Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,94 %
Elena Lasconi 19,17 %
99,95 %
Marcel Ciolacu 19,15 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Alternarea dozelor de vaccin, testată de Oxford, ca alternativă de rapel după AstraZeneca

DE Adina Mutăr | 14.04.2021 - 20:18
Oxford testează combinarea vaccinurilor/Foto:France24
Oxford testează combinarea vaccinurilor/Foto:France24

„Amestecarea și potrivirea” vaccinurilor împotriva SARSCoV2 vor fi testate pentru a vedea dacă dozele alternative pot crește imunitatea, au comunicat cercetătorii de la Oxford.

SHARE

Regulatorul Medical britanic cere în prezent tuturor să aibă două doze de același vaccin - fie AstraZeneca, Pfizer sau Moderna.

Oxford testează dacă alternarea dozelor dau răspuns imun mai puternic

Dar experții Universității Oxford testează dacă alternarea dozelor pentru rapel ar putea provoca un răspuns imun mai puternic.

Testele lor au evaluat deja efectele combinării dozelor de AstraZeneca și Pfizer, pentru a relansa procesul de vaccinare, după interzicerea rapelului cu AstraZeneca în mai multe țări.

Alți 1.000 de voluntari vor fi acum recrutați în studiu pentru a testa combinațiile incluzând vaccinuri produse de Moderna și Novavax.

Citește și

Comisia Europeană nu va mai reînnoi contractele cu AstraZeneca și Johnson & Johnson

Rapel cu alt ser, pentru persoanele sub 60 de ani din Germania vaccinate cu AstraZeneca

 

Experții spun că este puțin probabil ca amestecarea vaccinurilor să pună probleme de siguranță și cred că, mai degrabă, aceasta va duce un răspuns imun mai eficient în prevenirea unei infecții cu virusul SARSCoV2.

Ca urmare a temerilor legate de formarea de cheaguri de sânge în urma vaccinării cu AstraZeneca, Franța a aprobat doza alternativă pentru rapel cu Pfizer, după 12 săptămâni de la prima doză. Germania a recomandat același lucru pentru cei cu vârste sub 60 de ani.

Dar până când nu se adună dovezi în urma testărilor, nimeni nu pot spune cu certitudine dacă amestecul funcționează sau dacă este sigur.

„Mix and Match”, lansat pentru combinația AstraZeneca/Pfizer

Marea Britanie a recomandat doar celor sub 30 de ani să li se ofere o alternativă, numai dacă în urma primei doze de AstraZeneca au suferit o complicație extrem de rară, de formare de cheaguri de sânge.

Studiul Oxford „mix-and-match” a fost lansat pentru prima dată în februarie, pentru a investiga dacă dozele alternative de vaccinuri Pfizer și AstraZeneca sporesc eficacitatea.

Voluntarii trebuie să aibă peste 50 de ani și să fi primit o doză fie din vaccinul Pfizer, fie din vaccinul AstraZeneca. Unora li se vor oferi Moderna sau Novavax ca a doua doză, iar altora li se va oferi același tip de vaccin la rapel, pentru compararea rezultatelor finale.

Studiile Com-COV - compararea combinațiilor de vaccinuri anti-Covid - sunt primele din lume pentru coronavirus.

Acestea implică deja 800 de participanți, la care s-a alternat vaccinurile AstraZeneca și Pfizer.

Pentru noul studiu se vor recruta alți 175 de voluntari pentru fiecare combinație, ducând numărul total de voluntari la aproape 2.000.

Participanților li se va inocula în mod aleatoriu un vaccin Moderna sau Novavax - care urmează să fie aprobat de către autoritățile de reglementare în următoarele săptămâni - ca a doua doză, la opt săptămâni după administrarea vaccinului AstraZeneca sau Pfizer.

Rezultatele vor fi comparate cu cifrele de eficacitate pentru fiecare vaccin din studiile clinice la scară largă și vor apare cel târziu la sfârșitul lunii viitoare sau până în iulie.

Combinația ar trebui să fie mai eficientă

Constatările vor fi transmise Comitetului mixt pentru vaccinare și imunizare (JCVI), care va decide dacă se vor permite doze alternative.

Studiul nu va include vaccinul Johnson și Johnson, deoarece acesta necesită o singură doză.

Profesorul Matthew Snape, care conduce studiul, a declarat că ar putea oferi miniștrilor o alternativă în cazul în care oricare dintre vaccinuri va fi supus unor suspendări din cauza îngrijorării legate de formarea de cheaguri de sânge sau întârzieri în aprovizionare.

„Motivul pentru care facem acest studiu este că nu cunoaștem efectul amestecului”, a declarat Snape. 

Riscul în privința amestecului de vacinuri este să aibă un răspuns imun suboptim sau un răspuns care nu este la fel de bun ca în procesul inițial de vaccinare.

„Personal, aș fi surprins dacă ar fi așa, dar adevărul este că nu știm care va fi rezultatul”, a subliniat Snape.

Teoretic, amestecarea vaccinurilor ar trebui să ofere un răspuns mai bun, organismul atacând întregul virus, mai degrabă decât proteina spike - pe care o folosește pentru a invada celulele.

Studiile au sugerat că variantele sud-africane și braziliene se pot sustrage parțial imunității declanșată de vaccin, deoarece au vârfuri deformate la care anticorpii se luptă să se lege.

Dar dacă sistemul imunitar ar ataca întregul virus, aceste modificări nu ar ajuta virusul să pătrundă nedetectat și să provoace o infecție.

Experții cred că vaccinurile folosite în prezent protejează împotriva virusului, deoarece anticorpii nu sunt singura parte a sistemului imunitar.

Vaccinurile de gripă sunt adesea eficiente doar în jur de 40%

Vaccinul AstraZeneca a fost de 76% eficient în blocarea infecțiilor simptomatice Covid în studiile clinice, comparativ cu 92% pentru Moderna și 95% pentru Pfizer.

Însă experții subliniază că aceste rezultate sunt „foarte bune” pentru orice vaccin, adăugând că Organizația Mondială a Sănătății stabilește bariera la 50%, iar vaccinurile anuale de gripă sunt adesea eficiente doar în jur de 40%.

Vaccinul AstraZeneca și Novavax utilizează un virus modificat la rece care conține proteine Covid spike pentru a învăța sistemul imunitar cum să lupte împotriva bolii.

În timp ce vaccinurile Pfizer și Moderna folosesc ARNm - instrucțiuni pentru construirea proteinelor - pentru a declanșa producția de proteinele spike.

800 de persoane au fost înscrise în testele „mix and match” pentru AstraZeneca și Pfizer.

Toți participanții au vârsta de peste 50 de ani și sunt din Londra, Birmingham și Liverpool.

Studiul pentru toate amestecurile se va desfășura timp de 13 luni, cu pacienții recrutați în februarie.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te