode includ tesele de fecale, dar cele bazate pe sânge sunt considerate mai convenabile şi ar putea extinde opţiunile de screening pentru acest cancer.

După depistare, metoda cea mai radicală de eliminare a acestui cancer este anusul contra naturii. Dacă zona cecumului rămâne sănătoasă, după opt luni anusul contra naturii este eliminat tot printr-o operaţie şi intestinul subţire este legat direct de cecum.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te