Bătălia testelor anti-COVID. Care e cea mai bună metodă

DE Flavia Drăgan, Mihai Duță | Actualizat: 26.07.2020 - 10:22
Celebra imagine în care Gabriela Firea anunța un studiu medical, dar la masă cu ea erau doar primarii de sector

Ministerul Sănătății a explicat, într-un răspuns pentru Newsweek România, că cea mai bună metodă de diagnosticare a coronavirusului o reprezintă testele RT-PCR, care trebuie făcute „în laboratoare modern echipate, cu personal bine antrenat și înalt calificat“.

SHARE

Precizările au venit și în contextul scandalului din București, cu primărița Gabriela Firea, care voia să testeze anticorpii bucureștenilor cu teste rapide, pe stadion.

După prima zi, Direcția de Sănătate Publică București a oprit testarea, pentru că Primăria nu avea avizul sanitar, iar Gabriela Firea a amenințat că va depune plângere penală pentru abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor împotriva DSP și a Ministerului Sănătății, motivând că „o delegaţie de la DSP Bucureşti, formată din opt persoane, acum două săptămâni, a analizat în vederea avizării toate circuitele medicale, s-au declarat foarte mulţumiţi, au spus că spaţiul este foarte mare, nu există posibilitatea contaminării (...), au spus că se duc la birou şi ne trimit avizul pentru testarea de tip anticorpi, dar acel aviz nu a mai venit“.

______________

Citește și:

Agenții politici ai infectării și agentul patogen SARS-CoV2

A început testarea națională, sub coordonarea Ministerului Sănătății

______________

De altfel, Gabriela Firea a atacat de mai multe ori testarea națională demarată de Ministerul Sănătății, care va arăta gradul de imunizare al populației față de coronavirus.

Testele serologice nu sunt recomandate

Metoda de diagnosticare a infecției COVID-19 utilizată în prezent este reprezentată de testarea RT-PCR, un test care pune în evidență prezența virusului în secrețiile infectate recoltate de la pacienți. Este o metodă bună de diagnosticare, dar care poate fi realizată doar în laboratoare echipate modern, cu personal bine antrenat, înalt calificat, care au kituri de testare disponibile.

Testarea moleculară (RT-PCR) este și va rămâne metoda de screening și detecție în faza acută a infecției COVID-19 (identifică direct virusul în tractul respirator, deci cazurile contagioase).

Testele serologice nu sunt recomandate în prezent pentru screening-ul și diagnosticul infecției COVID-19, deci pentru detectarea cazurilor contagioase. Testele serologice pot fi utilizate pentru a identifica expunerea persoanelor la virusul SARS-CoV-2 și arată răspunsul imun al organismului la infecția cauzată de virus, indiferent dacă pacientul a fost simptomatic sau nu. În prezent se estimează că 20-80% din cazurile de COVID-19 sunt asimptomatice“, a explicat Ministerul Sănătății, în răspunsul pentru Newsweek România.

Controversa rezultatului „nedetectabil“

„Cu referire la rezultatul testului vă precizăm că nedectabil este rezultatul «normal»/oficial al acestui test însemnând «negativ».

Așa se exprimă testul în toată lumea“, a explicat Institutul Național de Sănătate Publică la solicitarea Newsweek România. Practic, testul arată că virusul nu este prezent la pacientul căruia i s-au recoltat probele, asta însemnând „nedetectabil“ sau „negativ“.

Dezinformarea aruncată pe piață de Gabriela Firea

Pe 29 iunie, Gabriela Firea anunța că, din 4.600 de persoane testate în București, doar 4 au fost pozitive la COVID-19. Știrea îi aprinde repede pe toți propagatorii teoriei conspirației. Dar cât de departe de realitate este această situație?

Proiectul Primăriei Generale „Testăm pentru București“ spune clar că se referă la testarea bucureștenilor care nu prezintă simptome ale infectării cu SARS-CoV-2 și se înscriu voluntar în acest program.

Chiar și în acestă situație, testarea ar fi trebuit făcută pe criterii sociologice, la fel ca pentru un sondaj politic, spre exemplu, pentru a avea o relevanță la nivelul Capitalei. Dar nici vorbă de așa ceva.

______________

Citește și:

Agenții politici ai infectării și agentul patogen SARS-CoV2

A început testarea națională, sub coordonarea Ministerului Sănătății

______________

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat de ce nu poate avea loc un act medical pe un stadion - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin

Această acțiune s-a realizat cu teste de tip RT-PCR, cu recoltarea de exudat nazofaringian și faringian.

Însă Direcția de Sănătate Publică nu a interzis această testare a Primăriei
Capitalei la care se referea Firea.

Aceste teste sunt folosite și de Institutul Național de Sănătate Publică, dar selecția se face în zonele de focar și sunt vizate, în special, printre persoanele cu simptome. De aici și numărul mare de cazuri depistate, dar și relevanța lor.

Ce testare a interzis DSP

Direcția de Sănătate Publică a interzis testarea pe care Gabriela Firea voia să o facă pe Arena Națională în cadrul programului „Sunt imun la COVID?“și la care voia să folosească teste serologice, cu recoltare de sânge, care să arate câți bucureșteni au anticorpi pentru virusul SARS-CoV-2.

Newsweek România a încercat să afle de la Primăria Capitalei care sunt criteriile de selecție pentru bucureștenii testați în cadrul acestui program. Primăria Municipiului București ne-a informat că aceste criterii sunt stabilite de specialiștii de la Spitalul de Boli Infecțioase Matei Balș. Așa că am întrebat și această instituție care sunt criteriile. Nu am primit niciun răspuns.

______________

Citește și:

Agenții politici ai infectării și agentul patogen SARS-CoV2

A început testarea națională, sub coordonarea Ministerului Sănătății

______________

Însă am aflat că, în multe sectoare, s-au folosit chiar și listele electorale pentru a înscrie oameni pe listă. Pentru că această testare urma să fie făcută prin intermediul primăriilor de sector.

În cadrul acestui program au fost testate doar 500 de persoane. „Sunt imun la COVID?“ a fost oprit după ce DSP nu a autorizat Arena Națională pentru testare.

„Testarea este un act medical și, ca urmare, Arena Națională nu asigura condițiile desfășurării unui act medical. În schimb, testarea ar putea avea loc în spitalele aflate în administrarea Primăriei Capitalei“, a declarat atunci ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

În replică, primarul Gabriela Firea a reamintit că ea a cerut în primă fază autorizarea testării în aceste spitale, dar a fost refuzată de DSP, așa cum i-a fost respinsă și o a doua propunere, de a desfășura testarea la cabinetele medicale ale școlilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te