Bucureștiul e praf la poluare

DE Mihai Duță | Actualizat: 17.01.2020 - 11:08
Date înregistrate de rețeaua airlive pe 8.01

Stațiile independente de măsurare a calității aerului au înregistrat valori record chiar și în perioada de vacanță, atunci când traficul rutier este foarte scăzut, iar lucrările de construcțiie sunt oprite.

SHARE

În prima săptămână a anului, pe 5 ianuarie, dimineața, bucureștenii erau sfătuiți să stea în casă din cauza indicelui de poluare foarte mare.

La acea oră traficul auto era aproape inexistent și nici nu avusese loc vreun incident care să justifice aceste date. Nici în cursul zilei lucrurile nu au stat mai bine.

Apoi, constant, indicele de poluare a depășit cu mult valorile de siguranță pentru sănătatea populației.

În Capitală, măsurătorile independente sunt realizate de platformele airly.eu și aerlive.ro, cu ajutorul unor senzori montați în mai multe puncte cheie.

Un număr de 14 senzori amplasaţi în Bucureşti înregistrează permanent, din 1 octombrie 2018, nivelul poluanţilor din aer, iar datele sunt disponibile publicului pe site-ul airly.eu

Senzorii sunt produși de o companie din Polonia, acolo sunt peste 2.000 de stații care măsoară calitatea aerului.

Rețeaua aerlive.ro (beta) înseamă 10 stații fixe și 2 stații mobile, amplasate în puncte relevante ale Capitalei.

Date înregistrate de rețeaua airly pe 5.01

Acestea măsoară parametri de PM10 (pulberi cu diametrul de sub 10 microni), PM2,5 (pulberi cu diametrul mai mic de 2,5 microni), CO (monoxid de azot), NO2 (axid de azot) și SO2 (dioxid de sulf).

Legislaţia din România relevă faptul că nivelul particulelor în suspensie PM2,5 nu trebuie să depăşească valoarea anuală de 20 ug/ m3 pe an.

Această ţintă trebuie atinsă, ca medie anuală, până în anul 2020. Acest lucru pare imposibil de realizat în acest an având în vedere că valorile în cazul PM2,5 și PM10 sunt de cel puțin două ori mai mari, în București, aproape în fiecare zi.

Gabriela Firea: Mutați-vă din București!

Ministrul Mediului Costel Alexe și Gabriela Firea au avut  un schimb de replici cu privire la poluarea din Capitală, cel dintâi reproșându-i că Primăria nu a luat măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului. 

„S-au făcut lucruri și se vor face. Este foarte bine că e preocupat (ministrul Mediului, n.r.). Partea proastă este că ai tăi colegi nu au făcut în Consiliul General pentru a îmbunătăți calitatea mediului și dumnealui vine și ne dă lecții. Nu mi-a pronunțat numele, dar toți știu cine e primar general“, mai spune Firea.

La rândul lui, Costel Alexe a spus că bucureștenii respiră în fiecare zi aer poluat deoarece municipalitatea nu ia măsuri în acest sens.

Firea i-a răspuns: „E foarte rău că un ministru nu știe ce se întâmplă în București. (...) Mutați-vă din București, dacă nu vă place în București!“.

Alexe: „Noi să ne mutăm din București, doamnă? Dumneavoastră ar trebui să aveți o administrație performantă“.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te